A termésnövelő anyagok – az EK műtrágyák kivételével – engedélyköteles terméknek minősülnek. Forgalomba hozatalukhoz a 36/2006 FVM rendeletben előírt adatok benyújtásával megszerezhető engedély szükséges. A benyújtandó adatok követelményrendszere a termésnövelő anyag típusától (pl. komposzt, növénykondicionáló anyag, talajjavító anyag stb.) függően eltérő. 

Jelenleg is érvényes NÉBIH által kiadott engedélyokiratokkal rendelkezik a Greenman Agro és Greenman Floralia

Engedélyokiratok száma: 6300/724-2/2019., melynek érvényessége 2029. június 11., tehát a termék hivatalosan és jogszerűen forgalomban van, forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik, mindenben megfelelnek az előírásoknak. 

Megtalálhatók a NÉBIH hivatalos oldalán: 

https://portal.nebih.gov.hu/engedelyezett-termesnovelo-anyagok 

Továbbá a Biokontroll által összeállított ökológiai gazdálkodásban alkalmazható készítmények listáján is szerepel:  

https://www.biokontroll.hu/ellenorzes-es-tanusitas/felhasznalhato-keszitmenyek/tragyazo-talajjavito-es-noveny-talajkondicionalo-keszitmenyek/g-gy-betus-keszitmenyek/ 

 

2016. március 5-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Pécsi Talajbiológiai Laboratóriuma megállapította, hogy a Greenman Agro mikrobiológiai készítmény az engedélyokiratban előírt minőségi feltételekhez képest a laboratórium által mért összes élő csíraszám és gombaszám nagyságrendekkel kevesebb. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a készítmény forgalomba hozatalát azonnali hatállyal megtiltotta.

A hivatalos egyeztetés során kiderült, hogy a laboratóriumi vizsgálat során a vizsgálati módszer nem volt megfelelő, ennek következtében azóta új módszerrel vizsgálják a termékeket, mely során A Greenman Agro és Greenman Floralia is 2029-ig érvényes engedélyt kaptak. 

A termékek biztonságosak, megfelelő minőségű és magyar gyártásúak, nem csak érvényes hatósági engedéllyel, hanem ökológiai gazdálkodásban is hivatalosan alkalmazható mikrobiológiai készítmények. 

A megvizsgált két kereskedelmi nevű mikrobiológiai termésnövelő készítmény leírása szerint javítja a talaj minőségi állapotát, növeli a talajélet aktivitását, helyreállítja annak mikroflóráját. Fokozza a fotoszintetizációs folyamatokat, erőteljesebb lesz a csírázóképesség, elősegíti a gyökér- és hajtásképzést. Egyenletes terméskötődést és érést, valamint kiegyenlített, nagyobb termésmennyiséget biztosít. 

Vásárlói vélemények