Egyéb kategória

A „természet és természetesség ereje”

Ebben a cikkben szólnék arról, hogy valójában mi az a technológia, amit a Greenman alkalmaz, miért és hogyan kapcsolódik hozzá a környezettudatos jelző.

Nemrég visszatértem eredeti hivatásomhoz, a környezettudattalan középiskolások tudatossá térítéséhez (t.i. biológia tanár), de környezettudatos pályafutásom egyik main line-ja jelentős ideig a Greenman volt. (Most meg online vagyok.) Még aktív Greenmanesként magam kapkodtam a telefonokat és kerültem fültől-fülbe (gondolom így mondják, amikor telefonon keresztül kerülsz szemtől-szembe valakivel) az érdeklődőkkel, akik kisebb nagyobb tájékozottságról tanúbizonyságot téve kérdezősködtek az általuk kiszemelt szer után, többször szembesültem azzal az anomáliával, hogy laikusként egy laikusnak magyarázzak valamit. Nem szeretném, ha azt gondolnátok, hogy a tökéletes „vak vezet világtalant” szituáció állt volna elő, mert végzett biológia tanárként, ha nem is teljes mélységében, de értettem, hogy miről van szó.

Ha kezetekbe vesztek egy-egy terméket (ehhez persze nem árt, ha van Greenman termék a kezetek ügyében!), az összetevőknél a következőket olvashatjátok: „élő,  multimikrobiális készítmény”, vagy ” azt, hogy „probiotikus kultúrák”. Ijesztő? Érthetetlen?

Nem bíztam semmit a véletlenre, gyors körkérdést tettem fel egy százvalahány látogatót számláló online csoportban ezek jelentésével kapcsolatban és nem mondom, hogy meglepő eredményt kaptam. a legtöbben átsiklottak a dolog fölött, vagy mert nem mond nekik semmit, vagy mert nem érdekli őket. Azért kaptam néhány választ, hogy pl.: ezek a természetessel kapcsolatba hozhatók, hogy többféle mikroorganizmust tartalmaznak és hogy fontos szerepük van az emberi emésztésben. Belőlük állítom fel a tudatos halmazt.

Gondolom nem mondok újat azzal, hogy a természetben a mikroorganizmusok mindenhol nagy számban találhatóak meg. Általában egysejtű élőlényekről, baktériumokról, gombákról van szó. Ezeknek az apró élőlényeknek egyes fajai annyira ellenállóak, hogy akár hőforrásokban, vagy nukleáris hulladékok környékén is életképesek, jelen vannak azonban a talajban, vízben, a levegőben és jelen vannak az élő, többsejtű szervezetekben is. A legtöbb mikroorganizmus semleges a mi jólétünk szempontjából, sok azonban kifejezetten hasznos és használt is. Természetesen vannak káros, fertőző, úgy nevezett patogén mikróbák is.

Hasznosak közé tartozik az összes olyan, ami a szerves anyagok lebontásában és körforgásában úgy vesz részt, hogy a bomlás eredménye a többi élőlény számára értékes anyag, vagy bizonyos szerves anyagok felépítéséhez szükséges elemet köt meg. (Ne felejtsük, magunk is egy nagy szerves anyag csomag vagyunk.)

Természetesen a hasznos és káros mikróbák nem elszigetelten, külön-külön csoportokat, vagy ún. tenyészeteket alkotva állnak egymással szemben, mint megannyi miniatűr hadsereg és éppen az győz, aki erőfölényét érvényesíteni tudja, aztán szabadon áldoz és garázdálkodik a rombolás vagy az építés oltárán… Ezek a mikroorganizmusok mind együttesen találhatóak meg a természetes környezetekben, egy olyan egyensúlyban, ahol a jótékony, hasznos munkát végzők jelenlétükkel meg tudják fékezni a károsakat.

Erre a megfigyelésre alapozták azokat a kutatásokat és majd fejlesztéseket, amelyek során elkülönítették az élőlények és az ember számára kiemelkedően fontos jelenléttel bíró fajokat. Vannak köztük természetes élőhelyüket tekintve talajlakók, vannak vízben és növények felületén megtalálható fajok is és olyan fajok, amelyek az ember tápcsatornájában vagy bőrén vannak jelen, pl. tejsav baktériumok, élesztő gombák, hogy segítsék az emésztési folyamatokat és támogassák az immunrendszert. Ez utóbbiak a sokat emlegetett probiotikus baktériumok (a probiotikust fordíthatjuk úgy, az életért valók). A lényeg pedig az, hogy ezeket a fajokat sikerült egy olyan multimikrobiális (vagyis több féle mikróbát tartalmazó) törzskultúrává (mikróba közösséggé) szelidíteni, ami az összes termékünk alapját képezi. Felhasználásától függően, hogy a növényeinket védik, kiskertünk talajának termékenységét támogatják, újonnan telepített gyepünket erősítik, házi kedvencünk ápolását segítik, vagy a magunk egészségét védik, benne vannak azok a mikroorganizmusok, amelyek mindig is körülöttünk voltak és lesznek, így viszont célzottan minket szolgálnak.

Ti, akik már használjátok a termékeinket és találkoztatok ezek hatásaival, vagytok a tudatos halmazon belüli kisebb, környezettudatos halmaz részei.

Remélem, így kevésbé ijesztőek és érthetetlenek a hangzatos jelzők és tágul majd a kis halmaz.

A mai kér(d)és: gondoljátok át, milyen területen álltok közel a környezettudatos magatartáshoz!

Vélemény, hozzászólás?