blog

Víz, jó táptalaj és rengeteg napfény? Hát nem minden zöldségnek!

Igen, azért a legtöbbjük igényli, hogy órákig sütkérezzen – de ha neked inkább árnyékosabb a kerted, akkor sincs veszve minden. Igazából a kulcs az idő, vagyis, hogy minimum hány órát érje őket napfény. Szóval íme pár népszerűbb zöld, amik elég jól érzik magukat kerted egy javarészt árnyékosabb zugában is.

Retek

Elég gyorsan növő zöldség, akár másfél hónap alatt is szüretelhető lehet – ha árnyékosabb helyen növekszik, mindebből csak annyit változik, hogy kicsit több időre lesz szükségük. Szeret hűvösben lenni, így nyáron pl. egy árnyékosabb kert még jól is jöhet!

> Azért legalább 4 órát legyen napon!

Répa

Vele már nehezebb lesz, de nem lehetetlen! Ha biztosítod neki a minimumot, akkor még azt is elkerülheted, hogy egészen kicsik maradjanak. Vesd jó minőségű, tápanyagdús talajba, öntözd rendszeresen!

> 4-5 óra napfény legyen azért a minimum!

Zeller

Na ő pont nem szereti az igazán fullasztó nyári meleget, pláne nem a kezdeti időszakban, ilyenkor kifejezetten előnyös egy hűvösebb közeg. Ő érzékenyebb az itt felsoroltaknál, de ha egy jó nyirkos, tápanyagdús földet tudsz biztosítani számára, akkor hálás lesz.

> 4 óra napfénnyel is elvan!

Burgonya

Habár a lényeg a föld alatt rejtőzik, mégis, a burgonya talán az itt felsoroltak közül a leginkább napfényt kedvelő. A minimum elérhető fénnyel már van esélyünk termésre, de arra számítsunk, hogy a megszokott méretnél kisebbek lesznek.

> napi 5 óra biztosításával már van esély nevelni!

Te hogyan oldod meg kertedben az “árnyék problémát”?

Vélemény, hozzászólás?