blog

Lemosó permetezés – Jelentősége, ideje és folyamata

A tavaszi lemosó permetezés fontos a kórokozók elleni védekezésben, ha haszonnövényeket nevelsz (különösen gyümölcsfákat és szőlőt), mindenképp érdemes rá készülni és élned vele – és lehetséges vegyszermentesen is elvégezni ezt!

 
Mit jelent pontosan, hogy „lemosó”?

A lemosó permetezés nevét az intenzív, valóban lemosáshoz hasonló permetezési metódusról kapta, aminek során a növényeket bőséges mennyiségű permetlével látjuk el. Ez azért fontos, hogy a fák apró réseibe is beszivárogjon annak érdekében, hogy a telet a kéreg védelmet nyújtó részein átvészelő kórokozóknak és kártevőknek esélye se legyen támadásba lendülni és elszaporodni.

A lemosó permetezés a növényvédelmi tevékenység egyik formája, amelynek célja a fák, bokrok és cserjék védelme a kártevők, betegségek és gombás megbetegedések ellen.

A lemosó permetezés során a növényeket egy megfelelő kémiai anyaggal ápoljuk, amely a növények felületén marad, és védelmet nyújt a kártevők és betegségek ellen. A lemosó permetezés általában tavasszal vagy ősszel végezendő, mielőtt (vagy miután) a növények vegetációs idején kívül.
A permetezés előtt mindig alaposan olvassuk el a permetlé címkéjén feltüntetett utasításokat, hogy biztosan biztonságos és hatékony legyen.

Környezetvédelmi szempontok és szermaradványok elkerülése miatt a házilag végzett lemosó permetezés ajánlott alternatívái a természetes növényvédő szerek.

 

Létezik vegyszermentes / bio lemosó permetezés?

Greenman Agro - Vegyszermentes bio védekezés kártevők, betegségek ellen

Hogyan működik? Tudj meg többet a Greenman Agro készítményről!

 

Alternatív megoldások a természetese alapanyagokon alapuló megoldások, és kevésbé károsak az élővilágra és az emberi egészségre. Ilyen például a Greenman Agro mikrobiológiai készítmény, minden kultúrnövényhez alkalmazható speciális probiotikus, bio készítmény, amely javítja a talaj minőségét, növeli a talajélet aktivitását, támogatja a humuszképződést és állománykezelésben is rendszeresen alkalmazva megerősíti a növény immunrendszerét, mely által az ellenállóbbá válik a különféle környezeti (fizikai, kórokozó és kártevő stressz) hatásokkal szemben, épp ezért ajánljuk lemosó jellegű permetezéshez is. Fontos megjegyezni, hogy ezek az alternatív megoldások eleinte kevésbé látványosak lehetnek a szintetikus vegyszerekkel szemben, viszont ahogy idővel ismételjük a kezelést, fokozatosan felépítik és fenn tudják tartani hatásukat. Vegyszeres védekezés mellett is használható, illetve ha teljes mértékben áttérnénk az alternatív megoldásokra, használatára fokozatos áttérés javasolt.

Lemosó permetezés ideje

A lemosó permetezés időszaka általában a növény vegetációs idején kívül. Az időpont függ a növény fajától, valamint a környezeti tényezőktől, így helyi körülmények függvényében változhat.

A lemosó permetezést úgy kell elvégezni, hogy a növényeket alaposan leöblítsük a permetező keverékkel. Fontos, hogy a permetezést jó időjárási viszonyok között végezzük, amikor nincs tűző napsütés, szél és nem esik az eső.

Ha vegyszeres vagy egyéb más szer mellett döntünk a lemosó permetezés során, a Greenman Agro a permetszer mellé kiegészítésként is ajánlott, viszont önmagában is hatékony bio lemosó jellegű permetezéshez. A Greenman Agro vegyszermentes készítményben található jótékony baktériumkultúra erősíti a növény immunrendszerét és szervezeti szilárdságát, stressztűrő képességét, valamint ellenállóbbá teszi a növényeket a szárazsággal és különféle gombás fertőzésekkel szemben, fokozza a növények tápanyagfelvételét és javítja a tápanyagok hasznosulását.

Tavaszi lemosó permetezés. Konyhakerti fűszerek természetesen, vegyszermentesen - Nemracc, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

 

Mikor kezdődik a tavaszi lemosó permetezés?

A tavaszi lemosó permetezés ideje függ a természeti körülményektől, például a fagypont feletti hőmérséklettől, a fák virágzási időszakától. Az ideális időpont akkor van, amikor a fák tavaszi nedvkeringése megkezdődik, de még nincsenek virágok.

Próbáld ki a vásárlóink körében rendkívül kedvelt kertészeti termékeket:

Hatásos a gombás és bakteriális betegségekkel szemben?

A lemosó permetezés egy hatékony eszköz a gombás és bakteriális betegségek ellen. A permetezés célja, hogy az élő növényi szöveteket megvédje a fertőzéstől, a fertőzött részekről megakadályozza a további terjedést.

Greenman probiotikus termékek - Tudj meg többet

Lépései:

1. Készítsük elő a lemosó oldatot: olvassuk el a készítmény címkéjén feltüntetett utasításokat, és kövessük azokat a megfelelő lemosó permetező keverék elkészítésénél

2. Válasszunk megfelelő időpontot: olyan időpont alkalmas, amikor nincs tűző napsütés, szél és nem esik az eső.

3. Mossuk át a növényeket: permetezzük át alaposan a növényeket a permetező oldattal, hogy minél jobban elérjük a növény minden részét.

4. Tisztítsuk meg a permetező eszközöket: a permetezés után alaposan mossuk el és szárítsuk ki a permetező eszközöket.

5. Fontos, hogy betartsunk minden biztonsági előírást a lemosó permetezés során, például maszkot vagy szemüveget használva, főleg abban az esetben, ha vegyszeres permetszert is alkalmazunk.

Ez is érdekelhet

One thought on “Lemosó permetezés – Jelentősége, ideje és folyamata

  1. szabotibor958 szerint:

    Tisztelettel kérdezem, hogy az őszről megmaradt bontatlan 5 literes Florália felhasználható-e a tavaszi lemosó permetezéshez. Bár hibáztam a túlrendeléssel, de nem szeretném kidobni az így keletkezett felesleget. Van lényeges eltérés a két szer összetételében? Üdvözlettel: Szabó Tibor

Vélemény, hozzászólás?