Madagaszkári pálma
blog

Madagaszkári pálma

A madagaszkári pálma (Pachypodium lamerei) különleges és egzotikus megjelenése miatt népszerű beltéri növény a mi éghajlatunkon. Eredetileg Afrikában őshonos és gyakran kaktusznak nézik tüskés szára miatt, bár valójában nem az. Habár nálunk nincs akkora forróság, mint őshazájában, de mégis ideális körülményeket alakíthatunk ki neki a növekedéshez.

A madagaszkári pálma őshazájában akár hat méteresre is megnőhet, de ettől a mi éghajlatunkon nem kell tartanod. Körülbelül 1-2 méter magasra fog megnőni beltéri körülmények között. Ha igazán jól érzi magát, nagy, illatos virágokat is hoz, melyek fehérek, belül pedig élénk sárgák. Ritkán virágzik ugyan nálunk, de ha mégis, akkor erre nyáron kerít sort. Különleges megjelenésű növény, vastag, tüskés szára miatt hiszik sokan kaktusznak és ezen a száron helyezkednek el a keskeny levélkéi, koronaszerűen.

Madagaszkári pálma

A madagaszkári pálma gondozása

Fényigény

Nem meglepő, hogy őshazája miatt igencsak kedveli a fényt. Ideális esetben naponta legalább 6-8 órányi közvetlen napfényt kell kapjon. Ha beltérben tartjuk, helyezzük a legvilágosabb ablak közelébe! Nyáron pedig nyugodtan tarthatjuk a balkonon, teraszon!

Hőmérséklet 

Ez a növény melegkedvelő, így a 20-30°C közötti hőmérséklet az ideális számára. Arra télen is mindenképp ügyelnünk kell, hogy igyekezzünk 15°C fölött tartani a környezete hőmérsékletét, mivel a hideget nem tolerálja jól!

Talajigény
A jól vízelvezető talaj a legfontosabb! Használhatunk kaktuszok és pozsgások számára ajánlott talajkeveréket, mely a legtöbb kertészetben könnyedén megtalálható. A nehéz, agyagos talajok nem megfelelőek, mert hajlamosak a jó vízmegtartásra, ami gyökérrothadást okozhat. Erre kifejezetten érzékeny!

Öntözés

Szárazságtűrő, de ez nem azt jelenti, hogy sokáig hagyhatjuk víz nélkül! Rendszeresen kell öntöznünk nyáron, a nagy forróságban, de annak érdekében, hogy elkerüljük a gyökérrothadást, érdemes megvárnunk, amíg a talaj nagy része kiszárad és akkor locsoljuk csak meg újra. Télen drasztikusan lecsökkenthetjük ezt, akár el is hagyhatjuk, ilyenkor pihenő időszak következik, jóval kevesebb vízre van szüksége – de ezt a talajon is látod majd, lassabban szárad ki.

A növény szerkezetének és gyökérzetének megerősítéséhez ajánljuk Greenman Agro készítményünket, mely a Greenman AlgiNovával együttesen használva kellő tápanyagot és tápanyag-felszívódást biztosít. Kedvező csomag ajánlatainkról a képre kattintva tájékozódhatsz:

AlgiNova csomagok - Mini oázis csomag

Átültetés

Ha átültetnéd, akkor erre tavasszal keríts sort. Egy felnőtt növényt azonban, ideális cserépméret esetén nem kell túl gyakran átültetned, elég körülbelül 1-2 évente. Az átültetés során érdemes ellenőrizned a beteg, sérült gyökereket. Ezeket távolítsd el!

Madagaszkári pálma gondozása

Betegségek és kártevők

Nem igazán jellemző rá, hogy kártevő támadná meg. Sokkal inkább a nem megfelelő gondozás okozta betegségek jelenthetnek problémát. Ilyen például a már említett gyökérrothadás, melyre igen érzékeny. Emellett a túlságosan kevés öntözésből is akadhatnak gondok, amit viszonylag hamar jelez is nekünk a növény: elkezdi ledobálni a leveleit.

Fontos azonban, hogy a levelek hullása olykor természetes folyamat is: abban az esetben, ha nem hirtelen és gyorsan dobja le az összes levelet, hanem inkább csak az apróbbakat és abból is csak párat.

Télen gyakori probléma még, hogy esetleg túlságosan sok vizet kap, esetleg még emellé fázik is, mert mondjuk huzatos helyen vagy túl hideg hőmérsékleten tartjuk. A levelek ebben az esetben barnulnak majd megfeketednek. Mindenképp helyezzük a számára ideális környezetbe, hogy megakadályozzuk a teljes pusztulást!

Madagaszkári pálma kertben

Vélemény, hozzászólás?