Greenman Pond adagolása és használata

Bizonyára sokan már éve óta ismerik és használják is a Greenman POND természetes tóápoló és algásodást szabályozó  készítményt, azonban merülhetnek fel olyan kérdések, amelyeket legjobb szakértőinktől megkérdezni.

Tóápoló termékcsaládunk idén egy új taggal bővült, a Greenman PONDSTONE készítménnyel, melynek használatával kapcsolatban biztosan tudunk pár tippet adni.

Azok számára akik pedig most ismerkednek ezekkel a nagyszerű termékekkel, álljon itt néhány alapvető információ is.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Nem rég készített tóba halak kerültek. És rá pár napra elkezdett algásodni a víz. Mi a legjobb teendő?

Greenman Pond használata. Lehetséges, hogy az új tóban nincs elég növény, ilyenkor növényeket kell telepíteni. Továbbá hasznos lehet az árnyékolás ( pl. gyékényfonattal ) és a kiöntözés valamint a friss víz pótlás is elengedhetetlen.

A javasolt mennyiség sokszorosát tettük a tóba. Mit kellene még tenni, hogy tiszta legyen a tó? (Aranyhalak, és növények is vannak a tóban.)

A Greenman POND használata mellett elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű növény telepítése a tóba.

Ki kell-e kapcsolni az UV lámpát?

Az UV lámpa kikapcsolása javasolt. Ugyanakkor ha naponta öntözik Greenman Ponddal, akkor a lámpa mehet folyamatosan.

Szükséges-e csobogó? Kell-e valamilyen vízmozgás?

Javítja a Greenman Pond hatékonyságát, de nem létszükséglet, hogy legyen csobogó a tóban. Azonban ha már telepítésre került a csobogó a szűrőket mindenképpen célszerű kivenni és úgy működtetni.

Mivel etessük a halakat? Mennyi hal legyen egy 10 m3-es tóban?

A hal mennyiség függ a tó „beállottságától”, mennyi növény van benne. Legjobb elkerülni az etetést. 5-6 aranyhal elegendő mennyiség, úgyis fognak szaporodni. Ha külön nem takarmányozzuk őket, beáll magától az optimális létszám.

Hogyan érdemes vízi növényeket választani?

A tó jellegétől függően, a sekély és mély részek arányától függően. Ebben tanácsot adnak a forgalmazók. Mindenképpen érdemes olyanokat is telepíteni, amelyek árnyékolják a vizet. Hínárfélékkel óvatosan, mert könnyen túlszaporodnak. A parti sávba minél többet kell telepíteni, amelyek gyökerükkel a tóból táplálkoznak, víz feletti részeik pedig ősszel könnyel eltávolíthatók.

Mi az optimális vízhőmérséklet tartománya a Greenman Pondnak? És a PondStone-nak?

Optimális hőmérsékleti tartomány nincs, azonban csak 5 fok feletti tóvíz esetén kezdjük el használni mindkét terméket.

Miért algásodik márciusban a tavam? Mit tegyek?

Mert melegszik a víz és több a napsütés, továbbá, a felsőbbrendű növények még nem tértek magukhoz. Ha tudunk beszerezni élő vízibolhát, az csodát tesz, egyébként bizonyos fokig a Greenman Pond s használata és az árnyékolás segíthet.

Télen befagyott a tó, miért pusztulnak tavasszal a halak?

Valószínűleg az iszap rothadása miatt. A képződő kénhidrogén nem tudott eltávozni és ez okozza az elhullást.

Sötét a víz színe, nem lehet lelátni az aljára. Mi okozza ezt?

Sok falevél esetén, sok lebegő szervesanyag, vagy olykor barnamoszatok szaporodnak fel. Önmagában ez nem feltétlenül probléma. Sőt az ilyen víz kevésbé fog bezöldülni, ami nagyobb gond. Greenman Pond használata segít.

A Greenman Pond káros a halakra, növényekre?

Nem, sem a háziállatokra, sem a tóban fürdőzőkre. Kutya, cica, madarak is ihatnak a kezelt vízből, nem lesz bajuk tőle.

Hogyan működik a Greenman PondStone? Hogyan lehet újra használni és mikor?

Segíti a Greenman Pond mikróbáit, az iszap közelébe juttatni, mivel életteret biztosít számukra. Újra aktiváláskor fontos, hogy tiszta vízben mossuk át, majd ismét áztassuk be Greenman Pondba egy napig és ezután helyezzük vissza a tóba.   Ezt kéthetente/havonta megismételhetjük. Az áztatáshoz felhasznált Greenman Pond-ot se dobjuk ki, ezt ugyanúgy felhasználhatjuk a tóhoz.

Hetente kevesebbet, vagy 3-4 hetente többet tegyek a tóba a Greenman Pondból?

Hetente kevesebbet. Hirtelen nagy dózisok meglepetést okozhatnak, például nagy iszapdarabok úszhatnak fel, ami ugyan ártalmatlan, de ijesztő lehet.

Mi a teendő ősszel a növényekkel?

A zöld részeket lehetőség szerint távolítsuk el, hogy ne haljanak el a fagyokkal és ne kerüljenek az iszapba.

Hogyan tudom csökkenteni az iszapot anélkül, hogy leengedném a tavamat?

A szerves lágyiszapot bontja a Greenman Pond, különösen a Greenman PondStone. Rendszeres kezeléssel minimális szinten és főleg rothadás mentesen tartható.

Ha nincs növényem, akkor is működik a Greenman Pond?

Valamilyen szinten működik, de nem fogjuk megoldani az algásodás kérdését növények nélkül. Esetleg, ha folyamatosan kiöntözzük a vizet és frissel pótoljuk. De a növény nélküli tó nem tó.

Dr. Hidas András mezőgazdasági tudományok doktora, kandidátus, a Greenman Pond és Pondstone adagolásáról, használatáról:

Greenman probiotikus készítmények megrendelése