Selyemakác
blog

Selyemakác ültetése, metszése, gondozása

A selyemakáccal nemcsak kertekben, hanem gyakorta találkozhatunk köztereken is. Mutatós, több méteresre (akár 10 m-ig!) is megnőhet ez az ernyő alakú koronával, apró levelekkel és pamacsban növő virágokkal rendelkező fa. A méhek imádják, pláne, hogy ha jól érzi magát, akkor többször is virágzik neked a melegebb hónapokban.

A selyemakác általános jellemzői

Szereti a sok napfényt, a meleg időjárást, cserébe érzékeny a fagyokra, gyakori problémája az elfagyás, ezért érdemes teleltetnünk. (Idősebb növények jobban elviselik!) Sokan még cserépben is nevelik, épp ezért, ebben az esetben természetesen kisebbre nő. A melegebb idővel kiültethető a kertbe. A talaj összetételében sem túl válogatós, ha nem öntözzük túl – bár a fiatalabb egyedeket még gyakorta érdemes öntözni. Amennyiben türelmesen kivárjuk, nagyon egzotikus megjelenést adhat a kertnek különleges virágaival – a türelem alatt körülbelül 3-4 évet értünk, nem sieti el az első virágzást egy fiatal egyed, ennyi idő kell neki, mire rászánja magát.

Selyemakác

Selyemakác csemete ültetése

Szaporítható ugyan magról, de általában facsemeteként szerzik be a hobbikertészek. A fiatal növényeket, ahogy már fentebb is említettük, öntözzük gyakran és olyan helyen tartsuk, mely fényben gazdag ugyan, de az időjárás viszontagságaitól védett. Az ültetésre legalkalmasabb időszak az ősz vagy a tavasz. Amennyiben ősszel ültetjük, kiemelten fontos a fiatal növények védelme a hideg ellen! Egyébként gyorsan növekszik, pár év alatt eléri kifejlett méretét és sokáig kertünk dísze lehet, mivel nem túl igényes és kevés betegség veszélyezteti. Öntözéshez javasoljuk: Greenman Alginova és Greenman Agro használatát, mivel megerősítik a csemete ellenállóképességét, csökkentik az ültetés okozta stresszt.

Selyemakác metszése

A selyemakác természetes módon növeszt jellegzetes és mutatós, ernyőszerű lombot, így metszeni nagyon ritkán kell – vagy abban az esetben, ha kordában tartanád a méretét. Amennyiben erre adnád a fejed, várd meg a virágzás végét és próbáld megtartani természetes alakját, csak az elhalt vagy beteg ágak eltávolítására és a növény formázására koncentrálva. A legjobb időpont a késő tél vagy a kora tavasz, amikor a növény pihen.

Selyemakác legismertebb fajtái:

  • a japán selyemakác (Albizia julibrissin),
  • a kínai selyemakác (Albizia kalkora),
  • és a perzsa selyemakác (Albizia persica).
Selyemakác

Kártevők és betegségek

Kártevők

Van egy kártevője, mely kifejezetten rá jelent veszélyt. Ez a selyemakác levélbolha, mely a leveleken telepszik meg és a növény nedveinek szívogatásával gyengíti azt. A levelek ennek hatására sárgulnak és idővel le is hullanak. Betegségekért is közvetetten felelős ez a kártevő, ugyanis mézharmatot is kiválaszt táplálkozása során, mely sokféle gombabetegség melegágya (pl. korompenész), ugyanúgy, mint számos más növénynél. Elsősorban azonban a levélbolha ellen kell védekeznünk. Amennyiben ez sikeres, nagyon ritka, hogy bármilyen különösebb probléma érje a fánkat ezen az éghajlaton.

Ezen kívül veszélyezteti még az úgynevezett Bruchidius terrenus is. Ez az apró rovar a magokat támadja még lárva korában. Magyarországon egyelőre nem jellemző a probléma.

Betegségek

Betegségek terén meglehetősen ellenálló. Leggyakrabban fuziáriumos hervadásra hajlamos, mely a talajból fertőz, főleg sérült gyökérzet esetén. Épp ezért fontos, hogy csakis megbízható helyről, valóban egészséges facsemetét vásároljunk, a gyökérzet alapos átvizsgálásával. Először a törzsön jelentkezik a betegség, csíkok jelennek meg, majd a hajtások is lankadni kezdenek. Idővel a törzsön a csíkokat felváltják repedések. Kezelése nehéz, igyekezzünk inkább megelőzni, mert idővel a fa pusztulását okozza.

Vélemény, hozzászólás?