Cikk pdf formátumban megtekinthető ezen a linken: Comune di Campo Tures

 

EMBIO Kft.      …a természet tesz csodát!
Althing 41. u., 39031 Brunico (BZ) tel. 0474-530222fax.: 0474-537094 web: www.embio.it info@embio.it

Campo Tures (BZ) község

Campo Tures község ügyvivői már régóta kerestek egy hatásos biológia eszközt, amely megakadályozza a komposztáló belsejéből áradó szagok külvilágba kerülését. Ez azért is fontos volt, mert a komposztáló közvetlen közelében található mind a sportpálya, mind a község uszodája. A problémát Willy Tinkhauser úr az EM technológia kidolgozója közbenjárásával valamint Walter Weger úr környezetvédelmi tanácsos segítségével oldották meg.

Együtt fejlesztették ki és kivitelezték a szerves hulladék komposztálására vonatkozó kezelési tervet az EM segítségével 2002 novemberében. A város polgárai által végzett szelektív hulladékgyűjtés jelentős előnyökkel és nyereséggel jár. A szerves hulladékot a raktározás kezdetétől a fermentációig (erjesztésig) kezelik. Ezek után kapjuk az úgynevezett „BOKASHI”-t. Az erjesztett szerves hulladék magas minőségű szerves trágyává alakul át. A város polgárai az EMával kezelt nedves szerves hulladékot a komposztáló belsejébe helyezik és ezzel egyidejűleg juthatnak hozzá a magas minőségű komposztanyaghoz a zöldséges kiskertek számára, amelyet az EMa ugyanebben a központban állít elő háztartási mennyiségben. A község locsolja az összes közterületet, valamint a közföldek trágyázását is elvégzi. Jelenleg minden héten 470 lakos látogatja átlagosan az újrahasznosító üzemet. A szerves hulladék 80%-a szállodákból érkezik és a maradék pedig a háztartásokból.

Napjainkban Campo Tures községe az EM technológia minden rendszerét alkalmazza és tanfolyamokat szorgalmaz az iskolákban a gyerekek számára, azért hogy megtanuljanak együtt élni az egészséges környezettel és megőrizzék azt a következő generációk számára.

Komposztálás

A létesítmény működése:

  1. A lakosság által átadott hulladékot megfelelő helyen tárolják, amelyet előzőleg fatörmelékkel daráltak össze a megfelelő nedvesség elérése érdekében.
  2. Néhány nap múlva mindezt átszállítják egy másik helyre és egy nagyobb kupacot képeznek.
  3. A porlasztógép a hulladéktömeg egész felületét lekezeli EMa oldattal.
  4. A hulladéktömegre fokozatosan más anyagot szállítanak és rendszeres gyakorisággal kezelik EMa oldattal. Télen ez gyakrabban fordul elő az alacsony hőmérséklet miatt. Nyáron a kezelés gyakorisága 40%-kal csökken.
  5. A hulladéktömeget minden kezelés alkalmával megforgatják, hogy a nedvesség minden részét egyenletesen átjárja.
  6. Az erjesztési folyamat végén az anyagot más helyen tárolják és rendelkezésre áll száraz talajjavító humuszként való felhasználásra.

Uszoda

A fürdővendégek nagy száma miatt a vízminőség érezhetően romlott és ezen a ponton rendszeresen be kellett zárni a fürdőközpontot megtiltva a fürdőzést. A problémát úgy oldották meg, hogy ősszel a fürdőszezon végén 200 liter EMa oldatot engedtek a vízbe. Télen az uszodát leengedték és kitakarították. Tavasszal amikor a medencét újratöltötték jelentős javulás volt tapasztalható. Az EMával összefüggésben több ponton EM-X kerámia csöveket helyeztek a rendszerbe. A szezon alatt több rendszeres ellenőrzés eredménye bizonyítja a víz kitűnő minőségét. A 2003-as fürdőszezont egyszer sem kellett megszakítani, még a nagy fürdővendéglétszám ellenére sem és ez volt a leghosszabb fürdőszezon mind között.