Greenman Probiotikus technológia alkalmazási ajánlások – Szervestrágya-kezelés

 

Általános leírás:

A Greenman Probiotikus technológiának szerte a világon számos mezőgazdasági és környezetvédelmi célú alkalmazása ismert. A természetben, táplálékainkban is előforduló baktériumok, gombafajok (tejsavbaktériumok, fotoszintetizáló baktériumok, élesztők) kombinációján alapuló biológiai eljárás igen költséghatékony és nem fenyeget nem kívánatos mellékhatásokkal.

A hazánkban Greenman márkanévvel forgalomba kerülő speciális összetételű mikróbakeverék sajátosságai röviden, amelyek ezekre a célokra alkalmassá teszik megfelelő technológiákba integrálva:

 

 • Mikroflóra kontroll a környezetben
 • Rothadási folyamatok helyett erjesztés
 • Kedvezőtlen vagy kellemetlen hatású toxinok, gázok (kénhidrogén, ammónia, szaganyagok) képződésének gátlása
 • Kedvezőtlen (rothasztó, patogén) mikróbavilág kiszorítása, kedvező mikroflóra kialakítása, mellyel a magasabbrendű szervezetek életfolyamatait támogatjuk
 • Számos értékes bioaktív anyag termelése: antioxidánsok, vitaminok, enzimek, stb.
 • Probiotikus hatások: a bélcsatornában kedvező mikroflóra kialakítása, az emésztési folyamatok támogatása, az ellenállóképesség fokozása

 

Életünk szinte minden területén, ahol ezek a problémák jelentkeznek vagy ezek a sajátosságok, hatások előnyt jelentenek, a Greenman termékeink a siker reményében ajánlhatók.

A felhasználásokban további lényeges közös jellemzői a különböző termékeinknek:

 • Összetevőik természetes eredetűek
 • Vegyszerektől, műtrágyáktól mentesek
 • Biztonságos, környezetbarát és egészségbarát termékek
 • Nem tartalmaznak genetikailag módosított szervezeteket

 

 

A technológia hatásmechanizmusának fő pontjai az alábbiak szerint érvényesítik előnyös hatását az állattartásban:

Kiszorításos mikroflóra kontroll:

A Greenman Animal termékünkkel történő rendszeres istállókezeléssel folyamatosan biztosítjuk egy kedvező mikroflóra fenntartását az egész ólban, ami jól záró folyamatos védelmet nyújt minden patogén szervezet behurcolásával és felszaporodásával szemben. Ezt nagyobb hatékonysággal biztosítja, mint a folyamatos fertőtlenítőszer használat, ami egyébként sem oldható meg.

Rothadási folyamatok helyett erjedés:

Istállókezeléssel a rothadó alom, trágya fermentációja figyelhető meg. Ammónia és kénhidrogén képződése jelentősen csökken. Ennek következtében a legyek is elmaradnak a kezelt területről.

 

Bioaktív anyagok termelése:

A Greenman Animal amellett, hogy rendkívül nagy aktivitású antioxidáns, számos életfolyamatot kedvezően stimuláló mikróbiális anyagcsereterméket tartalmaz.

 

Probiotikus hatások:

A Greenman Probiotikus mikroba társuláson alapuló takarmányozásban és itatásban is engedélyeztetett termékünk a Greenman BoviCure a már ismert probiotikus hatások mellett (a kedvező bélflóra miatt jobb emésztés, takarmányértékesítés, ellenállóképesség) nagy hatású antioxidánsként is támogatja az immunrendszert és jótékony hatású az esetleges kóros folyamatok esetén is. Ivóvízben történő adagolása gondoskodik a víz higiénés állapotáról és megszünteti ill. megakadályozza a vezetékrendszerben a biofilm és vízkő eredetű lerakódásokat.

