Paradicsom rothadása
blog

Tanácsok paradicsom rothadás ellen

A paradicsom termés rothadásának nem kártevő vagy betegség az okozója, hanem az életkörülmények nem megfelelőek számára az egészséges növekedéshez. Ez tápanyaghiány jele, mely nem feltétlenül egy betegeskedő növényre jellemző. Egy alapvetően egészséges, ám nem megfelelő víz és tápanyag felvevő képességgel rendelkező gyökérzetnek is gondot jelenthet.

A paradicsom rothadása: Melyek a tünetei?

A termés csúcsán jelentkező, fokozatosan növekvő barnuló, majd besüppedő folt a jellegzetes tünet. Előtte a levelek jelzik nekünk a bajt: sárgás-barnás színűvé válnak, idővel a végük száradni, barnulni kezd. A termésen nem “klasszikus” rothadásnak néz ki egyébként közelebbről, mert az érintett terület száraz marad. Gyakran még a teljes beérés előtt jelentkezik a probléma, akár még zöld vagy félpiros állapotban. A probléma abban gyökeredzik, hogy ha egyszer a folyamat elindult, akkor visszafordíthatatlan. Arra kell törekednünk, hogy a többi termést megóvjuk ettől.

A jelek már a palánta növekedésénél is láthatóak a gyakorlottabb szemek számára: A hajtásnövekedés lelassul vagy el is marad, ami mégis nő, az gyenge, törékeny. A termések érésénél még további tünet lehet az is, hogy a bogyók meglehetősen eltérő méretűek lesznek.

Paradicsom rothadása

A paradicsom rothadásának okai

Elsődleges ok a kalciumhiány. Erre a tápanyagra nélkülözhetetlen szüksége van a paradicsomnak az egészséges növekedéshez. Amennyiben kalciumban szegény a talaj, előbb-utóbb gondot okoz a termés érésénél, ez szinte elkerülhetetlen. Ennek utánpótlása az egész szezon alatt indokolt, különösen tápanyagszegény talaj esetén.

Viszont a tápanyag pótlása csak fél siker. Lehet akármennyire tápanyagban gazdag a talaj, ha a növény gyökere nem képes azt megfelelő mértékben felszívni és hasznosítani. Ennek oka a nem megfelelően fejlődött gyökérzet. A megfelelő gyökérzet kialakításához és a tápanyagutánpótláshoz javasoljuk kedvező csomag ajánlatainkat:

AlgiNova csomagok - Kerti öntözéses csomag

A kalciumhiányt okozhatják külső tényezők is. Ilyen például az időjárás, a túl sok esőzéssel, mely kimossa a tápanyagokat a földből, vagy épp a túlzott meleg, a felforrósodott talaj, melyből nehezebb vesz majd fel tápanyagokat még egy alapvetően egészséges növény is.

Paradicsom rothadása

A megelőzés lehetőségei

  • Érdemes vetésforgót alkalmazni a kertben, amennyiben a tér megvan ehhez. Így van ideje pihenni a földnek és nem tápanyagszegény talajba kerülnek palántáink.
  • A talaj pH-értékének ellenőrzése is fontos lehet: paradicsom esetén a legjobb egy enyhén lúgos föld (pH 6,5-7,5).
  • Az öntözés mértékét és gyakoriságát határozza meg a talaj összetétele, vízelvezető képessége, a növény igényei és nem utolsó sorban az időjárás. Ne öntözzük túl, mert az gyökérrothadáshoz vezethet, de persze ne öntözzük túlságosan ritkán sem, állandóan stressznek kitéve a növényt. Amikor öntözünk, tegyük alaposan, hogy a föld mélyebb rétegeibe is eljusson a víz. Így arra késztetjük növényünk, hogy ne csak a felsőbb rétegekben növesszen gyökeret, hanem a mélyebb pontok felé is törekedjen. Így elkerülhető, hogy egy aszályosabb időszakban nehezebben vegyen fel vizet.
  • Amennyiben nincs lehetőségünk a rendszeres öntözésre, úgy használhatunk csepegtető csövet, mely egyenletesen, lassan juttatja ki a talajra a vizet, alaposan átnedvesítve azt, nekünk pedig csak annyi a goldunk vele, hogy a csapra kötjük és jó pár percig engedjük rá a vizet.

Vélemény, hozzászólás?