A Greenman Pond és Greenman PondStone termékek hatásmechanizmusa a tavakban

A kis tavak biológiai egyensúlya több szinten állítható be. A kerti dísztavaknál elsődleges szempont a tiszta, átlátszó víz. Az algák kialakulását megakadályozni könnyebb, mint a mér kialakult „algavirágzást” kiirtani. A megelőzésre már a kerti tó tervezésekor gondolni kell.

Kerti tó tisztítása

​A vízbe tápanyagok, amik a zavarosodást is okozhatják több módon juthatnak. Részben ásványi tápanyagok formájában, mint pl. a por, műtrágya. Ezeket a felsőbbrendű növények közvetlenül hasznosíthatják, miközben a nap energiáját hasznosítva szerves anyagokat állítanak elő. Ezek hiányában lebegő vagy fonalas zöld moszatok szaporodnak fel. A tó biológiai rendszerébe további anyagok juthatnak be egyrészt a vízi növények lebomlása révén, másrészt a belehulló falevelekkel, egyéb növényi törmelékkel és a halak esetleges takarmányával és azok ürülékével is. Ez az anyagbeáramlás olykor igen tekintélyes lehet, pl. a kis tavak fölötti lombos fák behulló levelei formájában.

A tóba kerülő szerves anyag megfelelő oxigénellátottság mellett viszonylag ártalmatlan formákba bomlik el. Rosszabb esetben rothadásos folyamatok indulnak be, melyek sok toxin, mérges gáz képződéséhez vezetnek, ami a víz zavarosodását, kellemetlen szagát és a felsőbbrendű növény és állatfajok egészségének romlását, pusztulását idézi elő. Mindkét esetben megfigyelhetjük a szerves anyagok ásványosodását, ami tápanyagot jelenthet a felsőbbrendű növények ill. azok hiányában az algák számára.

Gyakori kedvezőtlen jelenség, mikor a rothadási folyamatok az alga felszaporodásával kombináltan egy szinte állandósuló problémaként állnak elő a tóban.

A víz átlátszóságának csökkenése az algák pusztulásához vezet, hiszen élettevékenységeikhez fényre van szükségük. Ennek következménye ismét a rothadási folyamatok beindulása vagy épp felerősödése.

A gyakran használt fertőtlenítő, oxidáló szerek igazán csak a problémás folyamatok elején tudnak valamelyest kedvező állapotot fenntartani. Mihelyst hatásuk,  alkalmazásuk csökken, beindulnak a rothadáshoz és algaburjánzáshoz vezető folyamatok, amelyek a helyzet romlásához vezetnek, de jobbítani nem képesek igazán.

Kerti tó növények

A vízbe telepített magasabb rendű növényekkel sokat tehetünk a tavunk kedvező állapotáért. Ezek a növények hatékonyan kiveszik a tápanyagokat a vízből, amivel az algákat szinte versengéses alapon képesek visszaszorítani. Ebbe az irányban hat az árnyékoló hatásuk is. De ez is csak akkor működik, ha rendszeresen eltávolítjuk a felszaporodott növényeket és nem hagyjuk őket vegetációs idő végén a tóban, csak a szükséges, újraszaporodáshoz kellő mennyiségben.

Greenman Pond és Greenman PondStone élő mikroorganizmusai hogyan képesek beavatkozni a tavak életébe? Elsődleges hatásuk, hogy a tóba kerülő szerves anyagok bomlását még oxigénhiányos körülmények között is kedvező irányba tudják fordítani, hiszen a rothadás helyett egy erjedési folyamatot figyelhetünk meg. Ennek egyik gyorsan érzékelhető hatása a kellemetlen szagok megszűnése. A szerves anyagok lebomlása ugyanakkor gyorsabbá is válik, ami a víz lebegő szerves anyagának gyors eltávolításával átlátszóságot biztosít. A szerves anyagok bontása során felszaporodó mikróbák jó táplálékot nyújtanak a zooplankton számára, melyeket azután a halak vagy időszakosan megtelepedő ebihalak fogyasztanak el. Ezeket az anyagokat így azután tartósan ki tudjuk vonni az anyagforgalom problémás fázisaiból. Hasonló hatást érünk el a magasabb rendű növényekkel is, melyek a Greenman mikróbák bioaktív anyagainak hatására sokkal intenzívebben képesek felvenni a vízben oldott ásványiasult vagy épp komplex formában lévő tápanyagokat. A hínárok, tavirózsák, sások, gyékények rendszeres eltávolításával szintén tartósan vonhatunk ki tápanyagokat a rendszerből úgy, hogy kedvező biológiai és esztétikai állapotokat tarthatunk fenn.

Greenman tóápoló készítmények koncentráltan tartalmaznak, jótékony hatású, élő probiotikus mikroorganizmusokat, amelyek a fölösleges tápanyag elfogyasztásával javítják a víz minőségét és visszaszorítják az algaképződést. Egészséges környezetet hoznak létre és fenntartják a biológiai egyensúlyi állapotot.

Összefoglalva:

  • Bármilyen típusú természetes, élő víz, álló víz (tó, folyó, halastó, kerti tó) tisztán tartásához alkalmazhatók.
  • Elősegítik és gyorsítják a természetes vizek öntisztuló képességének kialakítását és fenntartását.
  • A különböző eredetű, vízbe kerülő szerves anyagokat, szennyeződéseket lebontják, ezáltal visszaszorítják az algásodást.
  • Helyreállítják és fenntartják a vízi életközösség ökológiai egyensúlyát.
  • Segítik a vízi növényzet és állatvilág egészségének fenntartását.
  • Növelik a látható vízmélységet.
  • Csökkentik az iszap mennyiségét.
  • Összetevőik természetes eredetűek, vegyszerektől mentes,
  • Biztonságos, környezetbarát, egészségbarát készítmények,
  • Genetikailag módosított szervezetektől mentesek.

Greenman Pond adagolása – Javasolt alkalmazás:

Mivel két egyforma tó ritkán létezik szerkezeti, telepítési, környezeti és tápanyag ellátottsági, stb. szempontokból, ezért általános érvényű irányelveket tudunk  megadni, melyeket az egyedi kis tavakra lehet optimalizálni. Kiindulásként  víztérfogatra vetítve 1:10.000 arányú Greenman Pond folyékony oltóanyagot ajánlunk felhasználni úgy, hogy az így számított mennyiséget 5 részletben heti gyakorisággal kb. 10x hígításban szórófejes kannából öntözzük a tó felszínére és a vízforgató berendezésbe. Nagyobb hígításban még kedvezőbb keveredést érhetünk el. A vízben élő és a vízbe gyökerező növények zöld részeinek kezelését legalább 1:200 hígításban ajánljuk permetezéssel vagy hasonló szórófejes öntözéssel. Ezt a hígítást minimálisan meg kell tartani, mert töményebb oltóanyag az arra érzékeny növényfajoknál perzselést okozhat.

A Greenman Pond készítmény mellett a legjobb hatás elérése érdekében, főképpen nagyobb iszap réteggel rendelkező tavak esetében javasoljuk a Greenman PondStone szilárd készítmény alkalmazását is. Ennek általánosan javasolt adagolása 2-4 vödör (5-10 kg) 10.000 liter tóvízhez, a tó állapotától függően.

Az UV alkalmazását javasoljuk kikapcsolni a Greenman tókezelő készítmények választása esetén.