blog

Így tartsd távol a vakondot a kertedből, anélkül, hogy bántanád!

Azt jó ha tudod, hogy a vakond az egyik legjobb barátod a kertben – még ha alapvetően elég rossz is a renoméja, hiszen sokan inkább kártevőként tekintenek rá a földtúrás miatt. Pedig számos olyan bogár és rovar szerepel az étlapján, ami viszont tényleg kárt tesz a kertedben – mint pl. a lótetű is. Ha mégis zavar a jelenléte, mi arra adunk ötletet, hogy távol tartsd úgy, hogy közben nem esik bántódása – ez ugyanis büntetendő, természetvédelmi értéke 25 000 Ft is lehet egyedenként, hiszen védett állat!

Vakondriasztó berendezések

Kezdjük a legkézenfekvőbbel: ezeket számos kertészetben megtalálod, többféle változatban, de a leggyakoribb talán a napelemes változat, melyet elég csak leszúrnod a földbe és bizonyos időközönként olyan hangot ad ki magából, ami a vakond számára kellemetlen – szóval nagy ívben el is kerüli.

Vakondháló

Valaki hálóval oldja meg, míg valaki másféle kerítésanyaggal, lényeg az, hogy a terület köré, amit túrásmentessé tennél a földbe kb. 20-30 centi mélyen beásod a kerítést. Hátránya, hogy elég időigényes és nem mindig túl praktikus.

Háziállat

Kutya-macska esetén jóval kisebb az esély arra, hogy találkozol majd vakonddal a kertben. Ő is félénk állat, nem hiányzik neki, hogy az eb kiássa a vakondtúráson keresztül vagy épp a macska elől kelljen menekülni.

Hasindító kutyatej

A legjobb megoldás, ha minket kérdezel, hiszen a legtermészetesebb is: ez a növény elég érdekes megjelenésű, olyan, mint egy dísznövény, sokféle terepen és időjárás mellett remekül elvan és könnyen szaporodik is. Ha egyet-egyet ültetsz az ágyás köré, akkor ott garantáltan nem épít várat a vakond!

 

Te milyen állatbarát módszereket ismersz még?

Vélemény, hozzászólás?