A Greenman Probiotikus Technológia és a Greenman termékek magyarországi gyakorlati tapasztalatai

A Greenman Probiotikus Technológiának szerte a világon számos mezőgazdasági és környezetvédelmi célú alkalmazása ismert. A természetben, táplálékainkban is előforduló baktériumok, gombafajok (tejsavbaktériumok, fotoszintetizáló baktériumok, élesztők) kombinációján alapuló biológiai eljárás igen hatékony és nem fenyeget nem kívánatos mellékhatásokkal.

Mai rohanó világunkban a legtöbb ember, ha megoldást keres a problémáira egyből a legkönnyebben elérhető és leggyorsabban, leghatékonyabban alkalmazható eszközt keresi, figyelmen kívül hagyva annak mellékhatásait melyek sok esetben magára és környezetére is károsak lehetnek. Elszennyeződött világunkban, így hazánkban is egyre nagyobb az igény mind a fogyasztók és a termelők részéről is a vegyszermentes termékek, technológiák iránt.

A hazánkban Greenman márkanévvel forgalomba kerülő speciális összetételű mikróbakeverék sajátosságai röviden, amelyek ezekre a célokra alkalmassá teszik megfelelő technológiákba integrálva:

 • Rothadási folyamatok helyett erjesztés
 • Kedvezőtlen vagy kellemetlen hatású toxinok, gázok (kénhidrogén, ammónia, szaganyagok) képződésének gátlása
 • Kedvezőtlen mikróbavilág (rothasztó, patogén ill. fakultatív patogén mikróbák) kiszorítása, kedvező mikroflóra kialakítása, mellyel a magasabbrendű szervezetek életfolyamatait támogatjuk, a biodiverzitás szintjét növelhetjük
 • Számos értékes bioaktív anyag termelése: antioxidánsok, vitaminok, enzimek, stb.

Életünk szinte minden területén, ahol ezek a problémák jelentkeznek vagy ezek a sajátosságok, hatások előnyt jelentenek, a Greenman termékeink a siker reményében ajánlhatók.

A felhasználásokban további lényeges közös jellemzői a különböző termékeinknek:

 • Összetevőik természetes eredetűek
 • Vegyszerektől, műtrágyáktól mentesek
 • Biztonságos, környezetbarát és egészségbarát termékek
 • Nem tartalmaznak genetikailag módosított szervezeteket

A Greenman Probiotikus Technológia egy eszköz nemcsak a mezőgazdaság, de az életminőség javítására is, biztonságos, természetes és költséghatékony módon, a környezetvédelem, az egészségvédelem és a fenntartható fejlődés megvalósításával.

Gyakorlati tapasztalatok:

Állattenyésztés:

 1. Lajoskomáromi magángazdaság tejelő tehenészet. Csülökproblémák megelőzésére valamit  sebkezelés céljából alkalmazza a Greenman Animal állatgyógyászati ápolószert. Lábfürösztőbe 10 liter Greenman Animal/100 liter víz, sebkezelésre 5 liter Greenman Animal 10%-ban hígítva.

A gazda elmondása szerint a kezelt lábfürösztő használata után nem jelentkezett csülökprobléma.

 

 

 1. Pusztavámi tehenészet. Borjú istállóban az ammónia koncentrációjának és a legyek számának csökkentése céljából heti rendszerességgel permeteznek Greenman Animal állatgyógyászati ápolószer 10%-os oldatával. A levegő állapota a permetezések hatásaként jelentősen javult.
 2. Abai juhászatokban juh hodályok kezelése. A téli időszakban légzőszervi problémákat okozó ammónia koncentráció mérséklésére, a trágyás alom tömegének csökkentésére, bakteriális, gombás eredetű körömproblémák visszaszorítására heti rendszerességgel permeteznek 10% töménységű Greenman Animal probiotikus készítményt.
 3. Lánycsóki sertéstelep. A fiaztatókban és az utónevelőben keletkező nagy mennyiségű (35-40m3/hét) hígtrágya kezelése. A kezelés célja a hígtrágya híg fázisban való tartása, a benne található szerves szilárd fázis lebontása, dugulások megakadályozása, ammónia csökkentése. A heti gyakoriságú permetezés, valamint közvetlen hígtrágyakezelés eredményeképp a korábban tapasztalt dugulások, kérgesedések megszűntek.

