Sárgabarackfa
blog

Mindent a sárgabarack gondozásáról

Sárgabarackfa

Az eredetileg Távol-Keletről származó kajszibarackfa – ismertebb nevén sárgabarackfa – hazánkban már évszázadok óta kedvelt és gyakran termesztett gyümölcs. Magyarország éghajlata ideális a termesztéséhez, léteznek is hagyományos magyar fajták, például a Ceglédi arany, a Gönci magyar vagy a Pannónia is.

Metszés nélkül a kajszibarackfa akár 7 méter magasra is megnőhet, és ideális körülmények között van, hogy jó pár évtizedig elél. Már kora tavasszal virágzik, de nem minden évben hoz egyenletes mennyiségű termést, minden igyekezetünk ellenére sem! A különböző fajták érési ideje június végétől augusztus elejéig terjed, és a gyümölcsök viszonylag gyorsan beérnek.

A sárgabarackfák leginkább napos, világos helyeken érzik jól magukat, tápanyagban gazdag talajban fejlődnek a legszebben. Jól megférnek napraforgók, más barack- vagy szilvafák társaságában. A bazsalikom, vöröshagyma, fokhagyma, fehér üröm és más növények segíthetnek megvédeni őket a kártevőktől. Jó szomszéd lehet még számukra az eper, a szőlő, a spárga, a nadálytő, de kerülni kell például a paradicsom, paprika, burgonya, padlizsán, petúnia és zsálya közelségét, mert ezeknek lehetnek olyan betegségei, amelyek gyakran átterjednek a sárgabarackfára is! Ültetés előtt a gyökerek végéből érdemes kb. 2 centimétert levágni metszőollóval, ezzel serkentjük a gyökérzet növekedését. A gödör legyen akkora, hogy a gyökerek kényelmesen elférjenek benne. A csemete egyenesen álljon, és az oltási pont minden esetben a talajszint fölé kerüljön. Az ültetést követően alaposan be kell öntözni a fát!

A sárgabarackfa metszése

A bőséges és egészséges termés eléréséhez a sárgabarackfát rendszeresen metszeni kell. Fontos tudni, hogyan és mikor érdemes ezt elvégezni. A kajszibarack gyakran több virágot hoz, mint amennyit tényleg gyümölccsé tud nevelni, ezért a fiatal gyümölcsök ritkítása előnyös – így a maradék termés nagyobb és egészségesebb lesz. A metszés és ritkítás a légáramlást is javítja a fa koronájában, ami csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát. A metszés célja nemcsak a beteg, elhalt vagy kereszteződő ágak eltávolítása, hanem a fa formázása is. A legideálisabb koronaforma a V alak. A fák így kapják meg a legtöbb fényt és levegőt, ami hozzájárul a több terméshez is.

Már az ültetést követően érdemes metszéssel alakítani a fa szerkezetét. A korona alapját azok az ágak adják, amelyek nem függőlegesen nőnek. A gyenge szögben álló, sérült vagy túl alacsonyan elhelyezkedő (50 cm-nél közelebbi) ágakat távolítsuk el. A fát ne hagyjuk 1 méternél magasabbra nőni, így könnyebb lesz ápolni és a termést betakarítani. Az oldalsó ágakat is érdemes visszavágni – minden ágon maradjon legalább egy rügy. Idősebb fák esetén is szükség van metszésre: vágjuk vissza a főágakat kb. 75 cm-re, és ritkítsuk meg a koronát, hogy a fény és a levegő be tudjon jutni a lomb belsejébe is.

Sárgabarackfa

Gyakori betegségei

A sárgabarackfát többféle betegség is megtámadhatja, legtöbbjük ellen megelőző intézkedés szükséges, mert a fertőzött fa olykor nem megmenthető. A fertőzés kihat a levelekre, hajtásokra és terméshozamra is általában.  A leggyakoribbak a gombabetegségek, amelyek jó része képes áttelelni a talajban, szerves hulladékokon, ezért elengedhetetlen az őszi és tavaszi permetezés. Továbbá, ha észrevettük a betegség megjelenését, akkor a fertőzött részek mielőbbi lemetszése is segíthet.