A Greenman termék alkalmazásának hatása összefoglalva a következőkben jelenik meg:

 • egészségesebb állatok
 • a légkör védelme (állatok, gondozók egészségét károsító gázkibocsátás -ammónia- csökkentése)
 • a legyek számának csökkenése
 • jobb (általános- és hő-) stressztűrőképesség
 • tenyészállatok jobb termékenységi mutatói
 • jobb minőségű termék (szermaradvány csökkenés, ízletesség, eltarthatóság, stb.)
 • kedvezőbb hozamok, takarmányértékesítés és költséghatékonysági mutatók
 • a képződő trágya igen értékes talajoltóanyag, ugyanakkor kisebb környezeti ártalmakat hordoz

 

Ezek a hatások együttesen a környezet kímélete mellett hatékonyabb termelést és egészségesebb, jobb minőségű terméket biztosítanak.

Állatartás és ammónia mértéke - sacratomato_hr, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons

Ajánlott felhasználási módok

Általános irányelv, hogy alapvetően nem a hígítási koncentrációk számítanak, hanem a kijuttatandó hatóanyag mennyisége. Ebből következően azokon a területeken, ahol nagy mennyiségű vízzel történik a kijuttatás (mosás, öntözés) alacsonyabb koncentrációjú munkakeveréket ajánlunk (1:1000-10.000), ahol kevés vizet használunk (permetezés) ott kisebb hígítással dolgozunk (1:10).

 

Istálló előkészítés

Magasnyomású tisztítóval 1:1000-10.000 hígítású Greenman Animal keverékkel tisztítsuk ki az ólat (padozat, fal, mennyezet, szellőzőnyílások). Amennyiben amosásban történő adagolás nem megoldható, úgy a mosás előtti 10% keverékkel történő permetezést javasolunk.

A mosásban történő alkalmazás fő ajánlási indoka az, hogy általában bő vízzel a kedvező mikroflóra több helyre és mélyebben eljut, mint permetezéssel vagy ködöléssel. A Greenman Animal nagy tisztítóhatással is bír, mivel a fermentlében az élő mikroszervezeteink termékeként bőséggel találunk zsír- és fehérjebontó enzimeket, valamint biodetergenseket. Ezek teszik lehetővé egyébként probiotikus tisztítószerek kifejlesztését is ebből a kultúrából. A tisztítóhatást antikorróziós támogatással lehet hasznosítani, mivel a fermentlé antioxidánsokban is gazdag.

 

Istálló kezelése

Biológiai fertőtlenítés és a kedvező mikroflóra alapjainak lerakása érdekében még az almozás előtt is ajánlunk egy 10%- os keverékkel történő permetezést. Az ezt követő fertőtlenítő gázosítás természetesen a jelenlévő mikroorganizmusok zömét elpusztítja, azonban ezzel a megoldással biztosítjuk, hogy a túlélők bizonyosan jóindulatú mikrobák legyenek.

Esetleges fertőtlenítés után, szintén javasolunk egy 10%-os keverékes permetezést, hogy mielőbb felépüljön a számunkra kedvező mikroflóra. Az első két hétben 2 naponta ajánljuk a permetezést, hogy stabilizáljuk a kedvező mikroflórát. A későbbiekben folyamatosan a kedvező mikroflóra fenntartására és az ammónia képződésének csökkentésére heti 1-2 alkalommal célszerű permetezni az állománysűrűség, az almozási technika, levegő minősége és az egészségügyi állapot függvényében.

A Greenman Animal hatóanyagot legalább 1:10 vagy nagyobb hígításban permetezve a padozatra, falakra, alomra juttatjuk 0,5-5 liter hatóanyag mennyiségben 1000m2-re vetítve. Ködölő, párásító rendszerek esetén összességében kisebb hatóanyag felhasználásával napi gyakorisággal igen hatékonyan és egyszerűen kijuttathatjuk az anyagot.

 

Trágyakezelés

Az összegyűjtött, Greenman Compost termékkel rendszeresen kezelt trágyát rakjuk halomba és közben oltsuk be tonnánként 0,25-1 liter Greenman Compost termékkel 20 liter vízbe bekeverve. Kisebb mennyiség a rendszeresen permetezett alomból származó trágyához elegendő, míg kezeletlen trágyához nagyobb dózist javaslunk. 15-30 nap múlva szervestrágyaként használható.

Tyúk telep / trágyakezelés

első, szilárd fázis (lapát, talicska) második, lágyuló fázis

második, lágyuló fázis

harmadik, komposztálódó fázis

folyékony fázis (mint a malter)