Tápanyag körforgás helyreállítás, Talajszerkezet javítás, Komposztálás vegyszermentes módon
A fenntartható mezőgazdasági termelés feltételeinek kidolgozása és megteremtése hosszú távú, több generációt érintő folyamat. Együttesen kell figyelembe venni a Magyarországon jelentkező és megoldásra váró környezeti és mezőgazdasági problémákat, valamint azokat a globális tényezőket, amelyek az emberi életfeltételek hosszú távú és megfelelő minőségű biztosításához szükségesek. A mezőgazdasági termelés és a környezetvédelem sok közös pontban találkoznak.
A világ számos országának mezőgazdaságában általánosan használt műtrágyáktól és különféle vegyszerektől remélt előnyök mellett egyre nagyobb figyelem fordul ezeknek a készítményeknek a káros hatásaira. A növényvédő szerek nagy része nemcsak a növényi kártevők, hanem számos hasznos élőlény és az ember számára is mérgezőek.
Hazánkban egy év alatt egy fő körülbelül 200 kg zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt. Gyümölcsfogyasztásunk kb. 70%-át hazai termesztésű, míg kb. 30%-át külföldi termesztésű gyümölcsök teszik ki. Zöldségek esetén: kb. 85%-ban hazai és kb. 15%-ban import zöldségeket fogyasztunk. A vegyszerek visszaszorítása és a vegyszer maradványok ártalmatlanítása minden fogyasztó számára életbevágó kérdés. Kiemelkedően fontos gyermekek esetében. Testtömegükhöz képest ugyanazon gyümölcs/zöldség vegyszer maradványai nagyobb arányt jelentenek egy felnőtt testtömegéhez viszonyítva. Relatíve nagyobb dózissal „fertőződnek”. A legtöbb szülő és hozzátartozó jó szándékúan egy gyermek vagy egy legyengült szervezet számára kifejezetten a gyümölcsfogyasztást javasolja vitamin utánpótlásként. Helytelen termesztéstechnológiával előállított gyümölcsök és zöldségek azonban a vitaminok mellett mérgező vegyszer maradványokkal is ellátják szervezetünket. A növényvédő szerek krónikus egészségkárosító hatása jól ismert. Hajlamosak a bioakkumlációra, mely a szervezetben – zsírszövetekben – való felhalmozódást jelent, valamint biomagnifikációra, azaz a táplálékláncon belüli feldúsulásra is. Nemzetközi vizsgálatok kimutatták, hogy a természetes gazdálkodásból származó zöldség- és gyümölcsfélék valamint élelmiszerek szignifikánsan kevesebb növényvédőszer-maradványt tartalmaznak, mint a hagyományos termesztéssel előállítottak.
Elszennyeződött világunkban egyre nő azon termelők száma akik célkitűzése igazodik a fogyasztók igényeihez, hogy olyan élelmiszereket állítsanak elő, amelyek nem tartalmaznak az egészségre káros vegyületeket, vegyszer maradványokat. A Greenman Probiotikus Technológia által a természet egyedülálló erejét felhasználva lehetőségünk nyílik a vegyszermentes és környezetbarát „fenntartható mezőgazdasági termelés” megvalósíthatására.
A Greenman Probiotikus technológia hatása a vegyszermentes növénytermesztésben:
- Talajszerkezet javulása-morzsalékosodás, kedvezőbb vízgazdálkodás, kevesebb talajmunka
- Talajok mikroflórájának helyreállítása; talaj vitalitás, biológiai aktivitás fokozása
- Tápanyagok megőrzése, szerves anyagok lebontása erjesztés által
- A talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítása
- A mikro és makro elemek feltáródásának elősegítése
- Humusztartalom növelése, tápanyag utánpótlás és körforgás biztosítása
- Káros mikroorganizmusok, rothasztó folyamatok visszaszorítása
- Hasznos bioaktív vegyületek előállítása: szerves savak, antioxidánsok, vitaminok, fitohormonok, enzimek, specifikus antibakteriális anyagok
- Fotoszintetizációs folyamatok fokozása
Erőteljesebb csírázóképesség, gyökér- és hajtásképzés elősegítése.
