blog

A kutyák is lehetnek tehetségesek – ráadásul nem is akárhogy!

Gondolkoztál már azon, hány szót tudhat a legjobb barátod? Egy csapat kutató nemrég rávilágított, igenis az ebek is rendelkezhetnek különös tehetséggel.

Egy új tanulmány megállapította, egy hét alatt mintegy 12 játék nevét képesek megtanulni a legnagyobb koponya ebek, sőt, hónapokkal később is emlékeznek rájuk. A kutatáshoz nem véletlenül választották ki a négylábúakat, előtte mintegy két évig világszerte keresték a leggyorsabban tanuló egyedeket.

Ahhoz, hogy rátaláljanak ezekre a különleges képességű állatokra, online felhívást hoztak létre, melyben olyan gazdák jelentkezését várták, akik úgy gondolták, különleges adottságúak a négylábúik. A jelentkezők részére eljuttattak két doboz játékot. Az első dobozban hat játék volt, és a tulajdonosokat megkérték, hogy egy hét alatt tanítsák meg kutyáiknak a játékok nevét. Minden kutya ugyanazokat a játékokat kapta, és a neveket véletlenszerűen választották ki. (A nevek egyike sem hasonlított a kutyák más játékaihoz.) A hetedik napon élőben tesztelték az eredményt úgy, hogy a tulajdonos a játékoktól külön szobában volt, így a kutya, mikor kérésre elment a játékért, gazdája reakciója alapján nem tudta kiválasztani a játékot. (Okos Hans-effektus) Aztán a kutyatulajdonosok ugyanezt tették a második dobozzal. Ebben egy tucat játék volt, és a tulajdonosoknak ismét egy hetük volt, hogy megtanítsák kutyáiknak a játékok nevét.

A vizsálatban arra is kíváncsiak voltak, emlékeznek-e a kutyák arra, mit tanultak. 1 hónap múlva tesztelték őket hat játékkal: 5 kutya sikeresen felismerte mind a hat játékot és csak egy kutya volt, aki “mindössze” hármat. Ezután két hónap múlva másik hat játékkal tesztelték a kutyákat, három kutya mind a hat játékot felismerte, egy eb pedig ötöt.

„Arra jutottunk, hogy bár a legtöbb kutya könnyen megtanulja a szavakat olyan tevékenységekhez társítani, mint például az „ ül ”vagy „le ”, de csak nagyon kevés kutya képes megtanulni a tárgyak nevét, pláne így, ilyen gyorsan és még emlékezzenek is rá 2 hónap múlva is akár. Ehhez tehetség kell.” – mondta Shany Dror, vezető kutató.

A legtehetségesebb fajtának egyébként a border collie bizonyult, de a kutatók nem állítják egyértelműen, hogy ez tehetségesebb lenne a többi kutyafajtánál. “Ez a kutya egy olyan terelő fajta, mely az emberrel való együttműködésre termett, de fontos észben tartanunk, hogy azok között a kutyák között is volt 18 border collie, melyeknél semmiféle bizonyítékot nem tapasztaltunk arra, hogy megtanulták volna a játékok neveit.”

Vélemény, hozzászólás?