Őszi lemosó permetezés ideje, bio lemosó permetszerek házilag. European University Institute from Italy, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons
blog

Őszi lemosó permetezés házilag, vegyszermentesen

Lemosó permetezés ősszel 

Vége a nyárnak és az évszakok változásával kertünk néhány növénye, hozzánk hasonlóan, hajlamosabb az egészségügyi problémákra, különösen a nyári szélsőséges időjárást követően. 🍁 Ősszel érdemes felkészülnünk a kártevők ellen, illetve bebiztosítani a jövő évi egészséges termést. 

A levegőben lebegő gombák és baktériumok és kórokozók száma egyaránt megnő, ahogy a hőmérséklet ebben az évszakban lehűl, és a levelek lehullásával keletkező apró sebhelyeken keresztül behatolhatnak lombhullató növényeinkbe. A kórokozók a metszési vágásokon keresztül is bejuthatnak, így fokozottan ajánlott az őszi lemosó permetezés, amelyet a növények 50%-os lombhullásakor ajánlott elvégezni, tehát akkor, amikor a még találhatók rajtuk levelek, viszont a másik fele már lehullott. 

Őszi lemosó permetezés ideje, bio lemosó permetszerek házilag. European University Institute from Italy, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Sokan az egyik legrégebb létező növényvédő szert használják, vagyis ősszel rézkészítménnyel (más néven “bordói lé”) végzett kezelést alkalmaznak, azonban a rézkészítmények biztonságos használatára fontos ügyelnünk, egyrészt az egyes növények érzékenysége miatt minimális koncentrációban alkalmazhatók, valamint a talaj mikrobiológiai életét rendkívüli módon károsíthatja. Az Európai Unió korlátozta az egy hektáron, egy évben – növényvédelmi célból – kijuttatható összes réz mennyiségét (A Bizottság (EU) 2018/1981 végrehajtási rendelete).  

Milyen természetes módszereket szoktak bevetni kártevők ellen és a növények immunrendszerének megerősítésére?

  • Narancsolaj
  • Paraffinolaj
  • Szódabikarbóna
  • Ecetes
  • Bordói lé
  • Lehullott levelek összegyűjtése, komposztálása
  • Bio lemosó jellegű permetezés Greenman Agro-val

lemoso permetezeshez slagos adagolo

Meddig lehet? – Őszi lemosó permetezés ideje

Az őszi lemosó permetezés ideje nagyjából 50-80%-os lombhullástól végezhető. Ennek ideje tájegységenként is változó és nyilván időjárás függő. Egy hideg front akár a következő héten máris eredményezhet ennél nagyobb lombhullást is. Fontos, hogy még a fagyok beállta előtt elvégezzük.

Ez minden készítményre igaz, de az élő baktériumokat tartalmazó Greenman Agro-ra különösen. Kárt nem okozunk akkor sem, ha a fák, bokrok lombozatára kerül a Greenman Agro, hiszen a készítménnyel év közben is lemosó jelleggel permetezhetünk, de ilyenkor az esetlegesen fertőzött levelekre is kerülhet, ami abban az esetben még fontosabb, ha nem távolítjuk el a lehullott lombot a fa alól. Természetesen a lemosó permetezés célja az, hogy a folyadék bejusson minden résbe, hézagba a fa kérgén ahol áttelelhet bármi, és ezt a nagy lombkorona akadályozhatja, azonban október végén járunk, azaz azok a növények is hamarosan elveszítik a lombjukat, amelyeken most még van levél.

Őszi lemosó permetezés természetesen: “Szerek” házilag 

Kisebb kertekben a lehullott, beteg levelek összegyűjtésével, komposztálásával is hatékonyan védekezhetünk a levelekben telelő károsítók ellen. Érdemes a fatisztogatással együtt elpusztítani a kis és nagy farontó lepkék hernyóit is, a járatba feldugott dróttal, vagy benzines vatta felhelyezésével, majd a nyílást fasebzáró anyaggal lezárni.

