blog

Meg kell-e mentened a madárfiókát? Erre figyelj!

Mint ahogy minden tavasszal idén is eljött az időszak, mikor a madárfiókák nemsokára tömegesen hagyják el a fészkeket. Ilyenkor könnyű összetéveszteni a valóban segítségre szoruló, árválkodó fiókákat és a frissen kirepült, de már önállóan életképes tollasokat. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ezért idén is segít.

Fontos tudni: a kis és közepes testű madarak fiókái még azelőtt elhagyják a fészket, mielőtt teljesen röpképesek lennének. Ilyenkor megbújnak a sűrű aljnövényzetben, ahol szüleik még egy darabig etetik őket. Ebben az időszakban gyakran ilyen egyedekbe futunk bele és annak ellenére, hogy ugyan megtévesztő lehet a hangos csipogás jobb, ha nem visszük haza őket. A csipogás a környéken lévő szülőknek szól csupán.

Otthoni körülmények között amúgy sem tudnánk megtanítani őket mindenre, amire szükségük van a túléléshez. Emellett habár rengeteg tipp érhető el az interneten arról, mivel etethetjük házilag őket, ezek gyakran jóval gyengébb minőségű tápanyagot jelentenek számukra, mint amit szüleik gyűjtenek nekik és ez kihathat egészséges fejlődésükre is.

Viszont azzal segíthetsz, hogy ha nyílt, veszélyesebb terepen üldögélő fiókával találkozol, akkor elviszed sűrű, védettebb aljnövényzetbe, bokorba.

Tévhit, hogy ha hozzájuk érsz, akkor már a szüleik lemondanak róluk – a hazai madárfajok nem szagolnak!

Mikor segíts mégis?

Az egyesület honlapján összegyűjtötték neked az egyes esetekre vonatkozó teendőket!

Vélemény, hozzászólás?