Egyéb kategória

Komoly egészségügyi kockázatot jelent, ha nem óvjuk meg a fecskéket!

Az elmúlt két évtizedben megfeleződött a hazai fecskeállomány, javulás nem mutatkozik azóta sem. Pedig a fecskék az emberek és kedvenceik, haszonállatok egészségének védelme szempontjából is fontos szereplők. Épp ezért a Magyar Madártani Egyesület ismét felhívta a figyelmet arra, mit tehetünk a tavaszi fecskevédelmi időszak alatt!

Miért lesz súlyos probléma, ha eltűnnek a fecskék?

A fecske remek természetes védelmet nyújt az ember számára – még ha nem is vesszük észre. Számos kártevő rovar és szúnyogfaj számára remek eledel, ahogy viszont számuk lecsökken, úgy nő ezeknek az egészségünkre veszélyes kártevőknek a száma. Még égetőbb probléma, hogy a klímaváltozás hatására újabb és újabb fajok jelennek meg itthon is, melyek számos, eddig ismeretlen kórokozót hordoznak.

Az egyesület mérése szerint pl. 1 fecske legalább 1 kg rovart fogyaszt el – csak a költési időszakban!

Miért tűnnek el?

Számos okra vezethető vissza, de ide tartozik többek között a mezőgazdaság, környezetre káros, szabályozatlan terjeszkedésének köszönhetően fészkelőhelyeik eltűnése, valamint a klímaváltozás is. Mindemellett még mindig elszomorítóan sokan vannak azok, akik lakóhelyüknél leverik a fecskefészkeket. (A madarak akár évekig is használnak egy fészket, egész évben tilos a leverésük!)

Érte tegyél, ne ellene!

  • Az önkormányzatoknak, de egyéni szinten is, akár neked is, az a legfontosabb feladatot ezzel kapcsolatban, hogy a már meglévő, aktívan használt fészkeket megóvjuk.
  • Amennyiben műfészkek kihelyezésével próbálkozunk, vegyük figyelembe, hogy ezek olyan területen a leghatékonyabbak, ahol már létezik természetes fészek is.
  • Amennyiben olyan helyre fészkelnek, ahol kellemetlen számodra az ürülékük, létezik ennek orvoslására fecskepelenkát!

Vélemény, hozzászólás?