blog

Miért fontos az őszi lemosó permetezés?

A módszer onnan kapta a nevét, hogy a szokásosnál nagyobb mennyiségű permetlével kell számolnod. Tévedés, hogy ősszel nem kell ügyelned a permetezésre, mielőtt felkészíted télre a kerted: Jövő tavasszal így kevesebb kártevővel és kórokozóval kell szembenézned. Csak néhány jó tanácsot érdemes betartanod.

Mikor van itt az ideje?

Még a tartós fagymentes időszak, lombhullás után, de legalább 80%-osan lehullott lombozat mellett, szélcsendes időben és semmiképp se egy esős napon.

Előkészületek

Mielőtt hozzáfogsz, érdemes összeszedned a már lehullott leveleket és a gyümölcsmúmiákat, mert azokon is megtelepedhetnek a kórokozók. Ezután még a permetezés előtt ejtsd meg az őszi metszést, szabadulj meg az elhalt, beteg vagy sérült részektől, a fáknak pedig alakíts ki egy jól szellőző, egyenletes napfényben fürdő koronát, eltávolítva az egymásba növő ágakat.

Mit érdemes és mit nem permetezned?

Szinte minden fás szárút érdemes egyébként, hogy biztosan elkerüld különösen a kórokozók áttelelését. Lombhullató fákat, cserjéket, de elsősorban gyümölcsfáid és bokraid védelmére szolgál. Igazából minden kultúr- és dísznövényedet érdemes lekezelned.

Mivel?

Ez egyrészt attól függ, mitől akarod megóvni a növényt és milyen fajtára használod. Kerüld az élővilágra súlyosan káros vegyszereket és használd a permetlét rendeltetésszerűen.

Vélemény, hozzászólás?