Almafa
blog

Almafa kisokos: Tippek a bőséges termés érdekében

Az almafa terméshozamában nemcsak az ideális körülmények játszanak kulcsszerepet: ugyanolyan fontos a megfelelő metszés is. Ezzel nemcsak a fa élettartamát, de a termés minőségét is befolyásolhatjuk, segítségével zamatosabb, bőségesebb termést kapunk!

Alma

Mikor metsszük meg az almafánkat?

A legjobb időszak az almafa metszésére a kora tavaszi időszak, amikor már fagymentesek a nappalok. Ez azért fontos, mert a hidegben jóval nehezebben gyógyulnak az ejtett sebek, amely gyengítheti a növényt. Arra kell törekednünk, hogy a fa a lehető legkevesebb ideig arra koncentrálja az energiáját, hogy a sebeket begyógyítsa – és inkább arra fókuszáljon, hogy rügyeket, virágokat, majd termést hozzon.

Az almafa metszése a terméshozam érdekében

A szakszerű metszéshez megfelelően tisztított eszközökre van szükség, na meg éles metszőollóra, ágvágóra és esetenként fűrészre is. A tiszta eszköz azért fontos, hogy elkerüljük a betegségek terjedését. Ha pedig éles szerszámokkal dolgozunk, akkor tiszta vágást tudunk ejteni az almafán, amely könnyebben gyógyul.

Mindig az ágelágazás felett 1-2 centivel vágjunk. Érdemes kissé ferdén, így az eső majd könnyebben lefolyik a metszett területről. Ugyanis, ha megül a víz a metszés helyén, az ideális táptalaj lehet például a gombabetegségeknek. A két centiméternél szélesebb vágási felületeket érdemes lekezelni kertészetekben kapható sebkezelő pasztával is! Az egészséges, markáns oldalhajtásokat ne metsszük túlságosan vissza, mert az visszavetheti az almafa növekedését. Amennyiben ifjító metszésről van szó, akkor az egyik legfontosabb, hogy a fa fajtájának megfelelő lombkoronát alakítsunk ki, mert ez később befolyásolja majd a fa súlyelosztását.

Almafa metszés típusok

Alakító metszés

Ez fiatal almafák esetében ajánlott. Ennek célja a megfelelő formájú lombkorona “kinevelése”. Ez már a fentebbiekben említett súlyelosztás miatt is fontos. Ehhez hagyjunk meg körülbelül 3-5 vázágat, amelyek egyenletesen nőnek a törzs körül. Érdemes azokat meghagyni, amelyek kb. 50 fokos szögben állnak a törzshöz képest. Minden olyan hajtást távolítsunk el, amelyek túlságosan felfelé vagy a törzs, lombkorona felé nőnek.

Fenntartó metszés

Ez a már idősebb almafák esetében fontos, főleg az egészség megőrzése érdekében és a lombkorona alakításáért. Utóbbinál elsősorban arra kell ügyelnünk, hogy a lomb belsejébe egyenletesen jusson fény és ezzel együtt szellős is maradjon, hogy az esős évszakban kevésbé ragadjon bent a pára – elkerülve ezzel a gombabetegségeket.

Le kell vágnunk a sérült vagy betegeskedő, esetleg elszáradt ágakat, de ebben az esetben is érdemes megszabadulnunk az erősen felfelé vagy befelé növő hajtásoktól!

Ifjító metszés

Idős almafák esetében van rá szükség, ezzel menthető/javítható a termőképességük. Határozott visszametszést igényel, hogy új hajtások növekedésére ösztönözzük a fánkat. Előfordulhat az is, hogy az elöregedett vázágakat teljesen vagy részben el kell távolítanunk.

Ne essünk viszont abba a hibába, hogy túlságosan megkopasztjuk! Ezért érdemes rendszeresen, minden évben metszenünk az almafát, hogy ne egyszerre kelljen a lombozat nagy részét eltávolítani!

Hogyan segítheted még az almafa bőséges termés növekedését?

Nem túl meglepő: Az almafa igényeinek biztosításával. Imádják a napfényt, ezért olyan helyet válasszunk a kertben, ahol akár napi 8 óra fény is éri őket. A talaj szempontjából a kifejezetten savas vagy lúgos talaj sem ideális, a pH-érték jó, ha 6,0-7,0 között alakul. Legyen jó vízelvezető és tápanyagdús. Az is fontos, hogy olyan helyre ültessük, ahol szerteágazó gyökerei zavartalanul növekedhetnek. Ez egyes fajták esetében akár 5 méter távolságot is jelent más fáktól!

Tavaszi permetezés almafa esetén

Greenman Agro készítményben található jótékony baktériumkultúra erősíti az almafa immunrendszerét, szervezeti szilárdságát, stressztűrő képességét, ellenállóbbá teszi a növényeket a szárazsággal és különféle fertőzésekkel szemben, fokozza az almafa tápanyagfelvételét és javítja a tápanyagok hasznosulását. Sok vásárló az első évben a megszokott szerekkel párhuzamosan alkalmazza a készítményt, például sokan végeznek más készítménnyel (pl. rezes-kénes) permetezést, majd pár héttel később juttatják ki a Greenman Agrót. Javasoljuk, hogy a jótékony baktériumok megtapadása céljából 1-2 hét eltéréssel juttassák ki. A készítmény fő célhatása az egészen látványos mértékű termésnövelés, valamint az aszálytűrés fokozása. A bő vízzel higított Greenman Agro készítményt 10%-os töménységben ajánlott felhasználni egy multifunkciós slagos adagoló segítségével, amely egyben segít a fokozatos és megfelelő mennyiségű kijuttatásban is.

