blog

Műanyaghulladékon hánykolódva érkeznek az invazív fajok

A műanyaghulladékok eddig nem túl ismert környezeti kárára hívták fel kutatók a figyelmet: Az óceánokban lebegő szemeten utazva jut el sok állatfaj természetes élőhelyüktől távol eső vidékekre és megvetve ott a lábukat súlyos károkat okoznak az ökoszisztémában. Volt, amelyik 6 éven keresztül hánykolódott a tengeren! – írja a The Guardian.

2017-ben 289 japán tengeri állatfajt (tengeri csigákat és rózsákat, rákféléket) számoltak össze a Smithsonian Környezeti Kutatóközpont egy csapata, melyek cunamiknak köszönhetően jutottak el természetes élőhelyüktől távol eső vidékekre. A műanyaghulladékokon érkező fajok könnyen kiszorítják az új terepen élő, ott őshonos fajokat vagy épp ott addig nem ismert betegségeket terjeszthetnek el. A jelenség nemcsak a biológiai sokféleségre jelent különös veszélyt, hanem az ökoszisztémára is, csökkentve annak ellenállóképességét.

A jelenség elsődleges terepe a Szuezi-csatorna vonala, egészen a Földközi- és a Vörös-tengerig. Jelenleg 455-re becsülik azon invazív fajok számát, melyek műanyaghulladékokon hánykolódva jutottak el új élőhelyükre.

Vélemény, hozzászólás?