blog

A klímaváltozás kétszer annyi embert tesz hajléktalanná, mint amennyi a háború alatt volt

Átlagosan mintegy 21,5 millió ember volt kénytelen elhagyni az otthonát évente az elmúlt 10 évben az éghajlatváltozás miatt – derült ki az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának (UNHCR) jelentéséből.

Az érintettek javarészt olyan körülmények közül menekülnek el, ahol már szinte lehetetlen alkalmazkodni a kialakult időjárási viszonyokhoz. Jelenleg is, több mint 1 milliárd ember él olyan területeken, ami súlyosan ki van téve a klímaváltozás veszélyeinek. A bizottság ennek kapcsán kiemelte:  „az éghajlati vészhelyzet a korunkat meghatározó válság, és az emiatt kényszerűvé vált vándorlások a legsúlyosabb következményei közé tartoznak”.

A jelentés szerint továbbá a klímaváltozás olyan súlyosbította az élelmiszer- és vízellátást, emellett helyi szinten létfontosságú energiaforrások hiányát is okozza.

Az éghajlatváltozás ezen kívül további olyan problémákat is súlyosbított, mint a szegénység, a bizonytalan élelmiszer- és vízellátás, épp ezért a bizottság többek között szorgalmazza, hogy a kormányok nyújtsanak fokozottabb segítséget a természeti katasztrófák miatt otthonukat elhagyni kényszerülőknek.

Vélemény, hozzászólás?