Sivatagi rózsa
blog

Sivatagi rózsa gondozása – Egy igazi trópusi különlegesség

A sivatagi rózsa a trópusokról, szubtrópusokról származik, örökzöld növény. Nagyon mutatós fajta, könnyű megjegyezni különleges virágáról és alakjáról, sokan egyébként bonsai fa formában nevelik, mert a metszegetéssel kiválóan alakítható, mérete kordában tartható.

Eredetileg meglehetősen száraz vidékekről származik, jól látszik rajta, hogy ehhez alkalmazkodott is: vastag törzse tápanyagok és víz tárolására kiváló, így nem lesz problémája az aszályosabb időszakokban sem. Húsos levelei is azt a célt szolgálják, hogy a lehető legtöbb nedvességet képes legyen elraktározni. Ha igazán jól érzi magát, még virágokkal is megörvendeztet, melyek lehetnek fehér, sárga, piros vagy rózsaszín színűek is.

Amennyiben nem bonsai faként neveljük, több mint egy méteresre is megnőhet. A metszegetéssel, átültetéssel vigyázzunk, használjunk kesztyűt, mert a benne található méreganyagok irritálják a bőrt. Háziállatoktól tartsuk távol, fogyasztása veszélyes lehet rájuk nézve.

Sivatagi rózsa

Sivatagi rózsa fényigénye és öntözése

Mivel sivatagos vidékről származik, nem meglepő, hogy a meleget és a napfényt rendkívül jól tűri, sőt, igényli is. Napi több órát sütheti a napfény, pláne, ha azt szeretnénk, hogy virágot is hozzon nekünk.

Bírja a szárazságot, ehhez alkalmazkodott, de ez nem azt jelenti, hogy drasztikusan lecsökkenthetjük a locsolás mennyiségét és gyakoriságát. Ne hagyjuk huzamosabb ideig teljesen kiszáradt földben, de ne is tartsuk állandóan nedvesen azt. Ha túlságosan kevés vízhez jut, akkor a túlélésre fog koncentrálni, nem pedig az egészséges növekedésre, így fejlődése megáll. Télen, a nyugalmi időszakban észrevesszük majd, hogy még lassabban szárad kia földje, számítsunk rá, hogy kevesebbet kell majd öntöznünk.

Nem érzi jól magát egy 15 Celsius fok körüli szobában. Egy átlagos lakás inkább 20 fok körül mozog, itt már nem lehet különösebb problémája, de ügyeljünk rá, hogy kerüljük a hőingadozást, különösen a huzatos helyeket.

Ültetése

Mivel a sivatagi körülményekhez szokott és utálja a pangó vizet, nem meglepő, hogy a talaj tömörödését mindenképp el kell kerülnünk és válasszunk jó vízelvezetésű talajt (a kaktuszok, pozsgások számára kapható földkeverék ideális lehet). Ritkán, de előfordul, hogy át kell ültetnünk. A sivatagi rózsa az a típusú növény, akit ez megvisel, az első napokban, hetekben igyekszik majd alkalmazkodni az új körülményekhez, energiáit erre fordítja majd, így ne ijedjünk meg, ha betegeskedőnek tűnik egy darabig majd. Hogy csökkentsük a stresszt, ültetéskor, illetve öntözéskor is javasolt a Greenman Agro használata, ültetés során pedig a tápanyagutánpótlás érdekében javasolt Greenman AlgiNova készítmény alkalmazni.

AlgiNova csomagok - Mini oázis csomag

Sivatagi rózsa szaporítása

Szaporíthatjuk megról és dugványozással is, azonban kezdő kertészeknek inkább azt ajánljuk, hogy a boltban vásároljanak egy újabb fiatal növényt ahelyett, hogy a szaporítással bajlódnak. Magról nevelése gyakorlottságot, szakértelmet igényel, míg a dugványozással könnyű csenevészebb növényt nevelni.

Sivatagi rózsa metszése

Nemcsak bonsai faként fontos a rendszeres metszés (körülbelül minden második évben, tavasszal). Ezzel elkerülhetjük a megnyúlást is. Még a virágzás előtt jóval kerítsünk erre sort, ezzel bokrosodásra, újabb hajtások növesztésére ösztönözzük majd a növényt.

Sivatagi rózsa

Betegségek és kártevők

Szívós növény, így betegségek terén leginkább a megfelelő tartás hiányából fakadó problémák veszélyeztetik. Ilyen a túlöntözés, melyre a levelek hullásával reagál vagy épp a gyökérrothadás, esetleg gombás betegségek. Kártevők közül beltérben csak a takácsatkák és pajzstetvek jelenthetnek gondot.

Vélemény, hozzászólás?