blog

Milyen hibákat követhetek el szobanövény átültetésekor?

A téli időszakban jobb békén hagyni a növényeket, de ha még az “utolsó pillanatokban” átültetnéd valamelyiket, mondjuk a kültérből teleltetésre behozott növényedet, akkor kerülj néhány hibát, amit hobbikertészek hajlamosak elkövetni!

Milyen legyen a cserép?

Sokféle közül válogathatunk, két dologra ügyeljünk: a megfelelő vízelvezetésre és vegyük figyelembe a növény méretét. Mi alapvetően az alábbi kettőt javasoljuk:

  • A legolcsóbb megoldás a műanyagcserép, ami kevésbé tartós ugyan, mint a kerámia, de legalább nem olyan törékeny, könnyebb is, ráadásul ha hajlamos vagy elfeledkezni a rendszeres locsolásról, akkor érdemes ezt választanod, mert nem szívja magába a vizet, így lassabban szárad a föld.
  • A kerámia tartós és mutatós, bár gyakoribb öntözést igényel az előbbiekben említett okok miatt.

Nem mindegy a föld!

Rengeteg féle földkeverék kapható manapság, gyakorlatilag bármilyen típusú növényhez megtaláljuk a megfelelőt – nem mindegy ugyanis, milyenbe ültetjük a növényünket! Virágot hoz? Zöldfűszer? Esetleg pozsgás növény? Tájékozódjunk a kertészetben mielőtt földet választunk!

Mikor ültessünk?

Leginkább akkor, ha kinőtte a cserepet vagy ha szemmel láthatólag nem érzi jól magát a földben. Ha lassan növekszik vagy a gyökerek átbújnak a vízelvezető nyíláson esetleg megjelennek a földfelszínen vagy épp ásványi anyagok halmozódnak fel a talajon – ezek mind mind annak a jelei, hogy valószínűleg a lakóhellyel is gondok lehetnek. Ebben a blogunkban elmondunk mindent ennek menetéről!

Átültetés után, ne felejtsd…

Az ültetés a növénynek egy sokk, így ne lepődj meg, ha utána pár napig még kókadt lesz. Idővel megszokja az új közeget és jobb lesz mint újkorában! Amíg ez tart, ne tegyük ki erős napfénynek, ne locsoljuk túl és az új földhöz se adjunk pár hétig plusz tápoldatot!

Vélemény, hozzászólás?