blog

Jó tesz a kertnek a kávézacc?

Attól függ hogyan használod! A kertészek ugyan régóta alkalmazzák a kávézaccot talajjavításhoz, “kártevő távoltartó” mulcs készítéséhez – de csakis megfelelő mértékkel válik hasznodra. Figyelj oda az alábbiakra, így nem árt többet, mint használ!

Miért jó?

Kertészeti weboldalak százai dicsérik nitrogénben gazdag jellegét vagy épp csiga űző erejét, míg mások szerint a savas talajt kedvelő növények számára elengedhetetlen. Kutatások bizonyítják talajjavító és megfelelő vízáramlást elősegítő hatását, (előbbinél különösen a vas, foszfor, kálium, magnézium és réz mennyiségét befolyásolja a talajban) míg például az Oregoni Állami Egyetem vizsgálata alapján akár a komposzt ideális hőmérsékletének fenntartására is kiváló.

Azért a savasságával vigyázni kell

A friss kávézacc erősen savas és nagy mértékben mérgező lehet a növényekre, függetlenül attól, hogy ez a savasság nagyrészt a csészénkbe oldódik ki. Mindennek ellenére ha a talaj savasságát szabályoznád vele azt csakis először megfelelő méréssel, a talaj pH-értékének vizsgálatával tedd!

Befolyásolhatja a növények növekedését?

Kutatások megállapították, hogy az elfogyasztott kávézacc közvetlen talajon történő alkalmazása jelentősen csökkentheti a növények növekedését. Az egyik fő bűnös: a koffein. Ugyanis a főzés után is maradhat olyan koffeinszint a kávézaccban, amely elég magas ahhoz, hogy negatívan befolyásolja a mag csírázását és a növények korai növekedését.

Igazából a kulcs a mérték – csekély mennyiségű kávézacc hozzáadása mulcshoz vagy a komposzthoz viszont teljesen megengedett. Legjobb, ha követed a 20%-os szabályt:  Egy rész kávézaccot adj kb. négy rész egyéb szerves anyaghoz.

Vélemény, hozzászólás?