Húsevő növények
blog

Húsevő növények otthon

A húsevő növényeknek több mint 1000 fajtája létezik, többet közülük pedig az otthonunkban is nevelhetünk. Milyenek az ideális körülmények egy ilyen különleges növény tartásához és amúgy valóban hatásos rovarok ellen? A cikkünkből most megtudhatsz mindent erről a különleges növényről!

A húsevő növények általában olyan területeken fordulnak elő, ahol alacsony a talaj tápanyagtartalma – részben ezt a tápanyaghiányt kompenzálják azzal, hogy rovarokkal is táplálkoznak. A módszerük egyszerű: magukhoz vonzzák az áldozatukat, majd csapdába ejtik, melyből az állat képtelen kiszabadulni, elpusztul és az emésztő enzimek segítségével a növény lebontja. Vannak, akik “kis csápszerű”, ragadós nyúlványokkal ejtik foglyul áldozatukat, mint pl. a Magyarországon is fellelhető harmatfű, mások kancsószerű növényrészükbe csalják a gyanútlanokat, mint a kancsóka. De beszéljünk a legnépszerűbbről, a vénusz légycsapójáról:

Ha valaki elképzel egy húsevő növényt valószínű, hogy egy hatalmas szájat és nagy fogakat lát maga előtt – na ilyen értelemben a vénusz légycsapója a klasszikus húsevő növény. Tátott “szájjal” várja, míg az édes illatot árasztó nektár odacsalja a rovart, majd rácsapódik, amiből az állat képtelen szabadulni a hatalmas, tüske alakú, fogszerű növényrész miatt. Emésztőnedvei segítségével körülbelül 8-10 napig emészt egy rovart, majd újra kinyílik és kezdődik minden elölről. (Egyetlen, szájszerű levél azonban nem fogdossa a végtelenségig a gyanútlan áldozatot, pár kapás után elszárad – helyette persze növeszt újat.)

Szóval az emésztés elég lassú folyamat és valószínűleg több a légy, mint amennyivel a növény elbír, így talán nem a legjobb megoldás, ha kifejezetten azért tartjuk, hogy a lakásból távol tartsa a nem kívánt rovarokat. Ettől függetlenül elég izgalmas, dekoratív növény, főleg párásabb lakásokba ajánlott!

Húsevő növény

Ideális környezet a húsevő növények számára

Mi szükséges ahhoz, hogy a húsevő növényed boldogan fejlődjön?

A húsevő növények lenyűgöző világába betekintve hamar kiderül, hogy gondozásuk eltér a hagyományos szobanövényekétől. Különleges környezeti feltételekre van szükségük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak és megfelelően fejlődjenek.

Fényigény – a megfelelő világítás kulcsfontosságú

A legtöbb húsevő növény szereti a közvetlen napfényt, hiszen természetes élőhelyükön is napos, nyílt területeken találhatók meg. Érdemes őket egy déli vagy keleti fekvésű ablakba helyezni, ahol naponta legalább 6-7 óra fényt kapnak. Ha otthonunk nem elég világos, mesterséges megvilágítással, például növénylámpával pótolhatjuk a hiányzó fényt. Arra azonban figyeljünk, hogy a tűző, perzselő napsütés károsíthatja a leveleiket, ezért nyári hónapokban érdemes enyhén árnyékolni őket.

Vízigény – a lágy víz elengedhetetlen

Szeretik, ha a földjüket nedvesen tartjuk és ami a legfontosabb: nem kedvelik a túlságosan kemény vizet! Általában kerülnünk kell épp ezért a csapvizet és a legjobb, ha esővízzel, kifejezetten lágy vízzel, esetleg desztillált vízzel locsoljuk. Törekedjünk arra, hogy ne a föld felső rétegénél locsoljunk, hanem alulról öntözzük, így elkerüljük, hogy a földhöz közel növő részeket gombás fertőzés érje. Télen, a nyugalmi időszakban öntözzük ritkábban! Ilyenkor nincs szüksége ugyanis az állandó nedvességre olyan mértékben, mint az aktív időszakban. Az életfolyamatai lelassulnak, mint sok más növénynek.

Talaj és átültetés – a megfelelő közeg biztosítása

A húsevő növények eredeti élőhelyükön tápanyagban szegény, de jó vízelvezetésű talajban élnek, ezért fontos, hogy megfelelő savas kémhatású, laza szerkezetű földkeveréket válasszunk számukra. A kifejezetten nekik készült tőzeg alapú talajkeverék az ideális, amely nem tartalmaz műtrágyát vagy ásványi sókat.

