blog

A pókoknak csak a marketingje rossz, kertednek viszont kifejezetten hasznosak!

A pók nem örvend túlzott népszerűségnek az emberek körében, pedig nekik is megvan a maguk helye a természetben – például segít megvédeni a kertedet a kártevőktől!

A pókok azokkal a rovarokkal táplálkoznak, melyek pusztítják a kertben lévő növényeid és zöldségeid, csökkentve a terméshozamot és kisebb-nagyobb lyukakat rágva a levelekbe. Kevésbé ismert tény, de egyébként a pókok több rovart esznek mint bármely más élőlény, pl. madarak, denevérek vagy épp a hangyák. A kertészek számára ez azt jelenti, hogy ahelyett, hogy mindenféle káros vegyszerrel megszabadulnánk tőlük, hagyjuk, hogy végezzék a dolgukat és segítsenek nekünk a kert védelmében. Adunk pár tippet, hogyan!

  • A pók is szereti a védett helyeket. Mérettől függően eső, napfény, vagy erősebb széljárás sem kedvez nekik. A kertben a vonzó élőhely kialakításának egyik módja egy laza talajtakaró réteg, például fűnyesedék és/vagy elhullott leveleknek az elszórása a növénysorok közé. (Ez gyakorlatilag mulcsolásnak is minősülhet, ami nemcsak a pókok közelben tartásához hasznos számodra!)
  • Tudatos gyomkezeléssel is segítheted, hogy jól érezzék magukat, a zöldségeid mellett és között növő egy-egy gyomot megtartva, de persze folyamatosan karbantartva, hogy ne szorítsa ki zöldségeid.

Vélemény, hozzászólás?