  • Lisztharmat: nevét a megjelenéséről kapta, olyan, mintha a leveleket valaki leszórta volna liszttel. Először kisebb foltokban jelentkezik, majd kezeletlenül képes beborítani a sárgabarackfa nagy részét. A betegség előrehaladtával a levelek eldeformálódnak, a hajtások torzulnak. Később átterjed a termésre is, hasonló tünetekkel.
  • Apiognomóniás levélfoltosság: A leveleken jelentkezik, sárguló foltokban, melyek az idő előrehaladtával egyre nagyobb felületet borítanak be. A levelek felfelé fodrosodnak, a foltok színe megváltozik.
  • Monília: Az egyik legveszedelmesebb betegség, egyaránt érinti a hajtásokat, rügyeket, leveleket, virágokat és terméseket is. Már a virágzás alatt észrevehető azok barnulása, a termésen pedig később barna foltokban jelenik meg. A sárgabarackfa termése rothadásnak úgynevezett mumifikálódásnak indulnak már az ágakon is.
  • Levéllyukacsosodás: A leveleken először vöröses-barnás foltok jelennek meg, melyek idővel kilyukadnak. A betegség előrehaladtával leszáradnak a fertőzött levelek. Amennyiben hosszú idő óta fertőzött a növény, úgy a fiatal hajtásokon ne számítsunk rügyekre, mézgásodás mellett ezek az ágacskák rövid időn belül el is halnak. Kezeletlenül a betegség minden évben visszatér és a növény pusztulását okozza.
  • Tafrinás levélfodrosodás: Főleg az őszibarackot célozza, neve beszédes, a levelek eldeformálódásával tűnik fel a kertészeknek, később ezek elszáradnak. A friss hajtásokat is érinti, melyek szintén eltorzulnak és száradnak. Főleg a fiatal fákat érinti.
  • Kártevők közül veszélyt jelent rá többek között a cserebogár, amelynek lárvái a gyökereket, míg a kifejlett egyedek a leveleket és virágokat károsítják. A leggyakoribb kártevő viszont egyértelműen a levéltetű, amely gyorsan szaporodik és főleg a levelek fonákján bújik meg. Rajtuk kívül a barack moly kártétele lehet még igen jelentős, amely gyakran terjeszti a moníliát.
Sárgabarackfa

Permetezés sárgabarack esetén 

Greenman Agro készítményben található jótékony baktériumkultúra erősíti a sárgabarackfa immunrendszerét, szervezeti szilárdságát, stressztűrő képességét, ellenállóbbá teszi a növényeket a szárazsággal és különféle fertőzésekkel szemben, fokozza a sárgabarackfa tápanyagfelvételét és javítja a tápanyagok hasznosulását. Sok vásárló az első évben a megszokott szerekkel párhuzamosan alkalmazza a készítményt, például sokan végeznek más készítménnyel (pl. rezes-kénes) permetezést, majd pár héttel később juttatják ki a Greenman Agrót. Javasoljuk, hogy a jótékony baktériumok megtapadása céljából 1-2 hét eltéréssel juttassák ki. A készítmény fő célhatása az egészen látványos mértékű termésnövelés, valamint az aszálytűrés fokozása. A bő vízzel higított Greenman Agro készítményt 10%-os töménységben ajánlott felhasználni egy multifunkciós slagos adagoló segítségével, amely egyben segít a fokozatos és megfelelő mennyiségű kijuttatásban is.

A Greenman Agro készítmény rügyfakadás után, virágzás alatt is használható, méhekre nem veszélyes. Készítményünk óriási segítséget nyújthat a bio kertészkedéssel és bio növénytermesztéssel foglalkozóknak, minden szántóföldi és kertészeti kultúrához.

Greenman Agro

A sárgabarackfa szüretelése és tárolása

Akkor kell szüretelni, amikor a gyümölcsök kellemes illatot árasztanak, enyhén puhák, de még nem pépesek. Óvatosan megnyomva, majd csavaró mozdulattal szedhetők le a fáról. A sárgabarackfa érési időszaka júniustól szeptemberig tart, de ez fajtától és időjárástól függ.

Frissen a gyümölcs csak rövid ideig tartható el – hűtőben legfeljebb egy hétig fogyasztható. Fagyasztás előtt a magokat el kell távolítani, mivel ezek megváltoztathatják az ízét. Emellett persze szárítható vagy be is főzhető.

Miért érdemes fogyasztani?

A sárgabaracknak kiemelkedően magas az A- és C-vitamin-tartalma. Emellett niacinban, folsavban és béta-karotinban is gazdag. Káliumtartalma jelentős, emellett kalciumot és foszfort is tartalmaz. Kiváló antioxidáns, jótékonyan hat a keringésre és a májműködésre is.

Fogyaszthatjuk frissen, lekvárként vagy befőttként is!

Vélemény, hozzászólás?