Tápanyag körforgás helyreállítás, Talajszerkezet javítás, Komposztálás vegyszermentes módon

A fenntartható mezőgazdasági termelés feltételeinek kidolgozása és megteremtése hosszú távú, több generációt érintő folyamat. Együttesen kell figyelembe venni a Magyarországon jelentkező és megoldásra váró környezeti és mezőgazdasági problémákat, valamint azokat a globális tényezőket, amelyek az emberi életfeltételek hosszú távú és megfelelő minőségű biztosításához szükségesek. A mezőgazdasági termelés és a környezetvédelem sok közös pontban találkoznak.

A világ számos országának mezőgazdaságában általánosan használt műtrágyáktól és különféle vegyszerektől remélt előnyök mellett egyre nagyobb figyelem fordul ezeknek a készítményeknek a káros hatásaira. A növényvédő szerek nagy része nemcsak a növényi kártevők, hanem számos hasznos élőlény és az ember számára is mérgezőek.

Hazánkban egy év alatt egy fő körülbelül 200 kg zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt. Gyümölcsfogyasztásunk kb. 70%-át hazai termesztésű, míg kb. 30%-át külföldi termesztésű gyümölcsök teszik ki. Zöldségek esetén: kb. 85%-ban hazai és kb. 15%-ban import zöldségeket fogyasztunk. A vegyszerek visszaszorítása és a vegyszer maradványok ártalmatlanítása minden fogyasztó számára életbevágó kérdés. Kiemelkedően fontos gyermekek esetében. Testtömegükhöz képest ugyanazon gyümölcs/zöldség vegyszer maradványai nagyobb arányt jelentenek egy felnőtt testtömegéhez viszonyítva. Relatíve nagyobb dózissal „fertőződnek”. A legtöbb szülő és hozzátartozó jó szándékúan egy gyermek vagy egy legyengült szervezet számára kifejezetten a gyümölcsfogyasztást javasolja vitamin utánpótlásként. Helytelen termesztéstechnológiával előállított gyümölcsök és zöldségek azonban a vitaminok mellett mérgező vegyszer maradványokkal is ellátják szervezetünket. A növényvédő szerek krónikus egészségkárosító hatása jól ismert. Hajlamosak a bioakkumlációra, mely a szervezetben – zsírszövetekben – való felhalmozódást jelent, valamint biomagnifikációra, azaz a táplálékláncon belüli feldúsulásra is. Nemzetközi vizsgálatok kimutatták, hogy a természetes gazdálkodásból származó zöldség- és gyümölcsfélék valamint élelmiszerek szignifikánsan kevesebb növényvédőszer-maradványt tartalmaznak, mint a hagyományos termesztéssel előállítottak.

Elszennyeződött világunkban egyre nő azon termelők száma akik célkitűzése igazodik a fogyasztók igényeihez, hogy olyan élelmiszereket állítsanak elő, amelyek nem tartalmaznak az egészségre káros vegyületeket, vegyszer maradványokat. A Greenman Probiotikus Technológia által a természet egyedülálló erejét felhasználva lehetőségünk nyílik a vegyszermentes és környezetbarát „fenntartható mezőgazdasági termelés” megvalósíthatására.

A Greenman Probiotikus technológia hatása a vegyszermentes növénytermesztésben:

  • Talajszerkezet javulása-morzsalékosodás, kedvezőbb vízgazdálkodás, kevesebb talajmunka
  • Talajok mikroflórájának helyreállítása; talaj vitalitás, biológiai aktivitás fokozása
  • Tápanyagok megőrzése, szerves anyagok lebontása erjesztés által
  • A talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítása
  • A mikro és makro elemek feltáródásának elősegítése
  • Humusztartalom növelése, tápanyag utánpótlás és körforgás biztosítása
  • Káros mikroorganizmusok, rothasztó folyamatok visszaszorítása
  • Hasznos bioaktív vegyületek előállítása: szerves savak, antioxidánsok, vitaminok, fitohormonok, enzimek, specifikus antibakteriális anyagok
  • Fotoszintetizációs folyamatok fokozása

Erőteljesebb csírázóképesség, gyökér- és hajtásképzés elősegítése.

  • Egyenletes terméskötődést és érést, kiegyenlített, nagyobb termésmennyiséget és hosszabb tárolási időt eredményez
  • Termesztett növények kórokozókkal szembeni ellenállóságának növelése
  • Nem lehet túladagolni, nincsenek mellékhatásai, nem toxikus
  • Alkalmazását követően nincs betartandó várakozási idő a betakarításig
  • Kiegyenlített, nagyobb termésmennyiség
  • Folyamatos használat mellett a gyomosodás csökkentése
  • Gyorsított trágyaérést és kiváló minőségű, tápanyagokban feldúsult komposzt előállítását teszi lehetővé anaerob módon, a hagyományostól eltérően forgatás nélkül
  • Rendszeres használatával a Greenman Agro segíti és stabilizálja az adott környezetben élő hasznos mikrobák tevékenységét

A Greenman Probiotikus technológia alkalmazásával bekövetkező változások a vegyszermentes növénytermesztésben:

Csökkenő tényezők:

