Bambuszpálma ültetése
blog

Bambuszpálma gondozása – Okos Tippek 🌴

A bambuszpálma (gyompálma) gondozása egyszerű, ha pár alapvető szabályt betartunk. Nagyra növő, mutatós pálmafajta. Kezdőknek is kifejezetten ajánlott, mert nevelése egyáltalán nem nagy ördöngősség. Egyetlen dolgot mérlegeljünk mindenképp, az pedig a hely, ahova elhelyezzük majd. Akár 3 méteresre is megnőhet, így sajnos nem minden otthonba ideális.

Sokféle néven ismert ez a növény, többek között gyompálmának, hegyi pálmának is nevezik. Eredeti élőhelye Mexikó, így a mi mérsékelt éghajlatunkon is sok mindent megtartott őshazájában jellemző körülményekből. Ennek ellenére meglehetősen egyszerű nevelni, jól alkalmazkodó növény.

Bambuszpálma

Fontos, hogy bár pálmafajtáról van szó, ne általánosítsunk, ha igényeiről van szó. Sokféle pálma létezik, melyeket beltéri körülmények között is nevelhetünk, de különböző igényűek: vannak például a szárazságkedvelő sivatagi pálmák, de vannak olyanok is, melyek kifejezetten szeretik az árnyékos, sötétebb zugokat is.

Fényviszonyok

Szereti a sok közvetett fényt, de kerüld a közvetlen napfényt, mivel ez könnyen károsíthatja leveleit! Túlságosan árnyékos helyen levelei fakóbbak lesznek és növekedése nem lesz annyira impozáns.

Hőmérséklet

Szereti az átlagos hőmérsékletű lakásokat, (20-25 Celsius-fok körülbelül). Kerüljük viszont a hirtelen hőmérséklet-ingadozásokat: ne tartsuk huzatos helyen!

Öntözés

Legyen mindig nedves a földje, de sose öntözzük túl. Mint a legtöbb pálmafajta, kifejezetten érzékeny a gyökérrothadásra. Cserepe épp ezért legyen jó vízelvezető. Támogassuk meg a növény immunrendszerét és gyökérképződését Greenman Floralia készítménnyel.

Pára

Szereti a párás lakást. Ha szárazabb levegőjű az otthonunk, akkor a levelek vízpermetezésével biztosíthatjuk ezt számára. A túlságosan száraz körülményeket a levelek végének barnulása jelezheti. Arra ügyeljünk csupán, hogy a leveleket folyamatosan ellenőrizzük barnás-sárgás foltok után kutatva. A nedves felszínükön ugyanis könnyebben megtelepednek a gombás fertőzések. Ezt úgy kerülhetjük el, ha inkább párásítót használunk.

Átültetés

Vásárlás után mindenképp kerítsünk erre sort és nyugodtan ültessük egy olyan cserépbe, melynek átmérője 3-5 centiméterrel nagyobb, mint a gyökérlabda.

Bambuszpálma ültetése

Szeretnék, de kicsi a lakás – mit tehetek?

Ahogy említettük, ez egy kifejezetten nagyra növő pálma, de lassíthatjuk ezt a folyamatot azzal, ha szükségesnél kisebb cserépben nevelgetjük. Alkalmazkodni fog az adottságokhoz.

Metszése: Mi a helyzet a metszéssel?

A pálmákat nem igazán szerencsés metszeni. Persze az elhalt, betegeskedő részeket levághatjuk, de utóbbiakat is csak akkor, ha már tényleg nagyon bebarnult. Ez a növény fajta ugyanis az utolsó pillanatig tápanyagot von el belőle.

Vélemény, hozzászólás?