Nagyobb kertek esetében a vegyszeres permetezés lehet a leghatékonyabb, azonban itt is elmondható, hogy a hagyományos permetezés mellett bevethetünk házi praktikákat a hatékonyság érdekében. Fontos továbbá arra is figyelnünk, hogy kizárólag annyi növényvédő szert alkalmazzunk, amennyit muszáj.

A lemosó permetezéseknél a folyadék mennyiségét úgy kell megválasztani, hogy az a növények minden részében, a korona belsejében és az ágrészeken egyaránt fedést biztosítson anélkül, hogy a permetlé megfolyna. 

Narancsolaj lemosó permetezés 

A narancsolaj hatásos lehet kis méretű, puha kártevő rovarok esetében. A narancsolaj egyik tulajdonsága a kiszárítás illetve így hatásos lehet gombás megbetegedések ellen is. (Gondoljunk csak arra, amikor narancsot pucolunk és kezünkre kerül az illóolaja.)

Fontos: Mindenképpen próbapermetezést kell végezni, mert vannak olyan növények (különösen virágos dísznövények, pl. rózsa, gerbera), amelyek különösen érzékenyek az olajokra. 

Paraffinolaj lemosó permetezés 

A paraffinolaj erőssége, hogy igen hatásos tud lenni a levéltetvek vírusterjesztésének megakadályozásában. A hagyományos paraffin és növényi (pl. repce vagy napraforgó) olajokkal azonban erősen korlátozott az az időszak, amikor beavatkozhatunk. A fiatal növényi szöveteket károsíthatják, mégpedig kétféle módon: erős napsütésbe perzselést okozhat, illetve az olajfilm hatására a növény sztómái is tartósan záródnak, ami fokozott stresszt jelent a növénynek. Fontos: Mindenképpen próbapermetezést kell végezni, mielőtt használnánk.

Szódabikarbónás lemosó permetezés  

Lisztharmat ellen kitűnő megoldás lehet. A szódabikarbóna 2%-os oldatban alkalmazható a lisztharmatok visszaszorítására. Fontos: Mindenképpen próbapermetezést kell végezni, mielőtt permetezésre használnánk.

Ecetes lemosó permetezés 

Bár az ételecet belélegzése az emberre nézve veszélyes lehet, a javasolt felhasználási (hígítás) mellett nem valószínűsíthető e veszély. Gomba- és baktériumölő hatással rendelkező folyékony csávázószer, hatékony lehet hangyák ellen is. Nagyjából 20 liter vízhez keverjünk hozzá 0,5-1 liter 20 százalékos ecetet, viszont mindenképp kezdjük próbapermetezéssel, hogy megnézzük, mennyire hatékony a kertünkben. Egyes növények érzékenyek lehetnek, ezért fokozott óvatossággal alkalmazzuk.

Őszi lemosó permetezés bordói lével 

Sokan még mindig a klasszikus rézszulfátra (rézgálicra) esküsznek, pontosabban az ebből készített bordóilére. A baktériumos és gombás betegségek ellen réztartalmú szerek használhatók – a lisztharmatok kivételével. Azonban a rézkészítmények biztonságos használatára fontos ügyelnünk, egyrészt az egyes növények érzékenysége miatt minimális koncentrációban alkalmazhatók, valamint a talaj mikrobiológiai életét rendkívüli módon károsíthatja. Az Európai Unió korlátozta az egy hektáron, egy évben – növényvédelmi célból – kijuttatható összes réz mennyiségét (A Bizottság (EU) 2018/1981 végrehajtási rendelete). 

