Mi kerülhet a komposztálóba?
blog

Komposzt gyorsító: Ezekkel a módszerekkel gyorsíthatod a komposzt érését!

A komposztálás alapvetően lassú folyamat, azonban van pár trükk, amivel meggyorsíthatod. A komposzt gyorsító módszerek hatékonysága nagyban függ a komposztáló típusától: a fedett komposztálóban az érési folyamatok gyorsabban mennek végbe, míg a nyitott komposztálókban – különösen mikor hűvösebb az idő – ez a folyamat több hónapig is tarthat. Lássuk, mivel segíthetjük a komposztálási folyamatot, hogy tavaszra friss és jó minőségű komposztot kapjunk.

Különböző bomlási ideje van az egyes szerves hulladékoknak. A fűfélék, lágyszárúak viszonylag gyorsan, míg a fás szárú növények, gallyak, kérgek nehezen bomlanak le. Minél nagyobb komposzthalmot tudsz összeszedni, annál jobb: ugyanis ha a halom túl kicsi, akkor nem fog tudni elegendő hőt termelni természetes úton, hogy képes legyen teljesen lebomlani – egyszerűen nincs, ami szigetelje. Egy kinti komposztáló ládának legalább 700 literesnek kell lennie, hogy eredményesen működjön. Minél hidegebb éghajlaton szeretnél télen komposztálni, annál nagyobb ládára lesz szükséged, viszont ne töltsük tele, hagyjunk helyet az oxigénnek.

Az alábbiakkal tudsz segíteni a komposztképződés gyorsításában.

Aprítás

Mindig aprítsd fel! – Minél kisebb darabokban kerülnek a komposztba, annál könnyebben komposztálhatóak a szerves hulladékok. Fontos, nem kell péppé aprítanod, csak annyira, hogy kis darabok legyenek, de könnyen forgatható, szellős kupacban.

Forgatás

Forgassuk gyakran! – Hetente, de legalább 2 hetente érdemes forgatnod a komposztot. A bomlási folyamathoz oxigénre is szükség van, utóbbit pedig forgatással tudod biztosítani legjobban. Ezen kívül ez azért is fontos, hogy a már érett humusz ne a kupac belsejében legyen. Ez kerüljön kívülre, helyet biztosítva a még éretlen szerves anyagnak –  a kupac belsejében a legintenzívebb ugyanis a folyamat.

Fontos: Greenman Compost használata esetén forgatásra sincs szükség.

Nitrogéntartalmú anyagok

Adj hozzá elegendő nitrogéntartalmú anyagot! A gyors komposztálási folyamat érdekében magas nitrogéntartalmú anyagot is hozzá kell adnod a halomhoz. A nitrogénben gazdag komposztanyagok, például az ételmaradékok, trágya, kezelt szennyvizek, levágott fű, a levágott növények, valamint a gyümölcs- és zöldségmaradványok – ezeket hívjuk zöld hulladéknak.

Ügyelj arra, hogy rendszeresen adj magas nitrogéntartalmú anyagot a komposzthalomhoz, de kisebb mennyiségben!. Míg a nitrogén elengedhetetlen a bomláshoz, ha túl sok a halomban, az lassítja a komposztálódást!

Mi kerülhet a komposztálóba?

Nedvesség

A komposzt a megfelelő barna-zöld hulladék arányának, a forgatásnak és a megfelelő nedvességtartalom meglétének köszönhetően érik gyorsabban vagy lassabban. A túlzott nedvességtartalom azonban rothadást indít el. Ezen kívül a folyamatot elősegítik a megjelenő földigiliszták is, melyek segítik neked a lebomlást.

Ponyvázás

Téli komposztálás esetén használhatunk nagyméretű fekete ponyvát a takaráshoz, mely napközben összegyűjti a napsugarakat és a kupac belsejének adja át.

Komposzt gyorsító adalék – Vegyszermentes megoldás a komposztálás gyorsításához

A bomlási folyamat hónapokig tart. Az első pár hónapban a kupac belseje felmelegszik, akár több mint 50 Celsius fok fölé, mely során elpusztulnak a káros mikrobák és megkezdődik az értékes humusszá alakulás. A hő maga akkor keletkezik, amikor a szerves anyagok bomlani kezdenek a komposzthalomban. Ezért az úgynevezett exoterm vagy hőtermelő folyamatért a halomban élő mikrobák felelősek. A mikrobák támogatásához készült Greenman Compost a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által ökológiai gazdálkodásban elfogadott készítmény, mely segít felgyorsítani a komposztálás folyamatát akár télen is:

A Greenman Compost koncentráltan tartalmaz, jótékony hatású, élő, Greenman  mikroorganizmusokat, amelyek természetes erejének igénybe vételével különféle szerves hulladékokat anaerob módon, a hagyományostól eltérően, annál gyorsabban és hatékonyabban komposztálhatunk.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?