blog

Alapvető tippek paradicsomaid gondozásához

Vettél egy jó palántát vagy magról vetettél és most hátradőlve figyeled  a fejlődésüket? Tévedés! Most kezdődik csak a munka dandárja!

Kaccsold!

Ha nagyobb termést akarsz, rendszeresen el kell távolítanod a kaccsokat, különben a növény totál elburjánzik. Ha hetente egyszer megmetszed, ezt könnyen elkerülheted. Szedd le a talajra leérő szárakat, leveleket, hogy ne vehessen föl betegségeket a talajról. A determinált, vagyis nem állandóan növő paradicsomnál erre nincs szükség, hisz egy bizonyos magasság után nem nő tovább.

Fattyúk

A növény tövénél lévő kis hajtásokat fattyúknak vagy hónaljhajtásoknak nevezzük, ezeket még akkor szedd le, amikor kicsik, később már sérülhet a növény.

A Szentháromság: NPK

Trágyázás nélkül nincs jó termés. Nátrium, foszfor, kálium – ezek kellenek minden paradicsom egészséges fejlődéséhez. A nitrogén a levélnövekedést segíti, a foszfor a virágzáshoz és jó gyümölcsterméshez kell, a kálium pedig a gyökereket erősíti. Az arányokra figyelj, különben bebukhatod a termést. 

Paradicsom

Öntözz helyesen!

Ha nem locsolod jól, a paradicsom szétrepedhet. A talajhoz közel öntözd és a leveleknek nincs szükségük vízre. Mivel a paradicsom nagyon érzékeny a gombás megbetegedésekre, inkább reggel kapjon vizet. A mostani kánikulában hiába öntözöl: a forró talajról rögvest elpárolog a víz, a gyökerekig nem jut el.

Paradicsom bio növényvédelme

A paradicsom gondozása, öntözése és permetezése nem kell, hogy vegyszerekkel történjen. A Greenman Agro mikrobiológiai készítmény paradicsomhoz is alkalmazható speciális probiotikus termésnövelő készítmény, amely javítja a talaj minőségét, növeli a talajélet aktivitását, támogatja a humuszképződést és rendszeresen alkalmazva megerősíti a növény immunrendszerét, így a betegségek ellen is ellenállóbbá válik. A Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását. A Greenman Agro bio kertészetek, Bio növénytermesztés esetén is hatékonyan alkalmazható.

Greenman Agro

by Porcio Norbert – TRILITE STUDIO

Vélemény, hozzászólás?