A kombuchát egyfajta gyógyitalként tartják számon, melyet több mint ezer éve készít és fogyaszt az ember. Házilag is elkészíthető, remek étrend kiegészítő ez az enyhén pezsgő, édeskés-kesernyés folyadék.
A kombucha pozitív egészségügyi hatásai
A kombucha kedvező hatással van a bélflórára, segíti az emésztést, méregtelenítő hatású. Ezen kívül jót tesz a vérkeringésnek, enyhíti a magas vérnyomást, a szívbetegségeket és nyugtató hatása is van. Sőt, egyesek szerint még a hajhulláson is segít és a rák kialakulásának megelőzésében is jótékony szerepe van – bár utóbbi egyáltalán nem bizonyított. Mindenesetre sokan előszeretettel fogyasztják elsősorban a bélflórára gyakorolt pozitív hatása miatt, ami nem meglepő, ugyanis a kombucha gyakorlatilag egy fermentált ital: ahogyan az a legtöbb fermentált ételre-italra igaz, jót tesz a bélrendszernek és a benne található jótékony baktériumoknak.
A kombuchában találhatóak többek között:
- enzimek és aminosavak
- B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K vitamin
- ásványi anyagok, például kalcium, magnézium, vas, kálium
A fermentálás során a kombuchában keletkezik valamennyi alkohol, de igen kis mennyiségű, így nem számít alkoholos italnak (körülbelül 0,5%-os alkoholtartalomról beszélünk – de a fermentálás módjától függően ez lehet magasabb is.) Mivel tartalmaz koffeint és savakat, túlfogyasztása nem ajánlott.
Ajánlott fogyasztási mennyiség:
Fogyasztása napi 1-3 dl mennyiségben ajánlott, kezdetben kisebb adagokkal (pl. 1 dl) érdemes indítani, hogy a szervezet hozzászokjon. A legjobb éhgyomorra vagy étkezések között inni, de edzés után is frissítő és emésztést támogató hatású lehet. Mivel enyhén élénkítő hatású, lefekvés előtt nagy mennyiségben nem ajánlott.
Így készíts kombucha teát!
Az itt felsorolt mennyiségek 1 liter kombucha készítéséhez javasoltak.
Mire lesz szükséged?
- 1db 2 literes üvegre – például befőttes üveg. A méretet az arányok határozzák meg, ha több, mint 1 liternyi kombuchát készítenél, akkor nagyobbra lesz szükséged. Az üveg tetején kell maradnia kb. 1-2 centiméternyi helynek, hogy levegőhöz jusson és a buborékok a fermentáció alatt könnyen távozhassanak. Ha rendszeres kombucha fogyasztóvá válnál, akkor azt is vedd figyelembe, hogy egy kevés italt félre kell tenned a következő adag készítéséhez – egész egyszerűen azért, mert így sokkal könnyebb dolgod lesz majd. Ne válassz túl szűk nyakú üveget, mert lesz dolgod a fermentáció során az alapanyagokkal!
- Körülbelül 2 dl már kész Kombucha italra: Ahogy már említettük, ez maradhat előző főzésből vagy meg is vásárolhatod egy boltban, utóbbit valószínűleg higítanod kell majd felhasználás előtt. Fontos: számos ízesített kombucha ital kapható a boltokban, vigyázz, ezek nem jók az erjesztéshez!
- Frissen főzött teára – leginkább a fekete tea ajánlott a kombucha készítéshez, pláne kezdőknek.
- Egy könnyen szellőző anyagra: ezzel tudod majd lezárni a befőttesüveg tetejét. Ezt a lépést sem érdemes kihagyni, ugyanis vonzza a muslicákat. Lehet ez kávéfilter, sűrű szövésű konyharuha, de bármilyen hasonló szövet is. Ne legyen túl szorosan az üvegen és ne legyen nagyon zárt sem – az erjedéshez levegőre van szükség.
- Körülbelül 16 g cukorra: A kombucha gomba erjedéséhez! (A méz és különböző édesítőszerek nem felelnek meg erre a célra.)
- A legfontosabbra: a kombucha gombára. Ezt készítheted otthon is, de boltban is elérhető és azonnal fel is használható.
Elkészítés:
1. Készíts teát: Forralj fel 1 liter vizet, add hozzá a tea filtert vagy szálas teát, majd hagyd körülbelül 10-15 percig a vízben ázni.
2. Miután eltávolítottad a filtert, ha szükséges, szűrd le a teát, akkor jöhet bele a 16 gramm cukor.
3. Hagyd kihűlni: A kombucha gomba szobahőmérsékleten képes leginkább életben maradni, ezért forró teába nem ajánlott tenni!
4. Ha kihűlt, öntsd az előkészített 2 literes üvegbe! Add hozzá a korábbi készítésből maradt, vagy a boltban vásárolt kombucha oldatot.
5. Nincs más hátra, mint beletenni a kombucha gombát az üvegbe. Vigyázz! a gombát tiszta kézzel fogd meg!
6. Fedd le az üveg száját a légáteresztő anyaggal!
7. Keress megfelelő helyet: Ha a fenti lépésekkel elkészültél, keress egy jó helyet a leendő kombucha teádnak. A legmegfelelőbb erre egy olyan zug a lakásban, ahol nincs kitéve közvetlen napfénynek azonban állandó szobahőmérsékletet tudsz biztosítani a számára. Ha megvan, ne nagyon mozgasd az erjedés alatt!
8. Következik a fermentálás: Külső környezeti tényezőktől függően alakulhat az ital erjedési ideje. Általában a kombucha tea 7-10 nap alatt készül el, azonban az 5. napon már bátran megkóstolhatod. Vigyázz! Minél többet hagyod a gombát érni az italodban, annál savasabb íze lesz az elkészült teának.
9. Indító tea a következő italodhoz: Ha a teád elkészült, elérkeztél a kombucha készítés egyik utolsó lépéséhez. Szedd ki a kombucha gombát az üvegből. Számíts rá, hogy más lesz mint amikor belehelyezted az üvegbe, sőt a legtöbb esetben képződik egy másik kis gomba is rajta. Rakj félre kb. 2 dl kombucha teát, hogy a következő adag elkészítéséhez is legyen.
Tárolás:
A kombuchát mindig hűtőben, 4-8°C-on érdemes tárolni, hogy megőrizze frissességét és jótékony hatásait. Szobahőmérsékleten tovább erjedhet, ami befolyásolhatja az ízét és szénsavtartalmát. Fontos, hogy felbontás után is jól zárva tartsuk, mert a levegővel érintkezve gyorsabban veszít a minőségéből.
Hiszünk a fenntartható fejlődésben!
A kombucha egy természetes, probiotikus ital, amely kifejezetten az emberi bélflórát és emésztést támogatja, míg a Greenman készítményei természetes megoldást kínálnak a kertészkedés, mezőgazdaság és gazdálkodás területén, elősegítve a növények egészséges fejlődését és ellenálló képességét. Ezek a környezetbarát formulák támogatják a talajéletet, javítják a termőképességet, és hozzájárulnak a fenntartható növénytermesztéshez.
Bár a két termék különböző célokra lett kifejlesztve, mindkettő a természetes összetevők erejére épít, és mi a Greenman-nél nagyra értékeljük azokat az innovatív, természetes megoldásokat, amelyek a környezetet és az egészséget egyaránt elősegítik. Ameddig a kombucha, mint emberi fogyasztásra alkalmas probiotikus ital hozzájárul a fenntartható életmódhoz, úgy a Greenman készítmények a gazdálkodásban hasznosítják ezt a probiotikus technológiát.