CHYLICE GAZDASÁG – Greenman Probiotikumok A GYAKORLATBAN

Újabb év (2010) eredményei a Greenman Probiotikus Technológiával.

Jan Marczakiewicz – RZD SGGW Chylice k/Jaktorowa (Grodzisk Mazowiecki) gazdaság

A Greenman Probiotikus Technológia alkalmazása állandósult az RZD CHYLICE gazdaság mezőgazdasági termelésében, a burgonya és gyümölcs feldolgozás során keletkezett hulladék fermentációjában, valamint a tavak tisztításában. A Greenman Probiotikus technológia újabb egy éves használata kimutatható eredményeket hozott. Évről évre javul a talaj vízgazdálkodási tulajdonsága, ami a tavalyi száraz évben különösen látható volt.

A másik jelentős tényező, melynek köszönhetően a növények átvészelték a szárazságot, a Greenman készítmények használatából származó sokkal nagyobb gyökér és hajszálgyökér mennyiség. 30 tonna/ha mennyiségű Hermes fajtájú burgonya kereskedelmi termés, V. osztályú talajon, eső nélkül, ennyire száraz időben, alacsony trágyázás mellett (N-107, P-35, K-70; 212 NPK/ha) csak az EM-A használatának köszönhetően volt lehetséges, sorban a harmadik évben (korai termés – Hermes fajtájú burgonya, 25 t kereskedelmi termés). Az EM évenkénti rendszeres használata korlátozza a monokultúrában történő termesztés, vagy a nem megfelelő vetésforgó alkalmazás melletti termesztés negatív hatásait.

A növényvédelem költségeit csökkentő harmadik tényező, a profilaktikusan alkalmazott fungicidek Greenman készítmények általi helyettesítése volt (ebben az esetben minden második fungicid kezelést helyettesítettek Greenman készítményekkel). Korai burgonya esetén két ültetvényen a gombás betegségek előli védelmet csak Greenman készítmények alkalmazásával oldották meg. Összeszámolva a trágyákon és növényvédő szereken keletkezett megtakarításokat, valamint a jó paraméterekkel rendelkező kereskedelmi termésben keletkezett többletet, levonva a Greenman készítmények használati költségeit, az 1h-ra számított nyereség ültetvénytől és fajtától függően 1000,00 zł és 1800,00 zł között alakult. Megéri figyelembe venni. (1zł ~ 70 Ft).

A répa termesztés terén még jobb eredményeket sikerült elérni. A látható különbséget már a répa kikelésénél meg lehetett figyelni, a répa egy részét kb. 30 perccel a vetés előtt Greenman probiotikus oldatban áztatták, másik részét áztatás nélkül vetették el. Az előbbi gyorsabban és egyenletesebben kelt ki, három héttel a kikelés után levelei kb. 2-3 cm-rel magasabbak voltak, mint az áztatás nélküli répánál. A háromszoros, 20l/ha adagolású Greenman probiotikus kezelés a vegetáció idején egy kezelésre korlátozta a répalégy és gombás betegségek (lisztbogár, alternaria) elleni védelmet. A legjobb minőségű, 50 t/ha mennyiségű termés, ennyire száraz évben, alacsony trágyázási és növényvédelmi költségek mellett 1800 zł/ha összeggel növelte a nyereséget.

Nagyon pozitívan reagál a Greenman készítményekre a zöldbab. A vetés előtt Greenman probiotikus oldatban áztatott növény egyenletesen kelt ki. A 20l/ha mennyiségben, 10 nappal a vetés előtt alkalmazott és a talajjal összekevert Greenman készítmény, valamint a vegetáció ideje alatt, virágzás előtt és a hüvelykötés fázisában 10 l/ha adagban kétszer alkalmazott Greenman készítmény, nagyobb mennyiségű fejlett és egészséges hüvelytermést eredményezett.

