blog

Alapvető tippek paradicsomaid gondozásához

Vettél egy jó palántát vagy magról vetettél és most hátradőlve figyeled  a fejlődésüket? Tévedés! Most kezdődik csak a munka dandárja!

Kaccsold!

Ha nagyobb termést akarsz, rendszeresen el kell távolítanod a kaccsokat, különben a növény totál elburjánzik. Ha hetente egyszer megmetszed, ezt könnyen elkerülheted. Szedd le a talajra leérő szárakat, leveleket, hogy ne vehessen föl betegségeket a talajról. A determinált, vagyis nem állandóan növő paradicsomnál erre nincs szükség, hisz egy bizonyos magasság után nem nő tovább.

Fattyúk

A növény tövénél lévő kis hajtásokat fattyúknak vagy hónaljhajtásoknak nevezzük, ezeket még akkor szedd le, amikor kicsik, később már sérülhet a növény.

A Szentháromság: NPK

Trágyázás nélkül nincs jó termés. Nátrium, foszfor, kálium – ezek kellenek minden paradicsom egészséges fejlődéséhez. A nitrogén a levélnövekedést segíti, a foszfor a virágzáshoz és jó gyümölcsterméshez kell, a kálium pedig a gyökereket erősíti. Az arányokra figyelj, különben bebukhatod a termést. 

Öntözz helyesen!

Ha nem locsolod jól, a paradicsom szétrepedhet. A talajhoz közel öntözd és a leveleknek nincs szükségük vízre. Mivel a paradicsom nagyon érzékeny a gombás megbetegedésekre, inkább reggel kapjon vizet. A mostani kánikulában hiába öntözöl: a forró talajról rögvest elpárolog a víz, a gyökerekig nem jut el.

Vélemény, hozzászólás?