Muslica ellen - Pogrebnoj-Alexandroff, CC BY 3.0 , via Wikimedia Commons
blog

Muslicák ellen – Természetes módszerek házilag

Számos egyszerű módszer létezik arra, hogy megszabadulhass a muslicáktól, de a legjobb, ha természetes megoldásokkal próbálkozol. Erre hoztunk ötleteket!

 

Miért jelennek meg a muslicák?

Megkeresik az érett gyümölcsöt és zöldséget – valamint más rothadó anyagokat, például a szemetet –, ahol lerakhatják a petéiket. Szapora állatok, ezért nehéz őket távol tartani, ha egyszer elszaporodnak. A legjobb ha megelőzöd: ne hagyd elől a rothadó ételeket a konyhában, akkor nem is fogja semmi odavonzani őket.

Muslica ellen - Pogrebnoj-Alexandroff, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Kezdd a konyha alapos megtisztításával

A muslicáktól való megszabadulás első lépése az, hogy távolíts el minden érett vagy rothadt ételt, mely érdekelte az ide látogatókat. A szemetet cseréld, amilyen gyakran csak tudod és a szemetest rendszeresen mosd át! A pultot töröld át alaposan természetes tisztítószerrel!

 

Almaecet

Ha még ezután sem tűnnek el, akkor az egyik leghatékonyabb csapda ellenük az almaecet. Egy kis tálba önts egy keveset és keverj hozzá néhány csepp természetes mosogatószert. (Az almaecet jobban vonzza őket, mint a fehér ecet, mert illata hasonlít az erjedő gyümölcshöz.) Egy kissé felmelegítheted, ezzel intenzívebb lesz az illata. Helyezd olyan helyre, ahol sok muslica tanyázik. A mosogatószer azért kell, mert csökkenti a folyadék felületi feszültségét. Ebben az esetben az ecetét és így könnyebben belefulladnak a pórul járt muslicák.

 

Palackozás

Népszerű csapda, hogy palackba, befőttes üvegbe zárjuk őket. Lényeg, hogy ebbe is kell tenned valamit, ami odavonzza őket. Ez lehet erjedő gyümölcs, rothadó zöldség. Fedd le az üveg száját celofánnal, apró lyukakat szúrj rá. A rovarok bemásznak, de kijönni már nem tudnak.

 

Muslica a virágföldben? – Tőzeglégy

Ebben az esetben nem muslicáról, hanem tőzeglégyről beszélhetünk. Ha körbelengik szobanövényed az apró muslicaszerű tőzeglegyek, érdemes tőlük megszabadulni. Általában a penészgombák által már megtámadott növényi maradványokat pusztítják, ezért is kedvelik a párás levegőt. Ahhoz, hogy ne érezzék jól magukat, fontos, hogy megerősítsük növényeinket és ne engedjük, hogy penészgombák lepjék el őket.

Mire jó a Greenman Floralia?

  • Elősegíti a virágzást
  • Megerősíti a növény immunrendszerét a jótékony baktériumok segítségével
  • Biztosítja a levelek mélyzöld színét
  • Feljavítja a talaj minőségét
  • Folyamatos tápanyagot biztosít
  • Megerősíti a virág gyökerét és hajtásait

Épp ezért a Greenman Floralia hatásos lehet a tőzegléggyel szemben is.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?