blog

Savanyú talaj – Milyen előnyökkel járhat?

Mi a “savanyú talaj”? 

A „savanyú talaj” kifejezés a talaj savas kémhatását, azaz alacsony pH-értékét jelzi. A talaj pH-értéke azt mutatja, hogy a talaj lúgos, semleges vagy savas. A pH-skála 0-től 14-ig terjed, ahol az alacsonyabb értékek savas környezetet, a magasabb értékek pedig lúgos környezetet jelölnek. A pH 7 tekinthető semleges értéknek. 

A savanyú talajokban gyakran magasabb a hidrogénion-koncentráció, és ilyen környezetben bizonyos növények nehezebben nőnek vagy nem fejlődnek jól. Egyes növények inkább semleges vagy enyhén lúgos talajt igényelnek a megfelelő növekedéshez, mások viszont kifejezetten a savasabb kémhatást kedvelik. 

A savanyú talajok javítására vagy módosítására különböző műtrágyák, anyagok vagy különféle agrotechnikai gyakorlatok alkalmazhatók annak érdekében, hogy az adott növények számára kedvezőbb környezetet teremtsenek. 

Milyen pozitív hatása van a savanyú talajnak a mezőgazdaságban? 

Bár sok növény a semleges vagy enyhén lúgos talajt kedveli, vannak olyan növények és körülmények, amelyek számára a savanyú talaj előnyös lehet. Néhány indok, amiért egyes esetekben előnyös lehet a savanyú talaj: 

Alacsonyabb kockázat a tápanyaghiányra: 

A savanyú talajokban bizonyos ásványi anyagok, például vas, mangán és alumínium, könnyebben oldódnak, ami azt jelenti, hogy a növények könnyebben fel tudják venni ezeket a tápanyagokat. Ez különösen olyan területeken lehet előnyös, ahol nehéz lehet ezekhez a szükséges tápanyagokhoz jutni. 

Bizonyos növények igényei: 

Néhány növény, például az áfonya, azálea vagy a hortenzia, savanyú környezetet igényel. Ezek a növények jobban teljesítenek savanyú talajban, és ha a talaj pH-értéke megfelelő, akkor egészségesebben nőnek és virágoznak. 

Gyomnövények kisebb valószínűsége: 

Bizonyos gyomnövények és kórokozók nehezebben fejlődnek savanyú környezetben, tehát a savanyú talajokban a gyomosodás és a kórokozók terjedése csökkenhet. 

Fontos azonban megjegyezni, hogy minden növénynek saját igényei vannak a talaj pH-jával kapcsolatban és ez az elsődleges. A kertészek és gazdák gyakran végzik a talajanalíziseket, hogy meghatározzák a talaj pH-ját is, és szükség esetén módosítsák annak érdekében, hogy az adott növények optimális környezetben növekedjenek. 

Milyen hatással vannak a baktériumok a talaj PH értékére? 

A talaj savanyúsága számos tényező kölcsönhatásának eredményeképpen alakul ki, és a baktériumok is részt vehetnek ebben a folyamatban. A talaj pH-ját meghatározó tényezők közé tartoznak a következők: 

  • Baktériumok anyagcseréje: 

Bizonyos mikróbák, például a nitrifikáló baktériumok, részt vesznek az ammónium nitráttá átalakításában a talajban. Ez a folyamat protonok felszabadulásával jár. A felszabadult protonok (H ionok) csökkentik a talaj pH-ját, így hozzájárulhatnak a savas környezet kialakulásához. 

  • Szerves anyag lebontása: 

A talajban lévő baktériumok lebontják a szerves anyagokat, például a növényi maradványokat és a szerves trágyákat. Ez a lebontási folyamat szintén szerves savak képződéséhez vezethet, és így hozzájárulhat a talaj savanyúságához. 

  • Kéndioxid kibocsátás: 

Néhány baktérium kéntartalmú anyagokat is lebont, aminek eredményeként kéndioxid szabadul fel. A kéndioxid reakcióba léphet a vízzel, és kénessavvá alakulhat át, ami csökkentheti a talaj pH-ját. 

Ezek a folyamatok összetettek, és a talaj tulajdonságai, a klíma, valamint a növények és mikroorganizmusok jelenléte mind hozzájárulnak a talaj pH-jának kialakulásához. 

Az ammónium-oxidáló és nitrit-oxidáló baktériumok részvétele a talajban az ammónium átalakításában nitráttá savas környezet kialakulásával járhat. Ez elősegítheti a növények számára fontos tápanyagok jobb felvételét és növekedését. Az ilyen talajsavanyítás különösen hasznos lehet olyan növényeknek, amelyek savanyú talajban fejlődnek a legjobban. 

További érdekességek a savanyú talajról:

Figyelem és gondoskodás is szükséges a savanyú talajokat igénylő növények neveléséhez

Greenman Agro mikrobái a növénytermesztésben 

A készítményben 16 mikroba faj található minimum 106-108 /ml élőcsíra számban. Ezek a természetben is előforduló mikroorganizmusok közösséget alkotva élnek és szaporodnak a flakonban lévő folyadékban. A termék hatékonyságát és stabilitását az egymást támogató mikróbák aktív közössége biztosítja. Hatósági laborvizsgálatok igazolták, hogy megfelelő tárolás mellett 2,5 évet meghaladóan sem csökken ez az aktív mikróba létszám. Éppen ezért különleges ez a keverék, mivel az egyes fajok jellemzőin és működésén túl, a mikroba közösség az együttműködésből fakadóan számos olyan tulajdonsággal bír, amit csak együttműködve tudnak kifejteni. 

A Greenman Agro mikrobiológiai készítmény egy egyedülálló, minden kultúrnövényhez alkalmazható speciális probiotikus termésnövelő készítmény, amely javítja a talaj minőségét, növeli a talajélet aktivitását, támogatja a humuszképződést és rendszeresen alkalmazva megerősíti a növény immunrendszerét, mely által az ellenállóbbá válik a különféle környezeti hatásokkal szemben. 

Tudj meg többet készítményeinkről:

Vélemény, hozzászólás?