Szamóca ültetése ősszel
blog

Szamóca ültetése ősszel – Tippek és trükkök

A szamócát ősszel is ültethetjük. Ennek most jött el az ideje: jellemzően augusztus-október között szokták megejteni a hobbikertészek, de az évszakok kitolódásával idén ez inkább átcsúszott szeptemberre.

Szamóca ültetése ősszel – mikor?

Az őszi ültetésre tehát egészen októberig sort keríthetünk. Igazából az időjárást érdemes figyelnünk: akkor akad lehetősége a szamócának arra, hogy gyökerei biztonságosan megtelepedjenek és alkalmazkodjon a körülményekhez, ha az őszi ültetésre még pár héttel az első tartós fagyok előtt sort kerítünk. Így az áttelelés is könnyebb lesz a növény számára. Egy dologra különösen ügyeljünk a fiatal palántáknál: a megfelelő mennyiségű öntözésre.

Ültetés

A szamóca szereti a laza, könnyű szerkezetű, humuszban gazdag, jól szellőző talajt. A fiatal palánták imádják a körültekintő öntözést, de nagyon érzékenyek a gyökerek körül megrekedő vízre, így nagyon fontos, hogy jó vízelvezetésű is legyen a talaj. Lehetőleg napos, természetes fényben gazdag helyre ültessük, mely egyben széltől és az időjárás zord körülményeitől is óvja. Az utóbbiakra érzékeny, főleg az erős szelekre. Ha nem érzi jól magát, akkor az már a hajtásokon és a virágok gyérebb számán is meglátszik. Ettől függetlenül könnyen nevelhető növényről beszélünk, talajadottságok tekintetében sem válogatós, de a legjobb, ha jó vízelvezetésű és oxigéndús talajba ültethetjük. Kerüljük a tömörödésre hajlamos földeket. Szóval tényleg legyen tápanyagban gazdag, ezen kívül hasznos, ha még egy kicsit savanyú is.

  • Az érzékeny gyökérlabdát óvatosan lazítsuk meg, mielőtt a talajba helyezzük, ügyeljünk rá, hogy az egészséges gyökerek lehetőleg ne sérüljenek!
  • Válasszunk olyan helyet, ahol legalább 6-8 óra napfény éri. Ez majd tavasszal is jól jön az ideális termésmennyiséghez és a zamatos gyümölcs fejlődéséhez.
  • A töveket körülbelül 20-30 centiméterre ültesd egymástól, hogy legyen helyük növekedni.
  • Miután a palántát a földbe helyeztük, csakis a gyökerek tetejéig terítsük be földdel! A tő ne kerüljön föld alá, mert hajlamos a rothadásra.
  • Mindig távolíts el az elszáradt leveleket, hogy a növény a gyökerekre és az alkalmazkodásra koncentrálhasson.

Miért javasolt a Greenman készítmények használata ültetés során?

Greenman AlgiCell a növények ültetéséhez, palántázáshoz, tavaszi és őszi faültetéshez. A Greenman AlgiCell egy speciális, egyedi kialakítású, üreges szerkezetű csövecskékből álló növényitató és talajkondicionáló készítmény, amely alapanyaga ásványi mikroőrlemény és szerves kötőanyag keveréke. A gyökérkörnyezet közvetlen közelébe helyezve ezen csövecskék fokozatosan a talajba oldódnak, és természetes módon hosszú ideig képesek táplálni a növényeket. Hatásukra nagyobb és mélyzöld levelek fejlődnek, a termés mennyisége és minősége is látványosan javul. A Greenman AlgiCell segítségével jelentős öntözővíz (akár 50% feletti) megtakarítás érhető el. A vizet elraktározó kialakításának köszönhetően az aszályos időszakban is biztosítja a növény fejlődését, jobban bírják a növények a szárazságot.

A Greenman AlgiNova bőséges tápanyag utánpótlást biztosít a növények számára: a természetes összetevőkre épülő készítmény gazdag szerves- és ásványi anyag tartalommal bír, nagyon hatékony talajjavítás és termésnövelés céllal alkalmazva. A készítmény kiemelkedő szerepet játszik a hatékony növénytermesztésben.

Greenman Agro vásárlóink egyik kedvence, rengeteg visszajelzést kapunk a készítmény hatékonyságáról. Tegyen egy próbát és gyönyörködjön életerős növényeiben! Növényei garantáltan meghálálják! A készítményben található jótékony baktériumkultúra erősíti a növény immunrendszerét, szervezeti szilárdságát, stressztűrő képességét, ellenállóbbá teszi a növényeket a szárazsággal és különféle időjárási viszontagságokkal szemben, fokozza a növények tápanyagfelvételét és javítja a tápanyagok hasznosulását. A szervezeti szilárdság növekedése miatt sokféle szúró-szívó kártevő ellen is pozitív a tapasztalat, ezért javasoljuk őszi és tavaszi bő vízzel való, lemosó jellegű permetezésekhez is akár önállóan, vagy hagyományos kezelés kiegészítésére!

Hogyan viseli el a telet?

Szívós növényről beszélünk, az ősszel ültetett fajták jól viselik a hideget. A tél közeledtével még a fagyok előtt gondoskodjunk a mulcsolásról a tövek körül, hogy könnyebben átvészeljék a legnagyobb hidegeket is. (Körülbelül -5 Celsius-fok alatt már ügyeljünk erre!)

Szamóca ültetése

Mikor számíthatunk termésre?

Hazánkban, ezen az éghajlaton korán termő gyümölcs, ezért is olyan népszerű. Az ősszel ültetett növény télen nyugalmi állapotba kerül, várja az első tartós melegeket. Tavasszal, már márciusban – időjárástól függően – hamar megindul az új hajtások növekedése, majd a virágzás, utána pedig érkeznek az első termések is. Előfordulhat, hogy valami félrecsúszik télen és betegeskedő, kevés hajtással rendelkező növény fejlődik a melegebb hetekben. Ilyenkor érdemes hosszú távban gondolkodni és feláldozni a virágokat, terméseket, hogy a növény kizárólag a regenerálódásra koncentrálhasson a szezonban. Jó eséllyel bőséges terméssel hálálja majd meg a következő tavasz folyamán.

Vélemény, hozzászólás?