Muslica ellen - Pogrebnoj-Alexandroff, CC BY 3.0 , via Wikimedia Commons
blog

Muslica ellen hatásos, természetes módszerekkel

A közönséges muslica (Drosophila melanogaster), gyakori látogatója az otthonunknak. Ezek a szapora kis rovarok világszerte elterjedtek már és bár méretük kicsi, jelenlétük sokakat zavar, mert elsősorban a konyhában, ételeink körül jelennek meg. Ismerjük meg életmódjukat, hogy sikeresen tehessünk ellenük!

A muslica megjelenése

A közönséges muslica apró, körülbelül 2-4 mm hosszú, sárgásbarna színű rovar, vöröses szemekkel. A nőstények és a hímek meglehetősen hasonlítanak egymásra, méretben lehetnek kissé eltérőek – utóbbiak kisebbek.

Muslica ellen - Pogrebnoj-Alexandroff, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Muslica ellen természetes módszerekkel

Táplálkozása és szaporodása

A muslica rendkívül szapora állat (a nőstény élete során több száz petét rak le, melyből pár nap alatt kikelnek a lárvák), aminek a fedetlenül hagyott étel látja kárát. Főleg a gyümölcsök, zöldségek vannak veszélyben, melyeknek erjedéskor kibocsátott illata mágnesként vonzza ezeket a rovarokat (gyakorlatilag azonban minden olyan étel veszélyben van, melyek erjedése vonzza őket, ezért is találhatjuk meg gyakran italokban is a szerencsétlenebb egyedeket). Ha sikerrel hozzáfér az ételhez, akkor a nőstény igyekszik minél hamarabb lerakni petéit benne. Egy ilyen környezet tökéletes a lárvák szaporodásához, mivel táplálékot biztosít a fejlődéshez.

Károkozása és egészségünk

A lárvák kikelése okozza az igazi bajt; táplálkozásuk ugyanis felgyorsítja az ételek romlását. Nem beszélve arról, hogy nem túl gusztusos az sem, ha tudjuk, muslica járt a gyümölcseinken, zöldségeinken. Az egészségre különösebb veszélyt azonban nem jelentenek! Fontos tudni azonban, hogy a gyorsabban romló élelmiszer más kártevőket és betegségeket is könnyebben vonz.

Érdekesség a muslicáról

Az ember régóta vizsgálja a muslicákat, számos kutatás világított rá rendkívül izgalmas életmódjukra, de az egyik nemrégiben megjelent tanulmány különösen érdekes lehet:

A kutatók többek között azt vizsgálták, hogyan reagálnak ezek a parányi lények elpusztult társaikra. Biztosan te is találkoztál már a fedetlenül felejtett étel körül elhullott muslicával. Eszedbe sem jutna talán, de a szerencsétlenül járt állat felett repkedő társát komolyan meg is viseli annak elvesztése. A kutatásból kiderült ugyanis, hogy az életben maradt állatok élettartama, ha találkoznak egy elhullott egyeddel, jelentősen megrövidül (60 napról mintegy 45 napra). Nem elég továbbá, hogy jelentősen megviseli a halál látványa, a többiek még ki is közösítik őt, mozgásuk megváltozik és testük is kevesebb zsírt raktároz. A kutatók nem biztosak abban, mi okozhatja a jelenséget, mindenesetre egyelőre arra következtetnek, hogy a halált a muslicák képesek összekapcsolni a veszéllyel, mely érthető módon meglehetősen stresszeli őket, ezért viselkednek másképp és viseli meg őket a kialakult helyzet.

Kezdd a konyha alapos megtisztításával

A muslicáktól való megszabadulás első lépése az, hogy távolíts el minden érett vagy rothadt ételt, mely érdekelte az ide látogatókat. A szemetet cseréld, amilyen gyakran csak tudod és a szemetest rendszeresen mosd át! A pultot töröld át alaposan természetes tisztítószerrel!

Almaecet

Ha még ezután sem tűnnek el, akkor az egyik leghatékonyabb csapda ellenük az almaecet. Egy kis tálba önts egy keveset és keverj hozzá néhány csepp természetes mosogatószert. (Az almaecet jobban vonzza őket, mint a fehér ecet, mert illata hasonlít az erjedő gyümölcshöz.) Egy kissé felmelegítheted, ezzel intenzívebb lesz az illata. Helyezd olyan helyre, ahol sok muslica tanyázik. A mosogatószer azért kell, mert csökkenti a folyadék felületi feszültségét. Ebben az esetben az ecetét és így könnyebben belefulladnak a pórul járt muslicák.

Palackozás

Népszerű csapda, hogy palackba, befőttes üvegbe zárjuk őket. Lényeg, hogy ebbe is kell tenned valamit, ami odavonzza őket. Ez lehet erjedő gyümölcs, rothadó zöldség. Fedd le az üveg száját celofánnal, apró lyukakat szúrj rá. A rovarok bemásznak, de kijönni már nem tudnak.

Muslica a virágföldben? – Tőzeglégy

Ebben az esetben nem muslicáról, hanem tőzeglégyről beszélhetünk. Ha körbelengik szobanövényed az apró muslicaszerű tőzeglegyek, érdemes tőlük megszabadulni. Általában a penészgombák által már megtámadott növényi maradványokat pusztítják, ezért is kedvelik a párás levegőt. Ahhoz, hogy ne érezzék jól magukat, fontos, hogy megerősítsük növényeinket és ne engedjük, hogy penészgombák lepjék el őket.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?