blog

Mégis mi a fene az a Föld napja és mi az értelme?

A Föld napja mára egyéni megemlékezéstől kezdve, civil aktivizmuson át, egészen hosszútávú globális hatásokat elérő eseményeket tudhat maga mögött.  Valaki ennek hatására kezd el kertészkedni, takarékosabban élni, helyi szerveződések erre a napra időzítenek a környéken faültetést, vagy épp multinacionális vállalatok hirdetnek ilyenkor több éves zöld projekteket. De honnan ered és milyen sikereket ért el eddig, amitől jóval több, mint egy százhuszadik semmitmondó világnap az évben?

Egy olajszennyezés kezdte az egészet

A kaliforniai Santa Barbarában történt hatalmas olajszivárgás inspirálta a Föld napja alapítóját, Gaylord Nelson amerikai szenátort, hogy elősegítse a környezetvédelmi mozgalmakat 1970-től. Többre gondolt, mint “egy szimpla nap”: Tervei között szerepelt, hogy mind az oktatásban, mind pedig különféle projektek révén széles körben tudatosítsa a környezetvédelmi törekvések fontosságát.

1990-től lett csak globális esemény

Két évtizeddel később már világszerte majdnem minden országban kiemelt nappá vált Denis Hayes, a Föld Napja Hálózat alapítójának köszönhetően – mellesleg Magyarország az elsők között csatlakozott 1990-ben. A hálózat egyébként az események szervezésének koordinálásában segít, mely történetesen 1990-ben több mint 140 országgal már mintegy 200 millió embert mozgatott meg.

Éghajlatváltozás 2000-ben

Középpontjában 2000-ben az éghajlatváltozás állt – ekkorra mintegy 184 országot és több mint 5000 környezetvédelemmel foglalkozó civil csoportot foglalt magába. Ez volt az első grandiózusabb alkalom, amikor milliók figyelmét hívták fel a globális felmelegedésre és annak lehetséges hatásaira.

Ültess fát bombázás helyett!

2011-ben a Föld napja megünneplésére Afganisztánban mintegy 28 millió fát ültetettek civilek a Föld Napja Hálózat koordinálásával, a Plant Trees Not Bombs (Ültess fát bombázás helyett) kampányuk részeként.

100 000 kerékpár

2012-ben több mint 100 000 ember kerékpározott Kínában a Föld napján, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozásra. A tömeges kerékpározás jelképezte, milyen hatalmas mértékben csökkenthetik az emberek a szén-dioxid-kibocsátást csak a közlekedéssel.

“A 2021-es Föld napja fő üzenetei a “helyreállítás” és az “optimizmus” lesznek – utóbbi kifejezetten szükséges egy olyan világban, melyet egyszerre súlyt a klímaváltozás és egy világjárvány is.” – mondta el a Föld napja hálózat elnöke Kathleen Rogers.

…és te mit teszel idén? 😉

Ajánljuk figyelmedbe: 

A kertészkedés jótékony egészségügyi hatásai

 

Vélemény, hozzászólás?