Monília elleni védekezés
blog

Monília elleni védekezésről: Hogyan támad a monília?

A moníliás betegséget sokan elsősorban gyümölcsfáik termésén veszik észre, pedig már a virágok pusztulását, ágelhalást és csúnya sebeket is okozhat a fa felületén. Ez a gombabetegség a kertészek egyik legveszélyesebb ellensége, leginkább a megelőzés a leghatékonyabb módszer ellene. Ismerjük meg, hogy tehessünk ellene!

A moníliás megbetegedést a Monilinia fructigena vagy a Monilinia laxa nevű gombaspórák okozzák. Még egy kis jele sincsen, mikor a spórák már bejutnak a fák szövetébe, gyakran a virágokon keresztül. Innen terjed tovább aztán az ágakra, fiatal hajtásokra, majd a fa törzsére. A veszély főleg a szeszélyesebb tavasszal a legfenyegetőbb, amikor is a szélsőséges időjárástól, a gyakori hőingadozástól (pl. fagyok és szokatlan meleg váltják egymást) könnyebben szaporodik és fertőz a gomba. Leggyakrabban a cseresznye, meggy, kajszibarack, szilva és mandulafákat támadja.

Monília elleni védekezés: Miben segíthet a metszés?

A szeszélyesebb tavaszi időjárásban, mikor a melegebb és hidegebb időszakok (mínuszok) váltják egymást, a virágok legyengülnek. A helyzetet súlyosbítja, hogy az esőzés is, így a kialakuló párás levegő ideális táptalaj a monília elszaporodásához. A meggyengült virágot könnyen megtámadja ilyenkor. Igencsak figyelmesnek kell lennie ilyenkor a kertésznek, hogy a fertőzést még csírájában fojtsa el, vagyis metszéssel szabadítsa meg a fát a fertőzött részektől. Főleg akkor kell erre számítani, ha ráadásul a melegebb időszakok sem jelentenek többet körülbelül 15 Celsius foknál, ködös, esős és párás az idő, ráadásul este még a talaj felszíne is könnyen fagy.

A spórákat a szél, a lecseppenő eső terjeszti főleg, de tisztítatlan metsző szerszámmal mi is könnyen terjeszthetjük. Súlyosbító körülmény, ha a szélsőséges időjárásban még olyan károkozó elem is végigsöpör a fákon, mint a jégeső. Ilyenkor a sérült részeken mondanunk sem kell, milyen könnyen jut be ez az agresszív betegség.

Ha viszont már a termésre is átterjedt, akkor jellegzetes penészréteg kezd el belepni a gyümölcsöt, ami gyorsan terjed, ehetetlenné téve a húst. A gyümölcs megbarnul, rothad, egy része lehullik, míg egy része múmiaként a fán marad – és jövő tavasszal innen fertőz tovább. Épp ezért különösen fontos a fertőzött termés eltávolítása, megsemmisítése, jelentse ez azt, hogy elássuk vagy elvitetjük zöldhulladék szállítóval. Erre a műveletre különösen ősszel és kora tavasszal ügyeljünk, nagyon sok időt és fejfájást spórolunk meg vele. Emellett megelőzésképp érdemes a lombkoronát ritkítani, a túl sűrű lombozatban ugyanis a pára megrekedésével szintén könnyen terjed ez a gombás betegség.

Monília betegség megelőzése, kezelése - Algirdas at the Lithuanian language Wikipedia, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Mi az a mézgásodás?

A mézgásodás nem egy betegség, hanem a betegség egy jele. A fertőzés hatására jelenik meg és a fa szövetében bekövetkező károsodást jelzi. A tápanyag szállítására alkalmas edénynyalábok eltömődnek, ezért a cukor és szerves anyag úgymond mézszerűen “kicsapódik” a fa felszínén. Ez egyfajta védekezésként is szolgál, elzárja az utat a tovább kórokozók bejutásától. A monília fertőzésnél elég gyakori jelenség, de megjelenése már nagy bajt jelezhet.

Sok vásárlónk az első évben a megszokott szerekkel párhuzamosan alkalmazza a Greenman Agrót, sokan végeznek rezes-kénes lemosó permetezést, majd utána 1-2 héttel később juttatják ki a Greenman Agrot. A készítmény fő célhatása az egészen látványos mértékű termésnövelés, valamint az aszálytűrés fokozása. A Greenman Agro nagy segítséget jelenthet önmagában, valamint kiegészítő kezeléshez is ajánlott más készítmények mellé, pótolva és helyreállítva ezzel a jótékony mikroflórát. A Greenman Agro készítményben található jótékony baktériumkultúra megerősíti a növény immunrendszerét, mely által az ellenállóbbá válik a különféle környezeti hatásokkal szemben.

Monília elleni védekezés – Ajánlott videó


Vélemény, hozzászólás?