 

 1. Rábapatona, Gyöngyöspata, Pápai brojler telepek Probiotikus istálló kezelése.

Átlagosan 1000m2-es szalmával almozott baromfiistállók, melyekben a nagy állománysűrűségnek köszönhetően az egészségügyi határérték feletti ammónia koncentráció mérhető a hízlalás folyamán. Ez a magas ammónia szint nem csak az állatok, de a gondozók számára is súlyos légzőszervi problémákat okozhat. Ennek csökkentésére történtek a kipróbálások. A permetezés gyakorisága az almozás ütemétől függően lett megállapítva. Átlagosan 3 naponta történtek a permetezések, amely érintette az almot, falakat, mennyezetet, berendezési tárgyakat. A hízlalás alatt rendszeres ammóniamérések történtek. Adatokat kaptunk arról, hogy néhány telepen a kezelések hatására elhagyták az istállótakarításban a vegyszeres fertőtlenítést (költségmegtakarítás végett), ennek ellenére mégsem romlott a Salmonella státuszuk.

 1. Püspökhatvani, Bajai nyúltelepek Probiotikus istállókezelése.

500-1000m2-es nyúlistállók kezelésének célja a rossz levegő-, higiéniai állapotokra érzékeny házinyúl tartáskörülményének javítása költséghatékonyan, vegyszerek nem kívánt mellékhatása nélkül. A permetezések heti két alkalommal történnek 10%-os Greenman Animal oldattal. Jelentős javulás volt tapasztalható a levegő minőségében valamint javult az állatok általános ellenálló képessége. Jelentősen csökkent a gyógyszer és vegyszer felhasználás. Emellett javult az anyák kondíciója, termékenysége és a súlygyarapodás. A korábban időszakosan jelentkező, magas elhullási számmal járó betegségek elmaradtak, ami a gyógyszeres kezelések csökkentését eredményezte. A Probiotikus technológia bevezetése óta a telepeken nincs szükség antibiotikumok használatára valamint vegyszeres fertőtlenítésre.

 

 1. Budapest környéki, Gödöllői, Balatonalmádi-i, Nemesvámosi lovardák Greenman Equitan állatgyógyászati lóápolószerrel szerzett tapasztalatai.

Nyári időszakban a kültakarón keletkező legyek okozta kimaródások Greenman Equitan-nal történő helyi kezelése gyors gyógyulást és a legyek távol maradását eredményezte.

A bakteriális eredetű nyírbarázda rothadásos pata naponta történő lekezelése szintén gyors gyógyulást eredményezett. Nyári időszakban a nyereg alatti befülledt bőrfelület Greenman Equitan oldattal történő lemosása regeneráló és nyugtató hatással bír a készítmény magas antioxidáns tartalmának köszönhetően. Kötőhártya gyulladásban szenvedő ló nagy hígítású Greenman Equitan oldattal történő egyszeri kezelése gyógyulással járt.

Pata gombásodást egyszeri kezeléssel megszüntette a készítmény.

 

 

 1. Veszprémi Állatkórház tapasztalatai a Greenman Pet készítménnyel

A Devecser-Kolontár térségét sújtó vörösiszap katasztrófát követően a Veszprémi Állatkórházba került legkülönfélébb állatokat kezelték sikeresen a készítménnyel. A sérült állatok között volt kutya, macska, tyúk, kacsa, melyek állapotának javulásában segített a kezelés. Az összes állatfajnál elmondható, hogy a Greenman Pet 10 %-os oldattal való fürdetést, kezelést jól viselték, a nyílt sebeket sem csípte az oldat, nem voltak nyugtalanok az állatok a beavatkozás ideje alatt. Némelyik állat szívesen tisztálkodott ezután, de náluk sem figyeltünk meg semmilyen nyálkahártya irritációt, mellékhatást. A nyílt sebeken nem alakult ki gennyesedés, a sebgyógyulás és szőrnövekedéspár napon belül megkezdődött.

