Krizantém gondozása, szaporítás. Becks, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons
blog

Krizantém (Chrysanthemum) ültetése, gondozása, szaporítása

A krizantém egy őszirózsaféle, szívós növény, mely kertben, balkonon vagy szobanövényként egyaránt egyszerűen nevelhető. Sokféle és sokszínű fajták állnak rendelkezésedre ehhez: vannak például a cserjeszerűek, melyeket inkább kertbe ajánlanak, míg például a hosszabb szárral rendelkezőket gyakran vágott virágként használják fel. A vágott krizantémok beltéri környezetben akár 3-4 hétig is elállnak.

Mérgező a krizantém?

Igen, a krizantém enyhén mérgező növény, ezért gyerekektől, állatoktól érdemes távol tartani.

Származása

A krizantémot először Kínában termesztették virágzó gyógynövényként már az i. e. 15. században, a korai illusztrációk alapján inkább százszorszépszerű virágnak tűnt. Azóta olyan sokféle formában, méretben, mutatós stílusban és rengeteg színben nemesítették, hogy az eredeti ábrázolásokhoz képest mára teljesen más formát öltenek egyes típusai.

Krizantém gondozása és szaporítása

Az elszáradt növényi részek metszegetésével serkentheted az új hajtások növekedését. Virágzás után pedig érdemes az elszáradt virágfejektől is megszabadulni – ha csak nem szeretnél magot nyerni belőlük a következő évre. A virágfejekből kinyert magokat a fent leírt módon tudod elültetni és nevelni.

Krizantém gondozása, szaporítás. Becks, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia CommonsÜltetése

A krizantémot általában tavasszal, dugványként vagy fiatal növényekként értékesítik. Csak akkor ültesd már ki a kertbe, ha a fagyveszély elmúlt! Szereti a nedves, de jó vízelvezetésű talajt, napos, a szélsőséges időjárástól védett helyen. Szereti a napsugarakat, de ne tegyük ki annak, hogy naponta óránként süsse a közvetlen napfény, hiszen ekkor könnyen lehullajthatja a leveleit. Nyáron rendszeresen öntözd, késő tavasztól pedig kéthetente érdemes növényápoló szerrel kezelned, illetve a földjéhez keverned némi komposztot, egészen addig, míg meg nem jelennek az első bimbók. Télen viszont teleltetned kell, ezen az éghajlaton nem bírja ki a mínuszokat!

Ha ősszel ültetnél: Az első ültetésnél, a dugványokat vagy a fiatal növényeket egy 10 cm mély cserépben kezdheted el nevelni és csak akkor ültesd át, ha már a gyökerek betöltötték azt. Kertbe ültetés esetén először is a tavaszi kiültetést ajánljuk, valamint 30-40 cm távolságot hagyj a növények között a későbbi bokrosodás miatt. A közepes, kb. 10-18 között hőmérsékletet kedveli.

Betegségei

Az egyik leggyakoribb krizantém betegség a rozsda. Ez egy gombás betegség, mely nyár végén vagy ősszel jelenik meg. (A levelek felületén világosbarna foltokkal jelentkezik.) Mint minden gombás betegség esetében, a probléma még rosszabbá válhat, ha az időjárás az ősz beköszöntével nedvesebb lesz. a nedves ősszel. Védekezni ellene a beteg növényrészek eltávolításával tudsz – de ezt szinte azonnal meg kell tenned!

A betegségek elkerüléséhez és növények védelméhez ajánlott a Greenman Floralia, amely a jótékony baktériumok segítségével erősíti meg a növényzetet.

Tekintsd meg referenciáinkat a növénytermesztésben.

 

 

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?