  • Vegyszerhasználat (műtrágya, peszticid)
  • Talajművelés (eszköz, munkaerő, energia, idő)
  • Termésveszteség, kockázat

Növekvő tényezők:

  • Termésmennyiség és minőség (beltartalom)
  • Termésbiztonság
  • Eltarthatóság
  • Árbevétel és nyereség
  • Vegyszermentesség

A Greenman Probiotikus kultúra, mely a Greenman Agro alapja egy élő kultúra, ezért

  • alkalmazása alapvetően különbözik a műtrágyáktól és más mezőgazdasági kemikáliáktól
  • fontos a megfelelő környezet megteremtése és fenntartása a mikroorganizmusok túléléséhez, növekedéséhez és szaporodásához
  • a talaj pH-ja lényeges: szántóföld és gyümölcsös esetében a pH: 6.5 optimális
  • a talaj nedvességtartalmát fenn kell tartani: szükség esetén komposzttal, füves talajtakarással, csepegtető öntözéssel
  • a Greenman Agro terméket megfelelően hígítani kell alkalmazás előtt

Nem létezik általános használati útmutató a Greenman termékekhez, mint pl. a műtrágyákhoz, vagy más vegyszerekhez. Ennek okai a különféle termesztett növényekhez tartozó és földrajzilag is eltérő agro-ökoszisztémák. A Greenman készítményeket olyan módon kell használni, ahogy az adott környezet számára a legmegfelelőbb.

Greenman Agro

Mikrobiológiai vegyszermentes termésnövelő készítmény

A Greenman Agro egy speciális vegyszermentes termésnövelő készítmény, amely élő effektív mikroorganizmusokból, bio cukornádmelaszból és kőzetlisztből áll. A vegyszermentes Greenman Agro javítja a talaj minőségét, növeli a talajélet aktivitását és támogatja a humuszképződést. Minden szántóföldi és kertészeti kultúrnövényhez alkalmazható.

A Greenman Agro vegyszermentes mikrobiológiai talajjavító készítmény jellemzői:

  • összetevői természetes eredetűek, vegyszermentesek
  • biztonságos, környezetbarát, egészségbarát készítmény
  • genetikailag módosított szervezetektől mentes
  • biológiai gyártási eljárással, szigorú higiéniai irányelvek és minőségi előírások alapján készül
  • folyékony, élő multimikróba preparátum
  • a készítményben lévő magasabb fotoszintetizáló baktérium szám fokozza a termék fotoszintetizációt növelő, méregtelenítő, antioxidatív tulajdonságait
  • sárgásbarna színű, édes-savanyú sajátos szagú folyadék, pH: 3,2- 3,5
  • tárolása lehetőleg sötét, hűvös helyen (8-18 oC-on)

Greenman Agro a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által ökológiai gazdálkodásban alkalmazható készítménynek minősül.

A termékek átvételével kapcsolatban érdeklődjön az ügyfélszolgálatunkon!

Általános adagolási javaslat:

  • Greenman Agro vízzel történő megfelelő hígítását követően közvetlenül felhasználható termék. Ügyeljünk rá, hogy a hígítás után lehetőleg 24 órán belül használjuk fel. Kijuttatása lehetőleg felhős/esős időben történjen!
  • Valamennyi szántóföldi és kertészeti kultúra talajkezelésére, 5-20 l/ha mennyiségben, 10%-os töménységben kijuttatva, majd a talajba bedolgozva, évente 2-3 alkalommal, tavasszal vetés/ültetés előtt, érés előtt majd ősszel a betakarítást követően, a felhasználható éves mennyiség 200l/ha.
  • Valamennyi szántóföldi és kertészeti kultúra levélkezelésére, 20-50 l/ha mennyiségben a kultúra levélfelületétől függő vízmennyiséggel legfeljebb 10%-os töménységben kipermetezve, a tenyészidőszak folyamán 4 alkalommal kipermetezve, a felhasználható éves mennyiség 200l/ha.
  • Cserepes dísznövények, díszfák, díszcserjék öntözésére, 1 – 10%-os töménységben, hetenkénti gyakorisággal.
  • Bő vízzel való, lemosó jellegű permetezéshez 10%-os töménységben
  • Aratás utáni tarlókezelésre beforgatás előtt 10-50 l/ha mennyiségben kijuttatva, majd a talajba bedolgozva.
  • Komposztáláshoz 1-3 liter/m3 mennyiségben, legalább 10-30 liter vízmennyiséggel kijuttatva.
  • A készítmény alkalmazása során érdemes gondoskodni megfelelő mennyiségű szerves anyag jelenlétéről a talajban. Előnyös, ha a készítmény a kipermetezés után a szerves anyagokkal együtt kerül beforgatásra.
  • Levéltetvek elleni védekezés esetén a permetezés 3-4 alkalommal való ismétlése javasolt.
  • A készítmény használatával kiépül a kertben a kedvező mikroflóra, és az ezt követő években a vegyszerek mennyisége egyre nagyobb mértékben csökkenthető. Első évben javasolt még párhuzamosan alkalmazni a megszokott szerekkel.

A Greenman Agro Webshopunkban elérhető 1, 5, 10 és 20 literes kiszerelésekben.