Bio lemosó permetezés támogatása Greenman Agro-val 

Ha mégis a vegyszeres vagy egyéb más szer mellett döntünk, a Greenman Agro a permetszer mellé kiegészítésként is ajánlott. A Greenman Agro készítményben található jótékony baktériumkultúra önmagában is hatékony lehet, erősíti a növény immunrendszerét, szervezeti szilárdságát, stressztűrő képességét, ellenállóbbá teszi a növényeket a szárazsággal és különféle gombás fertőzésekkel szemben, fokozza a növények tápanyagfelvételét és javítja a tápanyagok hasznosulását. A szervezeti szilárdság növekedése miatt sokféle szúró-szívó kártevő ellen is pozitív a tapasztalat, ezért javasoljuk őszi lemosó permetezésekhez is akár önállóan, vagy hagyományos kezelés kiegészítésére! Termékünk óriási segítséget nyújthat a bio kertészkedéssel és bio növénytermesztéssel foglalkozóknak, foglalkozzanak akár kultúrnövény, akár zöldség- vagy gyümölcstermesztéssel.

Greenman Agro - Vegyszermentes bio védekezés kártevők, betegségek ellen

 Tudj meg többet a Greenman Agro készítményről!

A Greenman Agro-t a kultúra levélfelületétől függő vízmennyiséggel legfeljebb 10%-os töménységben kipermetezve ajánljuk.

Amennyiben vegyszerek nélkül az Agro-val végezzük a lemosózást, akkor a földre hullott permetszer bemunkálva a talajoltás funkcióját is betöltheti. Ilyenkor érdemes előtte szervestrágyázni vagy komposztot teríteni a fák alá.

Greenman probiotikus készítmények megrendelése

 

Greenman Agro vélemények

Haász Erzsébet  

Tisztelt Grenman Csapat.

Engem is nagyon megörvendeztetett ez az Agro szer, igaz eleiben én a vetemények locsolására használtam. De a cukinim kezdett lisztharmatos lenni és a termése elfonyadt. Így elkezdtem permetezni is. Ennyi cikinim még soha nem termett és nagyon gyorsan megnőtek. Az őszibarack fám igaz csak egy van de s levele nagyon kezdett fodrosodni és pirosodni. Azt is jól bepermeteztem és a beteg levelek lehultak, de utánna gyönyörű sima levelei lettek. Az almafáról a levéltetvek is eltüntek a permetezés után. Mindenre nagyon jó hatással van ez a szer. Köszönöm , hogy megismerhettem a terméküket. Továbra is használom mivel nagyon nagyon jó termék.

Gombkoto Istvanne  

Fantasztikus szer,őszi lemosó permetezést csináltam,most ,tavasszal még a minden évben megjelenő moha sincs rajtuk,mélybarna ,egészséges színük van.Most a lemosópermetezés jön megint.

Tekeres Ildikó  

Az őszi tápozás utána babérmeggy állapota . Előtte fehér foltos és lyukas volt a levele, a locsolás után 4 napra látványosan szebbek a levelek és zöldebbek . A leylandy ciprusaim kezdenek kibontakozni. A Hibiszkuszom virágzik 🌺Nem tudom, hogy mi van ebben a Grenmann termékben , de , hogy hatásos az biztos!♥️

Imre  

Kert és gyepfenntartással foglalkozunk Budapest környékén. Havi rendszerességgel a (pázsitdoktorhoz hasonlóan) permetezzük a gyepfelületeket baktérium készítménnyel, Greenman Agroval és huminsavval ezért nem kell számottevően gazolnunk és méregzöld egyöntetű a pázsit felület. Örökzöldeket, sövény növényeket is beöntözzük havi rendszerességgel a makro és mikro elemeken kívül pozitív baktériumokkal és huminsavval, nem sárgulnak, nem barnulnak hajtanak,mély zöldek,gyorsabban növekednek ami egy sövénynél fontos.Ahogy emberi a bélflóránknak, ami a immunrenszerünk működését segíti, probiotikus baktérium törzsekre van szüksége és ezeket természetes vagy tabletta /ampulla formájában visszük be szervezetünkbe…

További vélemények a Greenman Agro termékoldalon.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?