A Greenman készítmények használata más hozzáállást igényel a növények gyomosodás elleni védelme terén. Figyelemmel kell lenni a Greenman készítmények és a herbicidek alkalmazásának idejére, mivel mindkét tevékenység csökkenti az eredményességet, ha röviddel egymás után használják őket. A Greenman készítmény dezaktiválja, vagy akár ki is iktatja a herbicidek hatását, ha az adott herbicid használata után rövid időn belül alkalmazzák. Továbbá a Greenman készítmény nem csak a termesztett növényeket, hanem a sűrűn növő gazokat is stimulálja. A Greenman készítmények használata utáni fontos jelenség a rothadási folyamatok megváltozása, melyek a termesztett növények betegségeinek és károkozóinak kialakulásának forrása, a fermentáció, antioxidáció és regeneráció, tehát az egészséges vegetáció folyamatában. Ezért a Greenman készítményekkel kezelt aratás utáni maradékok nem lesznek tovább patogének kialakulásának forrásai, hanem a Greenman probiotikus mikroorganizmusok táplálékául szolgálnak, melyek komplementer tápanyagokká változtatják őket a növények számára. Különösen látható ez a monokultúrában termesztett magkukorica esetében. A kukorica gyökerének és szalmájának nagy tömege mikroorganizmusokban szegény talaj mellett, ahelyett, hogy a talaj termékenységének növelésének és humusz tartalmának forrása lenne, inkább betegségokozó patogének fejlődésének forrása. Ezt a folyamatot vissza lehet fordítani Greenman készítmények használatával, a kukorica aratása után és földdel való összekeverésével tárcsás eke vagy eke segítségével. 60 l/ha mennyiségű Greenman készítmény használata után a következő években a kukorica aratása után a trágya kezdeti adagjának használatával a vetéssel együtt, a kukoricamag termései évről évre nőnek, a talaj pedig termékenyebbé és gazdagabbá válik, amit Greenman készítmények nélküli termesztésnél nem lehet megfigyelni.

Pfeiffer professzor által, Kaliforniában nehéz talajon elvégzett laboratóriumi kísérlet, melyben az NPK felszabadításának idejét mikroorganizmusok használata után az alábbi táblázat mutatja be:

Egyes minták közötti időeltérés Nitrogén Foszfor Kálium
összetétel növekedése összetétel növekedése összetétel növekedése
Kezdeti érték 64 30 500
1. hét után 96 50% 60 100% 500 0%
2. hét után 192 200% 80 166% 700 40%
4,5. hét után 320 400% 160 433% 900 80%
6 hét után 384 500% 280 833% 1800 260%

A kísérlet eredményei nagyon bíztatóak és választ adnak arra a kérdésre, hogy miért nő a termés a Greenman készítmény – mely nem trágya – alkalmazása után. A Greenman probiotikumok mennyiségének növekedésével a talajban, a pozitív hatása is egyre intenzívebbé válik. Többszörösen növekszik a szintetizáló mikroorganizmusok, nitrifikáló baktériumok és szimbiotikus gombák hatása. A „Mykorizisnek” (gombák és gyökerek szimbiózisának) köszönhetően a növények kb. 90%-kal több nitrogént (N), 75%-kal több káliumot (K) és 200%-kal több foszfort (P) vesznek fel, mint a gomba-társtól megfosztott növények. A szimbiotikus gombák antibiotikumként hatnak és védik a növények gyökereit a gombás betegségeket keltő patogénektől. Prof. Higa sokéves intenzív kutatás után megállapította, hogy a jótékony hatású mikroorganizmusoknak köszönhetően minden típusú talaj jó, gazdag termést hozó talajjá változhat.

A talaj termékenységének javulásának példája a RZD SGGW Chylice, ahol nagyrészt nem talajjavított, IV., V., VI. osztályú, kevésbé gazdag talajon gazdálkodnak. Néhány év Greenman készítmény használat után a kapott termés egyre biztosabb és egyre jobb minőségi paraméterekkel rendelkezik.

Meg vagyok győződve, hogy a mezőgazdaság, valamint a mezőgazdasági termelők fejlődése nem az egyre nagyobb műtrágya adagok és a növényvédő szerek egyre gyakoribb használatára, hanem a talaj humusz tartalmának növelésére fognak irányulni, ezzel az effektív mikroflóra táptalajának fejlődésének javítására is, mely a stabil termés garanciája, a változó, gyakran előnytelen időjárási viszonyok ellenére is.