Kutya fülgyulladás
blog

Kutya fülgyulladás – okok, tünetek, kezelés

A kutyák fülgyulladása kifejezetten gyakori probléma. Vannak fajták, melyeket többször érint, de alapvetően minden gazdának ügyelnie kell rá. Alább részletezzük többek között a kialakulásának okait, a tüneteket, lehetséges szövődményeket is.

A probléma egyik fő oka, hogy a kutya hallójárata alapvetően elég szűk, a betegség jelentkezhet bármelyik részén: a külső-, középső- és belsőfülön egyaránt. (Leggyakrabban a külsőfül gyullad be.) Fontos: Amennyiben az alábbi tüneteket észleljük kutyánkon, mindenképp keressünk fel állatorvost a pontos diagnosztizálás érdekében.

A fülgyulladás kialakulásának okai

A kutyák fülgyulladását az alábbi problémák okozhatják:

  • Allergia: Élelmiszerallergia sok kutyánál előfordul, mely érzékenységük elsősorban a rossz minőségű, ipari kutyatápokkal szemben alakul ki. Az allergiás reakciók gyulladást és váladékozást okozhatnak a kutya fülében.
  • Paraziták: Fül atkák és egyéb paraziták is okozhatnak fülgyulladást.
  • Bakteriális és gombás fertőzések: A baktériumok és gombák könnyen elszaporodhatnak a nedves, sötét fülcsatornában. (Főleg a sokat fürdőző vagy lógó fülű kutyák esetében.) Különösen a nyári hónapokban, a fürdőzés után tisztítatlan fülben jelentkezhet probléma.
  • Idegen elemek: A kutyák fülébe kerülő idegen elemek, mint például fűszálak, toklász rövid időn belül okozhatnak fájdalmas gyulladást.
  • Anatómiai tényezők: Egyes fajták genetikailag hajlamosabbak a betegségre.

Melyik fajták hajlamosak leginkább a fülgyulladásra?

A spánielek, basset houndok a hosszú, lógó fülek miatt tipikusan fülgyulladásos kutyák. Érdemes viszont megemlíteni például a labradorokat, retrievereket is, akik imádják a vizet, ezért sokan gyakorta fürdőznek velük, a fülükbe bekerülő víz pedig rendszeresen problémát okozhat. Ezen kívül igencsak hajlamos fajta még az uszkár is, göndör szőre miatt, mely a hallójárat irritációját, elzáródását okozza, így könnyen kialakul a betegség.

A fülgyulladás tünetei

A gyakori fülvakarás, fejrázás az első jel általában. Ezen kívül, ha rendszeresen ellenőrizzük kutyánk fülét, akkor biztosan fel fog tűnni még egy jellegzetes tünet, ez pedig a fül bőrének pirosodása, duzzadása. Előrehaladottabb állapotban a kutya érzékenyen reagál fülének érintésére, ezt esetleg fájdalmas nyüszítés is követheti. Erős, állandósult fájdalom esetén már ferdén is tartják a fejüket. Ha elhanyagoljuk, esetleg félvállról vesszük a problémát, akkor idővel a kellemetlen szagú, barna váladék felhalmozódik az eb fülében, mely tovább súlyosbítja a gyulladást. Idővel a bizonytalan mozgáson és a romló halláson is meglátszik a betegség – de a gondos gazdi nem hagyja eddig fajulni a dolgot.

Fontos, hogy időben kezeljük a problémát (igazából a legjobb a megelőzés), mert előrehaladott állapotban szövődményeket is okozhat. A betegség krónikussá válhat, súlyosan kihathat a dobhártya egészségére.

Kutya fülgyulladás

Hogyan kezeljük a kutya fülgyulladást?

  • Állatorvosi vizsgálat: Az első lépés mindig az állatorvos felkeresése, aki megvizsgálja a kutya fülét és azonosítja a gyulladás okát. Ezt főleg kezdő gazdiknak ajánljuk, az orvos segíteni fog abban is, hogyan előzhető meg és kezelhető egyszerűen a korai stádiumban lévő betegség.
  • Tisztítás: Az állatorvos gyakran megtisztítja a kutya fülét, hogy eltávolítsa a felesleges váladékot. Erre van egy egyszerű módszer, melyet készséggel megmutat a kezdő gazdinak. Elérhető manapság kifejezetten kutyák számára kifejlesztett tisztító folyadék, például a Greenman szőrzetápoló. Probiotikus, jótékony hatású mikroorganizmusok millióit tartalmazza, segítségükkel védekezhetünk a kórokozók felszaporodása ellen is.
  • Gyógyszeres kezelés: Súlyosságtól és kialakulásának okától függően az állatorvos gyógyszert is felírhat.
  • Megelőzés: A legfontosabb lépés! Fontos a kutya fülének rendszeres tisztítása és ellenőrzése! Ezen kívül az allergiák kezelése, az étrend változtatása és a paraziták elleni védekezés is segíthet megelőzni a fülgyulladást.

Vélemény, hozzászólás?