Átültetésre ritkán van szükség, mivel gyökérzetük lassan fejlődik. Ha megfelelő méretű cserépben tartjuk őket, akár 2 évig is elélhetnek ugyanabban a talajban. Az átültetéskor ügyeljünk arra, hogy a gyökereket ne sértsük meg, és használjunk friss, tiszta ültetőközeget.

Gondozása: ha biztosra szeretnénk menni

Greenman Floralia vegyszermentes probiotikus készítménnyel meg tudjuk erősíteni beltéri növényeink gyökérzetét. A gyökér ugyan láthatatlan, mégis a növény nagyon fontos részét képezi. Ha egészséges, az egész növény sokkal életképesebb, ellenállóbb. Ha nem fejlődik rendesen, a növény is fogékonyabb lesz a betegségekre, a kártevők, vagy például szárazság hatására könnyebben elpusztul. A Greenman Floralia segít az alábbiakban:

  • A talaj megőrzi a tápanyagokat, képessé válik szerves anyagok lebontására és értékes bioaktív anyagokká alakítására
  • Aktív virágzásserkentés
  • Ellenállóképesség maximalizálása
  • Folyamatos tápanyag utánpótlás
  • Erőteljes csírázó képesség, gyökér és hajtásképzés
  • Minden virágfajtánál használható
  • Hosszú távú alkalmazásával jelentős költségmegtakarítás érhető el
  • Hatása nagyon hamar látható

Tápanyagok és etetés

Hogyan tápláld húsevő növényedet?

A húsevő növények etetése során fontos, hogy tisztában legyünk a megfelelő táplálási szokásokkal. Egy-egy etetés elegendő, ha azt gondosan időzítjük, általában tavasszal és nyáron, amikor a növények a legaktívabbak.

Amellett, hogy a közhiedelemmel ellentétben elég lassan emészt meg egy-egy rovart, nem is etethetjük akármivel! Kerüljünk bárminemű adalékanyagot tartalmazó élelmiszert, sőt, ha bizonytalanok vagyunk inkább ne etessük! A növény remekül elvan úgy is, ha ritkábban jut rovarhoz – azt meg magától előbb-utóbb úgyis megfogja!

Ezeket a szájszerű leveleket a természet amúgy okosan alkotta meg: első érintésre nem csukódnak egyből össze, erősebb ingerlésre, a második érintésre csapódnak csak le, így elkerülik a “téves riasztást”, pl. ha az egy esőcseppből származik. (Ez azért is előnyös, mert sokat kivesz a növényből egy-egy ilyen mozdulat.)

A húsevő növények sokszínű világa

A húsevő növények között számos lenyűgöző fajta létezik, melyek mind sajátos jellemzőikkel és táplálkozási módszereikkel tűnnek ki.

A vénusz légycsapója és más népszerű fajták

  • Az egyik legismertebb faj a vénusz légycsapója (Dionaea muscipula), amely édes illatú nektárjával vonzza a rovarokat, majd záródó leveleivel csapdába ejti őket. Ezzel a gyors záródással igazi ragadozóvá válik a növény világban.
  • Ezen kívül a kancsóka (Sarracenia) jellemzője a kancsó alakú levelei, amelyek a csapdát alkotják és vízgyűjtőként is szolgálnak, így a csapdába esett rovarok az alján gyűlő vízben fojtódnak el.
  • A harmatfű (Drosera) növény apró, ragadós szőrszálakkal fedett, amelyekkel különböző rovarokat ejtenek csapdába. A ragacsos szőrszálak működése olyan, mint egy csapda, és a növények így képesek biztosítani a szükséges tápanyagot a szegényes talajból.
  • A cephalotus (Cephalotus follicularis), amely Ausztráliából származik, különleges, edény alakú csapdáival tűnik ki. Ezek az edények nemcsak a rovarok elfogására alkalmasak, hanem a növények felszíne ragadós anyagot is tartalmaz, ami segít megragadni a gyanútlan áldozatokat.
  • A Nepenthes, más néven húsevő kancsó is említést érdemel. A növény különlegessége, hogy a csapdái kancsó formájúak, amelyek tele vannak folyadékkal, így a rovarok könnyedén beleesnek, és már esélyük sincs a szabadulásra. Hasonló a ragadozási technikája a kancsókához, azonban külsejében eltér.
  • A napfény virág (Roridula) a rovarokat a levelein található ragacsos anyag segítségével vonzza magához, így csapdába ejti őket, és különleges szimbiózisban él a környezetében található rovarokkal.

Ezek a különféle fajok mind megmutatják, hogy a húsevő növények evolúciója mennyire sokszínű és figyelemre méltó, alkalmazkodva a környezetük kihívásaihoz, miközben egyedi stratégiákkal szerzik meg a szükséges tápanyagokat a túléléshez.

Vélemény, hozzászólás?