 

 

 

 1. Felsőörsi lóistállóban légzőszervi problémával küzdő többszörös díjnyertes mén boxának Greenman Equitan 10%-os oldatával végzett rendszeres permetezés hatására jelentős javulás volt tapasztalható. A korábban érezhető szúrós ammónia szag megszűnt, így a ló allergiás tünetei is csökkentek.
 2. Pesterzsébeti lovasiskolában a kezelés eredményességét elsőként a láblemosás hatására bekövetkező gyógyulási folyamatok megindulása jelezte. Már az első kezelés után 1 héttel a kezelt szamár és lovak lábáról eltűntek a legyek, a kimaródások helyén beszáradt a seb, az állatok nyugodtabbá váltak. Az ammónia-szint csökkenésének eredményeképp érezhetően kevesebb volt a légy, ami a lovak nyugodtabb viselkedésében is megmutatkozott.

 

 1. Ercsi-i sertés telepen kocafiaztatóban és battériás növendék istállókban erős szag és légy problémák megoldására kezdték el a kezelést. Kezelések gyakorisága: heti 2 alkalommal, 10%-os hígításban háti permetezővel kijuttatva történt a padozatra, falazatra, berendezési tárgyakra, állatokra. A harmadik kezelés után már kedvezőbb állapotok alakultak ki, a szagok csökkentek.

 

 1. Víziszárnyas tenyésztés (Orosháza környéke és Komárom megye, 4 cég használja)

Fiatal lúd növendékállományban használják a Greenman Animal-t évek óta. Eredetileg tüdőpenészes problémák miatt kezdték használni istálló és alompermetezésre. Biztonságosan jó felnevelési mutatók, legyek visszaszorulása a tapasztalat. Lúd törzsállományoknál a bélgyulladásos problémák jelentősen csökkentek. Egyre több libanevelő tér át alkalmazására. Felhasználása az elmúlt hónapokban növekedett, mert sok a penészes szalma alomanyag a mostani szezonban is.

 

 1. Keltető (Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében több keltető)

Különösen a víziszárnyasoknál sok gond van a keltetőtojások tisztaságával, mikrobiológiai állapotával. Ezért a tojásokon és a keltetőben történő Greenman Animal alkalmazását egyre többen vezetik be. Hazai keltetőhigiéniai vizsgálatok szerint alkalmazásával kiszorítható a coli és az enterococcus. A keltetői hulladék kezelésében is jó tapasztalatok vannak (szagok, legyek visszaszorítása a konténerekben és környezetében).

 1. Baromfi (brojler és pulyka) istállók (ezek részben a saját vizsgálatok ill. partnerek Komárom megyében):

1000 m2 istálló  alapterületre vetítve alkalmazott 2 liter Greenman Animal (10 %-os keverékben) heti rendszerességű permetezése képes jelentősen csökkenteni a levegő ammóniaszintjét. Az eredményessége az alomkezelés gyakorlatától függ. A gyakran, nagy tömegben alkalmazott alomanyag frissítés gyakoribb permetezéseket igényel, hiszen a bekerülő új alomanyag is rendszeres beoltást igényel, hogy a képződő trágyából történő ammóniaképződést gátolni tudjuk. Ilyen helyeken különösen ajánlható a ködölő rendszerek által biztosítható napi kijuttatás.

 

 1. Méh egészségügy (Gödöllői Kisállat-tenyésztési és Takarmányozási Kutató Intézet vizsgálata)

In vitro kísérletekben egyértelműen kimutatható a költésmeszesedés kórokozójának szaporodásának gátlása, ami arra utalhat, hogy a kaptárak higiéniájának javításában jó eséllyel alkalmazható a technológia.