blog

Allergiás vagy? Ezeket a növényeket kerüld a kertedben nyáron!

Az allergiások számára jellemzően leginkább tavasszal jön el az év tüsszögős időszaka, de sajnos sokan nyáron is számolnak vele, hiszen van azért jó pár növény, melynek virágpora ilyenkor szóródik szét a levegőben. Melyeket kerüld kertedben, ha allergiától szenvedsz?

Érdekesség, hogy az allergiát okozó növények zöme egyébként nem is kertünkben él: mezőkön, szántókon, erdőkben és elhanyagolt területeken bújnak elő. Közismert a parlagfű és a perje, de kevésbé sokat hangoztatott pl. a nagy útifű, a disznóparéj, mezei sóska vagy épp a lórom is. Fák esetében a juhar-, tölgy- és eperfa, de még a népszerű szilfa is okozhat allergiás reakciót.

Viszont ez nem azt jelenti, hogy nem fordulhatnak elő kertedben irritációt okozó növények! Sokaknak akad problémája pl. az aranyesővel, levendulával, kamillával, százszorszéppel, lilaakáccal, borókával, hortenziával vagy épp a krizantémmal. Sőt! Nem is feltétlenül kell, hogy virágot hozzanak, a csillagpázsit, sás, csenkesz díszfüvek is képesek hasonló reakciót kiváltani. 

Tipp: Ha extrém allergiától szenvedsz, kertészkedéshez érdemes maszkot húznod, majd alaposan lezuhanyoznod, így a hajadba/bőrödre ragadt láthatatlan porszemektől is megszabadulsz! Legkisebb eséllyel egyébként a hajnali/délelőtti órákban vált ki irritációt, a virágpor mennyisége a levegőben általában ekkor a legalacsonyabb.

Te szenvedsz allergiától? Hogyan oldod meg kertészként?

 

 

Vélemény, hozzászólás?