- Egyenletes terméskötődést és érést, kiegyenlített, nagyobb termésmennyiséget és hosszabb tárolási időt eredményez
- Termesztett növények kórokozókkal szembeni ellenállóságának növelése
- Nem lehet túladagolni, nincsenek mellékhatásai, nem toxikus
- Alkalmazását követően nincs betartandó várakozási idő a betakarításig
- Kiegyenlített, nagyobb termésmennyiség
- Folyamatos használat mellett a gyomosodás csökkentése
- Gyorsított trágyaérést és kiváló minőségű, tápanyagokban feldúsult komposzt előállítását teszi lehetővé anaerob módon, a hagyományostól eltérően forgatás nélkül
- Rendszeres használatával a Greenman Agro segíti és stabilizálja az adott környezetben élő hasznos mikrobák tevékenységét
A Greenman Probiotikus technológia alkalmazásával bekövetkező változások a vegyszermentes növénytermesztésben:
Csökkenő tényezők:
- Vegyszerhasználat (műtrágya, peszticid)
- Talajművelés (eszköz, munkaerő, energia, idő)
- Termésveszteség, kockázat
Növekvő tényezők:
- Termésmennyiség és minőség (beltartalom)
- Termésbiztonság
- Eltarthatóság
- Árbevétel és nyereség
- Vegyszermentesség
A Greenman Probiotikus kultúra, mely a Greenman Agro alapja egy élő kultúra, ezért
- alkalmazása alapvetően különbözik a műtrágyáktól és más mezőgazdasági kemikáliáktól
- fontos a megfelelő környezet megteremtése és fenntartása a mikroorganizmusok túléléséhez, növekedéséhez és szaporodásához
- a talaj pH-ja lényeges: szántóföld és gyümölcsös esetében a pH: 6.5 optimális
- a talaj nedvességtartalmát fenn kell tartani: szükség esetén komposzttal, füves talajtakarással, csepegtető öntözéssel
- a Greenman Agro terméket megfelelően hígítani kell alkalmazás előtt
Nem létezik általános használati útmutató a Greenman termékekhez, mint pl. a műtrágyákhoz, vagy más vegyszerekhez. Ennek okai a különféle termesztett növényekhez tartozó és földrajzilag is eltérő agro-ökoszisztémák. A Greenman készítményeket olyan módon kell használni, ahogy az adott környezet számára a legmegfelelőbb.
Mikrobiológiai vegyszermentes termésnövelő készítmény
A Greenman Agro egy speciális vegyszermentes termésnövelő készítmény, amely élő effektív mikroorganizmusokból, bio cukornádmelaszból és kőzetlisztből áll. A vegyszermentes Greenman Agro javítja a talaj minőségét, növeli a talajélet aktivitását és támogatja a humuszképződést. Minden szántóföldi és kertészeti kultúrnövényhez alkalmazható.
A Greenman Agro vegyszermentes mikrobiológiai talajjavító készítmény jellemzői:
- összetevői természetes eredetűek, vegyszermentesek
- biztonságos, környezetbarát, egészségbarát készítmény
- genetikailag módosított szervezetektől mentes
- biológiai gyártási eljárással, szigorú higiéniai irányelvek és minőségi előírások alapján készül
- folyékony, élő multimikróba preparátum
- a készítményben lévő magasabb fotoszintetizáló baktérium szám fokozza a termék fotoszintetizációt növelő, méregtelenítő, antioxidatív tulajdonságait
- sárgásbarna színű, édes-savanyú sajátos szagú folyadék, pH: 3,2- 3,5
- tárolása lehetőleg sötét, hűvös helyen (8-18 oC-on)
A Greenman Agro a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által ökológiai gazdálkodásban alkalmazható készítménynek minősül.
A termékek átvételével kapcsolatban érdeklődjön az ügyfélszolgálatunkon!
Általános adagolási javaslat:
- A Greenman Agro vízzel történő megfelelő hígítását követően közvetlenül felhasználható termék. Ügyeljünk rá, hogy a hígítás után lehetőleg 24 órán belül használjuk fel. Kijuttatása lehetőleg felhős/esős időben történjen!
- Valamennyi szántóföldi és kertészeti kultúra talajkezelésére, 5-20 l/ha mennyiségben, 10%-os töménységben kijuttatva, majd a talajba bedolgozva, évente 2-3 alkalommal, tavasszal vetés/ültetés előtt, érés előtt majd ősszel a betakarítást követően, a felhasználható éves mennyiség 200l/ha.
- Valamennyi szántóföldi és kertészeti kultúra levélkezelésére, 20-50 l/ha mennyiségben a kultúra levélfelületétől függő vízmennyiséggel legfeljebb 10%-os töménységben kipermetezve, a tenyészidőszak folyamán 4 alkalommal kipermetezve, a felhasználható éves mennyiség 200l/ha.
- Cserepes dísznövények, díszfák, díszcserjék öntözésére, 1 – 10%-os töménységben, hetenkénti gyakorisággal.
- Bő vízzel való, lemosó jellegű permetezéshez 10%-os töménységben
- Aratás utáni tarlókezelésre beforgatás előtt 10-50 l/ha mennyiségben kijuttatva, majd a talajba bedolgozva.
- Komposztáláshoz 1-3 liter/m3 mennyiségben, legalább 10-30 liter vízmennyiséggel kijuttatva.
- A készítmény alkalmazása során érdemes gondoskodni megfelelő mennyiségű szerves anyag jelenlétéről a talajban. Előnyös, ha a készítmény a kipermetezés után a szerves anyagokkal együtt kerül beforgatásra.
- Levéltetvek elleni védekezés esetén a permetezés 3-4 alkalommal való ismétlése javasolt.
- A készítmény használatával kiépül a kertben a kedvező mikroflóra, és az ezt követő években a vegyszerek mennyisége egyre nagyobb mértékben csökkenthető. Első évben javasolt még párhuzamosan alkalmazni a megszokott szerekkel.
A Greenman Agro Webshopunkban elérhető 1, 5, 10 és 20 literes kiszerelésekben.