blog

Fonnyadt salátalevélből is remek étel készíthető

Tippek, mit kezdj az ételmaradékaiddal

Az EU-ban 87,6 millió tonna étel végzi a kukában minden évben, aminek tetemes része “megmenthető” lenne. Az élelmiszer pazarlás a túlfogyasztás egyik ördögi köre, pedig kisebb kreativitással remekül újrafelhasználhatóak lennének az alapanyagok – erre ad ötleteket most a “Five Things With” kampány is.

Fonnyadt salátalevél? Megbarnult banán? Tányéron hagyott kenyérhéj? Kidobtál valaha úgy ételt, mert nem tudtál már mit kezdeni vele már abban a formában? Pedig sok esetben igenis van értelme megtartani! Mi kiválogattuk a kedvenceinket, de a kampány honlapján még megtudhatod, mit kezdj a maradék rizzsel vagy épp a feleslegessé vált tejjel.

Kenyérmaradékok

Ha akad a családban gyerek vagy egy finnyásabb rokon, biztos előfordul pár tányér szélén hagyott kenyérhéj. Mit csinálj vele?

  • Szárítsd ki majd daráld le! Ennél jobb panírt úgysem kapsz a boltban.
  • Salátás vagy? Készíts hozzá krutont! Vágd fel a maradékot kis kockákra, jól fűszerezd be, locsold meg kis olajjal és be a sütőbe, amíg ropogós nem lesz. Remek feltét egy Cézár salátához.
  • Ha esetleg nem csak a héja maradt meg, hanem pár egész kenyér, akkor francia pirítósnak, bundáskenyérnek szuper alapanyag lesz!

Fonnyadt fűszernövények

A friss fűszernövény a szakács egyik legjobb barátja, de olykor előfordul, hogy felhasználás előtt fonnyadásnak indul. Kiszáríthatod, lefagyaszthatod, hogy megmentsd, de mit csinálhatsz még?

  • Mondjuk fűszeres olajat! Egy alapos mosás után várd meg amíg lecsepeg, majd tedd őket edénybe, önts rájuk annyi olajat, hogy ellepje és egy hűvös, sötét helyen hagyd állni legalább egy hétig.
  • Ízesítsd a vajat! Aprítsd fel a növényeket és keverd lágy, sós vajba. Rönk formában, sütőpapírban helyezd a hűtőbe.

Fonnyadt salátalevél

Ha egészségesen étkezel, sajnos  időről-időre akad a hűtőben – esetleg már megvásárláskor nem a legfrissebb minden része.

  • Tudtad pl., hogy a római saláta remek káposzta alternatíva? Főzve szuperül felveszi az ízeket, így hibátlan alapanyag elég sok olyan főtt ételhez, amihez egyébként káposztát használnál.
  • Használd pestóban: ezt a kedvelt tésztafeltétet javarészt bazsalikomból készítik – de ha zavar esetleg a fűszernövény elég intenzív íze, akkor keverj hozzá a megfonnyadt salátalevélből – az egyik az ízt adja, a másik a kellő nedvességet!
  • …és mindenre megoldás: a zöldséglé. Ha van egy jó konyhai géped hozzá, szinte bármilyen zöldség és gyümölcs maradék újrafelhasználható, elég egészséges módon: ha levet készítesz belőle. Kísérletezz keverésükkel!

Zöldség és gyümölcs maradékok

Ha konyhakerted van vagy csak szimplán imádsz mindent ami gyümölcs és zöldség, gyakran belefuthatsz a problémába, mégis mit kezdj a héjakkal, a magokkal vagy épp a levágott végekkel.

  • Leves alapnak pl. szuper, rengeteg íz van bennük. Gyűjtsd össze a megfelelő maradékokat egy tasakban és rakd el későbbre.
  • A mindenféle cukrozott üdítő helyett készíts inkább egy palack gyümölcsökkel ízesített vizet! Eper, uborka, narancs – számtalan gyümölcs aprítva, jéghideg vízzel leöntve és egy picit állva hagyva hibátlan frissítő.
  • …vagy komposztáld és adj természetes tápanyagot szoba- és kinti növényeidnek. Ezt már megteheted akár a konyhában is! 😉

Neked milyen ötleteid vannak még élelmiszerpazarlás ellen?

Vélemény, hozzászólás?