blog

A zajszennyezettség a madárfiókák énektanulását is befolyásolja

A fényszennyezés mellett úgy néz ki a városok zaja is súlyos hatással van az élővilágra: Német kutatók mutattak nemrég rá, hogy a madárfiókák énektanulását befolyásolja az emberi közlekedésből származó zaj.

Évek óta végeznek kutatásokat arra vonatkozóan, hogyan befolyásolja a zajszennyezettség a madarak fejlődését. Egy 2019-es tanulmány pl. arra világított rá, hogy a zajban felnövő fiókák kisebbek az átlagosnál, vagy legalábbis jóval lassabban fejlődnek, mint normál körülmények között felnövő társaik. Emellett kimutatták, a madarak éneküket a város zajaihoz időzítik és harsányabban énekelnek annak érdekében, hogy elnyomják az utcai zajokat.

A mostani vizsgálatba zebrapinty fiókákat vontak be. Az egyik csapatnak csak felnőtt egyedek énekét játszották le, míg a másiknak ezt keverték közlekedési zajjal.

Mivel a madarak egymástól tanulják el az éneket, így komoly károkat tud okozni, ha ebbe úgymond egy állandó zaj vegyül, akár még énekük tartalmát is képes befolyásolni. Erre a vizsgálat is rámutatott: énekük kevésbé volt pontos az első csapathoz képest.

A tanulmány kiemeli, különösen problémás, ha ez a külső inger pont egy kritikus fejlődési szakaszban éri őket. A vizsgálat során ugyanis kiderült, az egyik csapatnak nemhogy az énekébe, de még az egészségébe is bekavart a mesterséges zaj: az ebben növekvő egyedek gyengébb immunreakciókat mutattak.

Vélemény, hozzászólás?