A Greenman Agro készítmény rügyfakadás után, virágzás alatt is használható, méhekre nem veszélyes. Készítményünk óriási segítséget nyújthat a bio kertészkedéssel és bio növénytermesztéssel foglalkozóknak, minden szántóföldi és kertészeti kultúrához.

Greenman Agro - Vegyszermentes bio védekezés kártevők, betegségek ellen

Almafa betakarítás és tipp a felhasználáshoz

Az alma betakarítására léteznek alapszabályok, amelyeket jó, ha betartunk, hogy a termés sokáig megőrizze zamatát és épségét. Erre és egy sokoldalú felhasználásra hoztunk neked ötleteket!

Az alma betakarításának aranyszabályai

A termés szedését végezzük száraz időben, kora reggeltől körülbelül délig, amikor a gyümölcs valószínűbb, hogy még hűvösebb. Óvatosan, a száránál fogva szedjük le – az érett gyümölcs könnyen elválik majd a fától. Kerüljük azt a módszert, amellyel a fa lombkoronájának rázásával szabadítjuk meg a fát a terméstől. Ezzel csak azt érjük el, hogy a gyümölcshús a talajba csapódva megütődik, amely így gyorsabban romlik majd. Tároláshoz a legideálisabb a hűvös, párás helyiség, például egy pince. Ládában, a sérülteket különválasztva az egészségesektől hónapokig tárolhatjuk!

Almafa betakarítása

Tipp: készíts belőle házi almaecetet!

Az almaecet nemcsak sokoldalú konyhai felhasználása miatt népszerű, hanem számos módon segíti még az egészséged is. Házi készítése pedig pofonegyszerű, akár a főzésből megmaradt alma nyers részei is simán felhasználhatóak hozzá.

Recept házi almaecethez

Hozzávalók:

  • 1 liter víz
  • 10 dkg cukor
  • 1 kg alma
  • 1 szelet kenyér
  • 1 befőttesüveg

Elkészítés:

  • Az almát daraboljuk fel. Nem feltétlenül kell felhasználnunk a teljes gyümölcsöt, ha sütemény sütésből maradt például jó pár almahéj, az is tökéletes lesz almaecet készítésére. Ha kisebb darabokra vágtuk, mehet is a befőttesüvegbe.
  • Forrald fel a vizet, miközben hozzákevered a cukrot.
  • Ha rendesen felforrt és a cukor is megfelelően elkeveredett, mehet az almára.
  • Az almákra helyezzük az üveg szájához 1 szelet kenyeret.
  • Takarjuk le konyharuhával és tegyük a lakás egy védett, melegebb pontjára.
  • Bő egy hétig hagyjuk nyugodtan érlelődni, ez alatt érdemes átszűrnünk párszor és kissé megkeverni.
  • Literenként keverjünk hozzá kb. 10 dkg cukrot.
  • Pár hét és forrni kezd. Ha ez megindul, még négy hétig erjesztenünk kell. Minél tovább hagyjuk ezt neki, annál erősebb lesz.
  • Az üveg tetején egy idő után megjelenik az úgynevezett ecetágy, egy hártyaszerű réteg. Amikor az a folyadék letisztult, már tölthető is üvegekbe. (Előtte az ecetágytól szabadítsuk meg.)
Almaecet készítése

Az almaecet egészségügyi hatásai

Az almaecet amellett, hogy a konyhában számtalan dologra használható, még természetes csodaszer is. Rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott, mert sokféle módon van jótékony hatással az egészségünkre:

Segíthet a vércukorszint szabályozásában: Az almaecet egyik legismertebb előnye a vércukorszint szabályozásában rejlik. Tanulmányok kimutatták, hogy az étkezés előtt elfogyasztott almaecet segíthet csökkenteni az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést.

Támogatja az emésztést: Az almaecetben található természetes savak és enzimek serkenthetik az emésztést és elősegíthetik a bélflóra egészségét. Fogyasztása javíthatja a tápanyagok felszívódását, emellett segít enyhíteni az emésztési zavarokat.

Ajánlott fogyókúra idején is: Az almaecet hozzájárulhat a fogyáshoz úgy, hogy növeli a teltségérzetet és csökkenti az étvágyat – persze a legjobb eredmény érdekében ajánlott kiegyensúlyozott étrenddel és rendszeres testmozgással kombinálni!

Még antibakteriális tulajdonságokkal is bír: Az almaecet segíthet a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezésében. A hagyományos gyógyászatban gyakran használták torokfájás enyhítésére például.

Mire használhatod például a konyhában?

Salátaöntetek: Az almaecet klasszikus alapanyag salátaöntetek készítéséhez. Keverjük össze olívaolajjal, mustárral, mézzel, sóval és borssal például! Tökéletesen illik zöldsalátákhoz, sült zöldségekhez vagy akár tésztasalátákhoz is.

Savanyítás: Az almaecet nagyszerű alap a különféle zöldségek savanyításához, például uborka, hagyma vagy paprika esetében. Keverjük össze vízzel, cukorral, sóval és fűszerekkel, majd öntsük a keveréket a zöldségekre, és hagyjuk pihenni néhány órán vagy akár egy éjszakán át.

Pácolás: Az almaecet kiválóan alkalmas húsok, szárnyasok és zöldségek pácolására. A savas közeg puhítja a húsokat, az ízek intenzívebbé válnak.

Innivalóként: Az almaecetből frissítő italokat is készíthetünk. Keverjük el vízben egy kis mézzel vagy citromlével, és fogyasszuk reggelente éhgyomorra, vagy készítsünk belőle frissítő limonádét.

Vélemény, hozzászólás?